İşveren diplomaya değil pratik ve tecrübeye bakıyor

Araştırmada ziyaret edilen işverenlere, gelecek on yılda en çok ön plana çıkmasını bekledikleri meslekler soruldu. Şu an pek bilinmeyen bazı meslekler, gelecekte istihdamına en fazla ihtiyaç duyulacak meslekler olarak öne çıktı. Araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından birini de işverenlerin genç personeli işe alırken neleri dikkate aldığı oluşturdu. Diploma en gerilerde yer alırken, işverenin en fazla önemsediği husus pratik beceri ve tecrübe oldu

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR),her yıl işgücü piyasa araştırması yapıyor. Hangi mesleklerde açık işgücü bulunduğunu göstermesi açısından önemli olan araştırma, gelecekte ön plana çıkacak meslekler konusuna da ışık tutuyor. Araştırma sonuçları, meslek seçmek, yeni bir mesleğe yönelik kendini geliştirmek isteyenlere de fikir veriyor. İşverenlerin genç personeli seçerken nelere dikkat ettiğine dair bulgular, iş arayan, iş değiştirmeye hazırlananların işine yarayacak ipuçları içeriyor. Habertürk`ten Ahmet Kıvanç, İŞKUR`un İşgücü Piyasası Araştırması 2018 yılı sonuçlarını irdeledi

İŞKUR, 2018 yılı İşgücü Piyasası Araştırması`nı 2 Nisan-11 Mayıs 2018 tarihleri arasında 89 bin 324 işyerini ziyaret ederek gerçekleştirdi. Araştırma kapsamında Türkiye İstatistik Kurumu`nun nisan ayı hanehalkı işgücü araştırması veri setinden yararlanılarak işsiz profili çıkartılırken, İŞKUR tarafından gerçekleştirilen saha araştırmasında da işverenin talep ettiği eleman ve mesleklertaya çıkartıldı.

Araştırmaya göre, Türkiye işgücü piyasasında 470 bin kişilik açık iş bulunuyor. İşyerlerinin yüzde 12.6`sı, elemana ihtiyacı olduğunu bildirdi. Eleman ihtiyacı olduğunu belirten işletmelerin 182 bini imalat, 86 bini toptan ve perakende ticaret, 48 bini konaklama ve yiyecek hizmeti, 42 bini de inşaat sektöründe faaliyet gösteriyor.

DİPLOMAYA DEĞİL PRATİK BECERİ VE TECRÜBE

Araştırmada ziyaret edilen işverenlere, gelecek on yılda en çok ön plana çıkmasını bekledikleri meslekler soruldu. Şu an pek bilinmeyen bazı meslekler, gelecekte istihdamına en fazla ihtiyaç duyulacak meslekler olarak öne çıktı. Araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından birini de işverenlerin genç personeli işe alırken neleri dikkate aldığı oluşturdu. Diploma en gerilerde yer alırken, işverenin en fazla önemsediği husus pratik beceri ve tecrübe oldu.