(Haber-Fotoğraf: Fatih Kılıç – Seda Batur) 

5 Kasım 2022 tarihinde yapılacak Tokat Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde tekrar başkan adayı olan mevcut Başkan Dr. Ali Çelik dün sabah basın mensupları ile buluştu. Birlikte çalıştıkları yönetimi ile 4 buçuk yıllık süreç içerisinde gerçekleştirdikleri hizmetleri ve gelecekteki hedeflerini anlatan Başkan Çelik, seçim sathı mahallinde ortaya atılan iftiralar olduğunu vurgulayarak “bir insan çok iftiraya uğruyorsa bence Allah katında makbul bir insandır. Çünkü Allah sevmediği kullarına iftira attırır, sevdiği kullarını da böyle iftiraya maruz kılar. İftiraya uğrayanın günahlarının bir kısmı iftira atana gidiyor. Gerçi iftira ata ata günahları taşıyamayacak duruma geldiler.” dedi.

“TOKAT TSO’NUN 3 MİLYON 850 BİN TL BORCU VARDI”

Seçime giderken iki temel slogan üzerinden yürüyeceklerini kaydeden Dr. Ali Çelik, “Birisi; emanetinize gözümüz gibi baktık. Bir diğeri ise: Durmamızı bekliyorlar, asıl yeni başlıyoruz- Ben bu sloganları fazlası ile hak ettiğimizi düşünüyorum. Az önce arkadaşlarım da bana hafif sitem ettiler. 4 buçuk yıldır ilk defa bizimle kahvaltı yapıyorsun diye. Biz hep çalıştık arkadaşlar. İşin doğrusu bu kadar büyük bir enkaz ile karşı karşıya olduğumuzu da düşünmemiştik. Ticaret Sanayi Odası'nın çok hassas bir kurum olduğunu düşündüğüm için bu tabloyu daha önce paylaşmadım halâ da paylaşmak istemiyorum. Ama önümüzde bir seçim süreci var ve bu tabloyu paylaşmak bir zorunluluk haline geldi” diyerek 2018 yılında oda yönetimi kendilerine geçtiğinde TSO’nun 3 milyon 850 bin TL –o zamanın kuru il 900 bin Dolar- borcu olduğunu belirtti.

“BU BİR İFLAS TABLOSUDUR”

2018’de devraldıkları tablonun iflas tablosu olduğunu vurgulayan Çelik, “Yani bir kurum düşünün bütün kredilerinin tamamını kullanmış. 4-5 tane bankadan daha alınabilecek bir kredi limiti yok. 2 tane kredi kartının maksimum limiti doldurulmuş. 720 bin lira alt kattaki kuyumcu dükkanının 5 yıllık kirası peşin alınmış. Bunun dışında Seyir Tepe'de bir sürü personel çıkarılmış. Tazminat davaları var ki biz aldıktan sonra 14 tanesini daha buna ilave ettik. Bizden önceki mahkemeye vermiş arkadaşlarımızla da oturduk konuştuk. Onların da alacaklarını ödedik. Yani bugün itibariyle Tokat Ticaret Sanayi Odası'nın geçmişe dönük hiçbir personeliyle, hiçbir vatandaşı ilgili ne hukuki ne başka türlü bir muvazaalı durumu yok. Var diyen arkadaş olursa alın getirin. Hepinizin huzurunda konuşmaya hazırız” dedi.

“LAF DEĞİL İCRAAT YAPTIK”

Tokat TSO’nun bütçesini har vurup harman savurmadıklarını, ellerinden geldiğince kasaya para koymaya ve kurumun ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını dillendiren Çelik, “2018'de Meclisin içinde, dışında, sağında solunda herkes bir şeyler konuşuyordu. Orada burada oturuyorlar, eğleniyorlar diye… Şu son dönemlerde özellikle Ticaret Odası ile ilgili hiç böyle bir şey duydunuz mu? Odaya, her kuruşuna, santimi santimine sahip çıktığımızı düşünüyorum. Çayına, çikolatasına varıncaya kadar. Yani bazı şeyleri söylemeyi çok şık ve çok nezaketli bulmuyorum. Yani yapılan güzel şeyleri çok anlatmak da doğru değil. Onun için de çok fazla detaya girmek istemiyorum, insan kendisi ile ilgili bazı şeyler anlatırken biraz da zorlanıyor işin doğrusu. Ama ben kendime gelen çiçekleri bile satıp odaya çikolata, çay aldığımızı hatırlıyorum. Tokat tanıtımı için yapılan seyahatlerde de yakıt ücreti olsun yemek ücreti olsun odaya fatura etmedik. Kendi aramızda hallettik” dedi.

