14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekilliği Seçimi İlk Oylaması yapıldı. Tokat’ta genel toplamda 1709 sandıkta 439.561 seçmenin oy kullanma hakkı vardı.

TOKAT’TA GÜN BOYU GELİŞMELER

14 Mayıs 2023 Pazar günü saat 08.00’da başlayan oy verme işlemleri saat 17.00’a kadar sürdü. Sonrasında öncelikle Cumhurbaşkanı seçimi için kullanılan oyların tasnifi ve sayımı oldu, hemen sonrasında da Milletvekili seçimlerinin oy tasnifi ve sayımlarına geçildi.

Türkiye genelinde olduğu gibi Tokat’ta da siyasi partilerin seçim koordinasyon merkezlerinde milletvekillerinin, siyasi parti il teşkilatlarının temsilcilerinin heyecanlı bir bekleyişi vardı. Saat 19.00 sularında sandıklardan sonuçlar bilhassa sosyal mecralarda ve televizyonlarda paylaşılmaya başlandı. Hem Cumhur İttifakı hem de Millet İttifakı temsilcileri açıklamalarıyla seçim sonuçlarına dair bilgilendirmelerde bulundular. Millet İttifakı adına Cumhurbaşkanı Yardımcısı olmak üzere seçimlere giren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş açıklamalarında, Anadolu Ajansı verilerine tepki gösterdiler. Cumhur İttifakı adına da Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik muhtelif saatlerde canlı yayınlara çıkarak kamuoyunu bilgilendirdiler.

TOKAT’TA MEYDANDA PLATFORM KURULMADI

Tokat’ta saat 19.30’a doğru Cumhuriyet Meydanı’nda olası bir Cumhur İttifakı zaferi olduğunda yapılacak kutlamalar ve açıklamalar için platform ve ses düzeni kurulması için harekete geçilmişti. Ancak bir müddet sonra saat 20.00 sularında Cumhuriyet Meydanı’ndaki platform ve ses düzenleri toplandı. Bu durum, bir kutlama yahut açıklama olmayacağına delil gösterildi.

PARTİLERDEKİ DURUM

            Saatler 21.00’a doğru gelirken siyasi partilerde gözler ekranlardaydı. Ak Parti İl Başkanlığında Tokat Milletvekilleri Yusuf Beyazıt, Mustafa Arslan, Milletvekili adayları, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ve partililer an be an sonuçları takip etmekteydi. CHP İl Teşkilatları da Saadet Partisi’nin olduğu kata çıkarak kurulan seçim koordinasyon merkezinde Tokat Milletvekili Kadim Durmaz ile birlikte sonuçları takip ettiler. MHP’de Tokat Milletvekili Yücel Bulut öncülüğünde takip devam ediyordu. Tokat Milletvekilliği seçimlerin sonuçlara dair ilk değerlendirmelere göre 3 Ak Parti, 1 MHP, 1 CHP Milletvekili çıkacağı değerlendiriliyordu. Türkiye geneli verilerinde Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim sonuçlarının açıklamaya başlamasıyla birlikte yüzde 55 civarında gösterilen oyları saat 21.15 sularında yüzde 51,00’a doğru gerilediği görüldü. Yerelde Tokat merkezde saha muhabirlerinin partilerdeki gözlemlerinde tüm partilerde beklenen sonuçları alamamasına yönelik bir izlenim vardı.

SAAT 21.30’DA KORNALAR ÇALMAYA BAŞLADI

            Tokat’taki sessizlik saat 21.30 sularında bozuldu. Gaziosmanpaşa Bulvarı’nda araç trafiğinde yoğunluk ve kornalar başladı. Ak Parti Tokat İl Başkanlığı önünde kalabalık toplandı. Cumhur İttifakı paydaşlarından MHP’lilerin de toplandığı ortamda araç konvoyları alkışlarla izlendi.

ERDOĞAN’DAN SAAT 22.00’DA AÇIKLAMA

            Cumhur İttifakı adayı, 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saat 22.00 sularında sosyal mecra hesabından bir açıklamada bulundu ve şunları yazdı: “14 Mayıs seçimlerinin uhulet ve suhulet ile büyük bir demokrasi şöleni şeklinde gerçekleşmesi, Türkiye’mizin sahip olduğu demokratik olgunluğun ifadesidir. Seçim böylesine olumlu ve demokratik atmosferde geçmişken, oy sayımı da halen sürerken, alelacele sonuçlar açıklamaya kalkmak, milli iradenin gaspı anlamını taşır.

Milletimizin teveccühünün devam eden oy sayımına yansıyor olmasından memnuniyet duyuyoruz.

Tüm dava ve yol arkadaşlarımdan, sonuçlar resmi olarak neticelenene kadar, her ne olursa olsun sandıkların başından ayrılmamalarını rica ediyorum. Demokrasi adına oy veren ve seçim çalışmalarında yer alan tüm vatandaşlarımı tebrik ediyor, her birine ayrı ayrı şükranlarımı ifade ediyorum.”     

