Türkiye’den, dünyanın çeşitli yerlerinden hak temelli çalışan örgütleri ve aktivistleri bir araya getiren Sivil Sesler Festivali’nin beşincisi bu yıl 30 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında Ankara’da düzenlendi. TED Üniversitesi Kampüsü'nde düzenlenen ve iki gün süren festival, yurt içi ve yurt dışından konuklarla sivil toplumun gündemine giren konuların konuşulduğu paneller, STÖ’lerin düzenlediği atölyeler, etkinlikler, çeşitli sergiler ve sahne performanslarına ev sahipliği yaptı.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ BİR ARAYA GELDİ

Sivil Toplum Geliştirme Merkezince (STGM), Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) üye ve aday ülkelerinden 220’den fazla sivil toplum örgütünün katılımıyla düzenlenen 5. Sivil Sesler Festivali'nin açılışı gerçekleştirildi. Tokat Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği, Sivil Sesler Festivali’ne katılım sağladı. Seslerini daha fazla insana duyurmak ve çalışmalarını paylaşmak için festivale katıldıklarını ifade eden Dernek Başkanı Fatma Dinçer, dernek faaliyetlerini ve yapılan proje çıktılarını stantda sergilediklerini belirtti. Sivil Toplum  Örgütlerinin emekleri sayesinde nelerin değiştiğini anlatmak istediklerini kaydeden Dinçer, “Üreten Birey Umutlu Aile Proje’si kapsamında yapılan takılar, Proje Konağı tasarım  atölyesinde hazırlanan bitki aromalı sabun, yöresel keçe bebek, bez bebekler, geri dönüşüm malzemeleri, duvar ve kapı süsleri, hediyelik eşya tasarımlarının yer aldığı standımıza ilgi yoğun oldu. BM, UNCHR ve UNDP yapılan çalışmaların konseptleri çok ilgi gördü. Çocuk haklarına dikkat çekilen konsette şemsiye uçlarına asılı çorap bebekler üzerine çocuk hakları maddeleri yazıldı. Çocuk gelin teması için el yapımı bez bebek gelin üzerinde Çocuktan Gelin Olmaz yazıldı. Göç sürecinde yaşananları anlatmak için dramatize tablo hazırlandı. Ayna üzerine yapılan tabloda tel örgülere asılı kadın, çocuk, bebekler ve çocuk oyuncakları çıkarmadıkları bir savaştan en çok etkilenenler temsil edildi. Kelebekler insanları, kalemler bitmez tükenmez ulusal uluslararası yazışmaları, kenarda üste siyah takımlı bay bürokrasiyi ve rakamsız akreple yelkovan çözümsüz süreci temsil ederken tablonun en üstünde mavi çiçekler umudu simgeliyor. Tablonun sağ üst köşesinde kanatlı melekler ölen çocukları temsil etmek için yer aldı. Tablonun altında mavi kumaş denizi, yatan kadın,  çocuk maketler ölen kadınları çocukları, gemi batıran Yunanistan’ın utanç veren tutumlarını dramatize ediyor” dedi.

SİVİL SESLER FESTİVALİ

Festivalin açılışına katılan AB Türkiye Delegasyon Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, STGM moderatörlerince kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Türkiye'deki görevinin üzerinden iki yılın geçmesinin ardından Türk kültürü hakkındaki izlenimlerinin nasıl değiştiğine ilişkin soru üzerine Meyer-Landrut, bir ülkede bulunmadan o ülkenin çeşitliliği, zenginliği ve kültürel mirasının anlaşılmayacağını dile getirdi.

– "Buradaki kültürel miras, bizleri Akdeniz çevresindeki tüm coğrafyaya bağlıyor"

Meyer-Landrut, "Özellikle de buradaki kültürel miras, bizleri Akdeniz çevresindeki tüm coğrafyaya bağlıyor. Bu çeşitliliği öğrenmek, bu kökenleri görmek, medeniyetlerin başlangıcını görmek, Göbeklitepe'yi, diğer başka yerleri ziyaret edebilmek, Mezopotamya'yı görmek çok faydalı." diye konuştu.

Türkiye'nin çok büyük bir ülke olduğunu, birbirinden farklı çeşitli dokularının olduğunu aktaran Meyer-Landrut, bu festivalde de sivil toplum kuruluşlarının çeşitliliğinin yansımasını gördüklerini ifade etti.

Festivaldeki enerji ve gücün ne gibi değişiklikler yaratacağı sorusu üzerine Meyer-Landrut, tüm ülkeden farklı sivil toplum örgütlerinin bir araya gelmesini takdir ettiğini belirtti. Meyer-Landrut, "Eğer bu festivalle ilgili tek bir dileğiniz olsa, sivil toplum kuruluşlarından dileğiniz ne olurdu?" sorusuna ise dileğinin mümkün olduğunca çok fazla insana ulaşmak olabileceği yanıtını verdi.

Etkinlik, "Dünyayı Örgütlenerek İyileştirmek – Sivil Toplum: Mitler ve Gerçekler" adlı açılış paneliyle devam etti. AB'nin desteklediği "Türkiye'de Sivil Toplumun Gelişiminin ve Sivil Diyaloğun Desteklenmesi Projesi" kapsamında düzenlenen festival, diyalog ve iş birliğini artırmak üzere cinsiyet eşitliği, insan hakları, çevre, engelli, gençlik, çocuk hakları ve kültürel haklar alanlarında çalışan etkin sivil toplum örgütlerini bir araya getirdi. Sivil toplum örgütlerine deneyim paylaşma imkanı sunan festival, Türkiye ve AB ülkelerinden farklı sivil toplum örgütleri arasında ortak çalışma alanları oluşturulabilmesi için fırsatlar sundu. Sivil Sesler Festivali, 30 Eylül-1 Ekim'de yurt içi ve yurt dışından konuklarla sivil toplumun gündemine giren konuların konuşulduğu paneller, atölyeler, etkinlikler, çeşitli sergiler, stantlar, oyunlar ve sahne performanslarına ev sahipliği yaptı.