6 Şubat Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ilin doğrudan etkilendiği yıkıcı depremlerin ardından binlerce kişi hayatını kaybetti binlerce kişi de büyük kayıplar yaşadı. Depremlerin ardından evsiz kalan binlerce vatandaş, farklı illere yerleşti. Bazı vatandaşlar kendi imkanlarıyla farklı illerde ev tutarken bazı vatandaşlar ise devlet tarafından yurtlara, pansiyonlara ve otellere yerleştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılacağını açıklamasının ardından farklı bölgelerde yaşamaya başlayan binlerce vatandaşın nasıl oy kullanacağı merak konusu oldu. Konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı bir açıklama yaptı. Tokat’ta kalan 13 binden fazla depremzede vatandaşı bilgilendirmek için de Tokat Valiliği bu açıklamayı resmi web sitesinden duyurdu.

Bakanlıktan yapılan duyuruda, depremzede vatandaşların oy kullanabilmesi için yapması gerekenler şu şekilde açıklandı:

“14 Mayıs Seçimlerinde seçme ve seçilme hakkının kullanabilmesi adına afetzede vatandaşlarımız;

-Diğer il veya ilçelerden birine taşınmış ise taşındığı yerdeki adrese (yurt, otel, pansiyon gibi geçici yerlerde dahil),

-Aynı il ya da ilçe içerisinde ikamet adresi dışında başka bir konut, prefabrik ev, yurt, konteyner, çadırkent, huzurevi ve benzeri gibi yerde barınıyor ise bu tür geçici yerlere, yönelik yapacakları yeni adres beyanını; 17 Mart 2023 saat 23.59'a kadar nüfus müdürlüklerimizin yanı sıra e-Devlet ve Nüfusmatiklerimiz üzerinden yapabilecektir. 18 Mart 2023 tarihinden itibaren ise adres beyanına dair işlemler ilçe seçim kurullarının kararı ile yapılacaktır.”