ADAY SİNAN OĞAN’IN AÇIKLAMASI

            Saat 22.00 sularında ATA ittifakı Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan da sosyal mecrasında açıklamada bulundu. O saatlerde yüzde 5,31 oranında oy aldığı görülen Sinan Oğan, ikinci tur vurgusunu öne çıkardı ve seçimlerin kilidi olacaklarını belirtti. Oğan açıklamasında “Seçimlerin ikinci tura kalmasını yüksek bir ihtimal olarak görüyoruz. Türk milliyetçileri ve Atatürkçüler bu seçimin kilidi konumundadır. Muharrem İnce’nin seçimlerden türlü baskılarla el çektirilmesinden sonra son iki gün bize saldırıp bizi haksız yere itham ederek linç girişiminde bulunanların bu siyasal tablodan çıkaracağı çok ders olmalı! Çıkacak her sonuç milletimize hayırlı olsun!” diye yazdı.

ADAY KEMAL KILIÇDAROĞLU’NUN AÇIKLAMASI

            Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, saat 21.30 sularında ‘Öndeyiz’ diye bir paylaşım yaparken, 22.15 sularındaki paylaşımında “Yüzde 60'lar ile başlayan kurgu şu anda 50'nin altına düştü. Sandık müşahitleri ve seçim kurullarındaki görevlilerimiz bulundukları yerden asla ayrılmasın. Bu gece uyumayacağız Halkım. YSK'yı uyarıyorum, illerdeki veri girişini sağlamak zorundasınız.” İfadelerine yer verdi.

ANADOLU AJANSI SAAT 23.00 SULARINDA CUMHUR İTTİFAKINI

YÜZDE 50’NİN ALTINDA GÖSTERDİ

            Seçim sonuçlarını Anadolu Ajansı’nın secim.aa.com.tr adresinden takip edildiğinde saat 23.00’a kadar Cumhur İttifakı Adayı Recep Tayyip Erdoğan için yüzde 50’nin üstünde seçimi kazanacağına dair yer alan veriler, 23.00 sularında yüzde 50’nin altına düştü ve seçimi ilk turda yüzde 50 + 1 oy ile kazanabilecek adayın olmadığının verileri ekrana yansıdı.

SAAT 24.00 İTİBARİYLE…

            Cumhur İttifakı taraftarları saat 21.30 sıralarında başlattığı kutlama konvoylarını saat 24.00’e dek devam ettirmekteydi. Seçim sonuçlarının takip edildiği Anadolu Ajansının resmi olmayan verilerinde saat 24.00 olup da yeni güne dönüldüğünde yüzde 50 + 1 oyu alan aday olmadığı gösterilmekteydi. Gazetemizin baskıya girecek olması dolayısıyla saat 24.00’daki sonuçları veriyoruz.

TOKAT’TAKİ DURUM

Anadolu Ajansının saat 24.00 sularında yüzde 100 oranında açılan sandıklarda resmi olmayan sonuçlarına göre, Tokat için Cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 63,24 oranında (246.831 oy) Cumhur İttifakı Adayı Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 31,33 oranında (122.287 oy) Millet İttifakı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 5,10 oranında (19.915 oy) ATA ittifakı adayı Sinan Oğan, yüzde 0,33 oranında (1.307 oy) Muharrem İnce aldı. Milletvekili seçiminde yüzde 99,82 oy oranı dağılımında yüzde 37.26 oranında Ak Parti (145.838), yüzde 22,43 oranında MHP (87.791), yüzde 20,51 oranında CHP (80.259), yüzde 11.25 oranında İYİ Parti (44.045), yüzde 2,86 oranında BBP (11.187), yüzde 2.32 oranında Yeniden Refah Partisi (9.085), yüzde 1.37 oranında Zafer Partisi (5.355), yüzde 0.53 oranında Memleket Partisi (2.087) oy aldı. Milletvekili dağılımı 3 Milletvekili Ak Parti (Yusuf Beyazıt, Mustafa Arslan, Cüneyt Aldemir), 1 Milletvekili MHP (Yücel Bulut), 1 Milletvekili CHP (Kadim Durmaz) çıkardı.

TÜRKİYE GENELİ İÇİN

            Türkiye geneli Cumhurbaşkanlığı seçiminde, saat 24.00 sularında Anadolu Ajansının verilerine bakıldığında açılan sandık oranı yüzde 96,34 iken, resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhur İttifakı Adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,63 (25 milyon 171 bin 378), Millet İttifakı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44.61 (22 milyon 622 bin 463), ATA ittifakı adayı Sinan Oğan yüzde 5.31 (2 milyon 691 bin 247), Muharrem İnce yüzde 0.45 (227 bin 400) oy almış görüldü. Gazetemizin baskıya girecek olduğu saatte ilk turda yüzde 50 +1 yeter oyu alan aday çıkmadığı görüldüğünden seçimleri iki hafta sonrasında en yüksek oyu alan Recep Tayyip Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu arasında yeniden yapılması söz konusuydu. Gecenin ilerleyen vaktinde resmi olmayan sonuçlara göre sonuçların ne olacağını bir sonraki sayımızda paylaşacağız.