Sunum ve takdimini Tokat Gönüllü Turizm Elçisi Fatma Esin Tuna’nın yaptığı programın açılış konuşmasını Covid-19 testi pozitif çıkan Turan Melek telefon üzerinden görüntülü olarak yaptı.

Konuşmasında organ bağışının önemine vurgu yapan Turan Melek; “İstanbul Okan Üniversitesi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof.Dr.Sayın Alp Gürkan, bey, Okan Üniversitesi İş Geliştirme Uzmanı hemşehrimiz sayın Damla Çağla Turan hanım, İl başkanım, dernek başkanlarım, hanımefendiler, beyefendiler, seminerimize hoş geldiniz. Türkiye’de 2021 yılı verilerine göre 2376 kişi karaciğer, 22.775 kişi böbrek, 1290 kişi kalp kapağı, 1 kişi ince bağırsak olmak üzere toplam 26.886 kişi organ nakli bekliyor. İşte biz bu programda Ülkemizde organ naklinin önemini ve organ nakli yapılan hastalarımızın adeta yine, yeni, yeniden bir hayata başlamalarını kamuoyuna aktarmak istiyoruz. Biz bu program ile ayrıca organ bağışını anlatarak, bağışlanan her organ filizlenen bir candır, diyor, herkesi organ bağışına davet ediyoruz. Seminerimize katılım sağlayan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum”  dedi.

PROF. DR. GÜRKAN, “BAĞIŞÇIMA MİNNETTARIM”

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli  Bölüm Başkanı  Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alp Gürkan, ‘Organ bağışı nedir, organ bağışı için nereye başvurmak gerekir, organ bağışını kimler yapabilir, organ bağışının yasal boyutları nedir, beyin ölümü nedir, hangi organlar bağışlanır ve organ bağışının dini boyutları’ hakkında bilgiler verirken, aynı zamanda gerçekleştirilen birçok başarılı operasyon ve hastaları ile ilgili de örnekler verdi.

Prof. Dr. Gürkan, “Ne zaman talepleriniz olursa biz tekrar gelir, sunumlar ve bilgilendirmeler yaparız, bu hayatta en büyük sevap bir insanın hayatını kurtarmaktır, geçmiş yıllarda bana da kan kanseri teşhisi konuldu ve ilik nakli olmam gerekti, kim olduğunu bilmediğim bağışçıma minnettarım ve her gün onun için dua ediyorum” diye konuştu.

Organ bağışının dünya sıralaması hakkında bilgiler veren Gürkan, organ bağışının devlet eliyle yasal olarak gerçekleştirildiği İspanya’nın dünyada birinci sırada olduğunu, Türkiye’nin ise çok gerilerde olduğunu söyledi. Organ bağışı ile ilgili bilinçlendirme faaliyetlerinin artırılması, bu konuda eğitimlerin verilmesi ile önyargıların ortadan kalkması mümkün olabilir ve ülkemizde de bağışlar artabilir”  dedi.

“NAKİL İÇİN ÜCRET İSTEMİYORUZ, DEVLET KARŞILIYOR”

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi İş Geliştirme Uzmanı Damla Çağla ise konuşmasında; sosyal güvencesi olan herkesi en iyi koşullarda misafir ettiklerini, hiçbir maddi taleplerinin olmadığını, bu konuda tüm detaylı bilgileri hasta veya hasta yakınlarına ya da gönüllü organ bağışçılarına anlatabileceklerini ve mutlaka kendileri ile 0530 651 60 88 numaralı telefondan iletişime geçmelerini söyledi. Genelde hasta veya hasta yakınlarında özel hastaneye ne kadar ödemem gerekir diye kaygıları olduğunu söyleyerek, hastanelerin hiçbir ücret almadıklarını, nakil işlemlerinin tüm masraflarının devlet tarafından karşılandığını özellikle belirtti.

Program sonunda soru cevap kısmına geçildi, katılımcıların soruları cevaplandı.

Programa katılan Tokat Kızılay Başkanı Faruk Delen söz alarak, pandemi dolayısıyla tüm Türkiye’de kan rezervlerinde azalmalar olduğunu ve Tokat’ta kan bağışı üzerine yaptıkları çalışmalarla kan bağışını artırdıklarını, insan sağlığı ile ilgili tüm bağışların önem arz ettiğini vurguladı.

Anavatan Partisi Tokat İl Başkanı Ömer Özkan, söz alarak hayatımızda her şeyin üstünde insan sağlığının yer aldığını, sağlık konusunda herkesin duyarlı ve bilinçli olması gerektiğini söyledi.

Program bitişiyle birlikte, Prof. Dr. Alp Gürkan ve Damla Çağla’ya çiçek ve yöresel ürünler takdim edildi.