Haber-Foto: Fatih Kılıç-Seda Batur

Dün gerçekleşen Bal Hasadı Şenliğine Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, Tokat Milletvekili Mustafa Arslan, İl Genel Meclisi Başkanı Erol Duyum, Ak Parti İl Başkanı Cüneyt Aldemir, CHP İl Başkanı Çağdaş Kurtgöz, Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Şahin, Tokat Arıcılar Birliği Başkanı Ali Demir, oda ve STK temsilcileri ile Akyurtlu arıcılar katıldı.

600 TON BAL HASADI BEKLENİYOR

Akyurt Köyü Muhtarı Fehmi Şahin’in selamlama konuşması ile başlayan bal hasadı etkinliğinde İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin ilimizdeki arıcılıkla ilgili bilgiler aktardı. Müdür Şahin ilimizde yaklaşık 45 bin arılı kovan bulunduğunu ve geçen yılki bal hasadının 560 ton olduğunu hatırlattı. Bu yıl verim artışı ile 600 ton bal hasadı beklentileri olduğunu belirtti. “Biz gerçekten Birliklerimizle, Özel İdare ve DOKAP katkıları ile gerçekten güzel projeler yaptık. Sadece Arıcılar Birliği ile yaptığımız ortak projemiz 15 tane. Bunun yaklaşık maliyeti de 7 milyon liralık bir katkı. Kampüs içinde de Arıcılar Birliğinin paketleme tesisi var. Ondan sonrası markalaşma gelişti. Bize katkı veren sayın Valimize, Milletvekillerimize, İl Genel Meclisi ve İl Özel İdaresine, DOKAP Başkanlığına ve destek veren tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Bal hasadının bol ve bereketli olmasını diliyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

ARICILAR YÖREYE TELEFON VERİCİSİ İSTEDİ

Bal hasadında ev sahipliğini yapan arıcı emekli öğretmen Durmuş Talay da bir selamlama konuşması yaptı. Protokol katılımından ötürü memnuniyetini ifade eden arıcı Talay “inşallah hasadımız bereketli olur. Tokat’ta biz arıcılığa başladığımızda çok fazla bir oluşum yoktu. Birliğimiz kuruldu. Şuan Birlik Başkanı Ali Demir ve Yöneticilerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Çok güzel birlik oldu. Mum üretim tesisi kuruldu ve arıcılarımız büyük bir sıkıntıdan kurtuldu. Desteklerinizi beklerken bir de maruzatımız var, 10 km. boyunca bu coğrafyada telefon çekmiyor. Yaylacılar, çiftçiler büyük sıkıntı yaşıyoruz. Mümkünse iletişim konusunda yardımcı olunmasını istiyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Tokat Milletvekili Mustafa Arslan da konuşmasında bal hasadının hayırlı, bereketli, ve bol kazançlı olmasını diledi. Birliklerin güzel çalışmaları olduğunu vurguladı. 20 yıl önce 40 ton olan bal üretiminin 600 tonlara çıktığını belirtti. Bundan sonra da desteklemeye devam edeceklerini söyledi. Buğday için verilen taban fiyatın çiftçinin yüzünü güldürdüğünü, diğer alanlarla mısırla ilgili güzel bir taban fiyat beklediklerini söyledi. Koyun projesi, ceviz projesi, çilek projelerinin olduğunu vurguladı. Tarımı destekleyip çiftçiyi üretime geçirdiklerinde bunun faydasının görüldüğünü dile getirdi. “Tokat merkez ve ilçelerimizde esnafın yüzü gülüyor çiftçi üretince. Büyüyen Güçlü Türkiye’yi birlikte inşa edeceğiz.” dedi.

HATİPOĞLU, “ÜRETİM 60 TONDAN 600 TONA ÇIKTI”

Vali Numan Hatipoğlu ise bal üretimi alanında Tokat’ın daha çok öne çıkması için çabaladıklarını kaydederek ülkemizin her alanında üretimi artırma hedeflerinin olduğunu vurguladı. Tarımda, sanayide üretimi artırma hedefinde, ülkemizi daha mamur kılmada her geçen gün yapılan atılımlarla 2023, 2053 ve 2071 hedefleri doğrultusunda kalkındırmak, geliştirmek, yönlendirmek gibi hedefleri olduğunu aktardı. Üretici Birliklerinden öneminden bahseden Vali Hatipoğlu, “Üretici birliklerini Tarım Bakanlığımız, İl Özel İdaremiz, DOKAP ve OKA eliyle ve onun dışında pek çok birimle desteklemeye çalışıyoruz. Bu desteklemelerin semeresi ifade edildi. 60 tonlardan bugün 600 ton üretime çıkmış olan bir bal üretimi var. Bunun her alanda olması, daha iyi noktalara ulaştırılması önem taşıyor. Emeği geçen tarım teşkilatımıza, özel idaremize, paydaş kuruluşlarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum.” dedi.

İl Müftüsü Abdullah Pamuklu, bal hasadının bereketli olması için dua etti. Edilen duanın ardından Vali Hatipoğlu ve Vekil Arslan arı maskelerini giyerek bal kovanlarından petek bal hasadı gerçekleştirdi.