“45 MİLYON DOLAR İHRACAT DEĞERİ BEKLİYORUZ”

Yurtiçi, yurtdışı, şehir içi seyahat, otel ve konaklama ağırlama giderlerini ceplerinden karşıladıklarını belirten Çelik, “Hiçbir meclis üye ve yöneticimize maaş, yolluk, harcırah ve oturum ücreti ödemedik. Tarihimizde ilk defa yurtiçi, yurtdışı özel ve ticari seyahat organize edilmedi. Odamızın her kuruşuna sahip çıkarak tasarruf ettik. 2022 yılına bir kuruş borcu olmayan, kasasında 3 milyon TL nakit parası olan TSO olarak girdik. Tokat OSB için 2018’de bin 800 çalışan,16 milyon 850 bin TL borç, altyapı ve üst yapı kaynaklı yüzde 71'i üretim dışı atıl, boş ve yapılaşmaya kapalı ve şartellerini indirmekle tehdit edilen bir organize sanayi vardı. 2022'de ise 8 bin çalışan, 0 borç, yüzde 99,2 doluluk oranı, alt yapı ve üst yapı sorunları çözülmüş, kreşi, sağlık ocağı ve camisi olan bir OSB var. İhale aşamasına gelmiş arıtma tesisi, kamulaştırma aşamasına gelmiş 3. OSB’si, projesi bitmiş tahsis aşamasında gıda ihtisas OSB’si, altyapı çalışmaları bitirilmiş 400 dönüm alan içerisinde düzenlenmesi planlanan 2. OSB var. İhracat değerleri 2018 yılında 17 milyon dolar iken 2021 yılında 35 milyon dolara yükseldi. Bu yıl sonunda ise 45 milyon dolar olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. ” dedi.

OSB’NİN 2018 İLE 2022 VERİLERİNİ KARŞILAŞTIRDI

Tokat Organize Sanayi Bölgesi’ndeki gelişmeyi yorumlayan Dr. Ali Çelik, “Bir gün birileri bize deseydi ki şu tabloyu oluşturacaksınız. Ben kendi adıma şahsen inanmazdım. Yani nasıl oldu, ne oldu biz de anlayamadık. Hepiniz biliyorsunuz ülke son dört buçuk yılda Cumhuriyet tarihinin en zor ve en sıkışık gündemden geçti. Özellikle iş dünyası sadece Türkiye değil, dünya ciddi bir krizle boğuştu. Böyle bir ortamda organize sanayiyi 8 bin çalışana yükselttik, borcu olmayan ve yüzde 99.2 doluluk oranına sahip bir OSB olduk. Yeni alan sorunu yaşadığımız için bekleyen 78 tane yatırımcı dilekçesi var” diye konuştu.

“BENDEN SONRA TİCARET SANAYİ ODASINA GELECEK ARKADAŞIN İŞİ ZOR.”

Başkan Çelik konuşmasının devamında özetle şunları söyledi;

“Bizden önceki Ticaret Sanayi Odası'nın yöneticileri, ben bizzat kendi kulağıma duydum, belki siz de duydunuz; burası rica makamı, icra makamı değil, sorunlarınızı buraya getirmeyin diyorlar. Doğru mu yani? Ama bakın bunu bütün samimiyetimle söylüyorum. Belki 500 kişiye söyledim. Burası sizin yaşadığınız her türlü sıkıntı ve sorunda kapısını çalabileceğiniz, aidat ödediğiniz, sizi temsil eden makam. Bizimle bunu paylaşın. Konu bizliktir, değildir. Çözeriz, çözemeyiz ama ilgileniriz, yardımcı oluruz. Açık söyleyeyim yani benden sonra Ticaret Sanayi Odasına gelecek arkadaşın işi zor. İnsanların her sorununu dinledik, dile getirdik. Bahsettiğimiz değerler kendiliğinden oluşmadı. Bir gayretin, bir emeğin, bir niyetin sonucu.

Bugün Odalar Borsalar Birliği ile konuşun. Sektörlerin sorunları ve sıkıntıları ile ilgili Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar, Odalar Borsalar Birliği ile 466 yazışma ile en çok yazışma yapan odalardanız. Geçen basına düşen bir açıklama daha oldu. Tabi odaya gelip kaç tane üyeniz var, şu an kaç üyeniz oldu diye sormadan açıklama yapılınca işte böyle boşa düşmüş olunuyor maalesef. Türkiye'de şirket kapanma alanının en fazla olduğu ve ekonomik krizin de en yüksek olduğu dönemde, biz devraldığımızda 2018 Nisanda 2 bin 107 şirket vardı. Tokat'ta şu anda 3 bin 44 şirket var. Yaklaşık yüzde 50 bir artış. Ticaret Sanayi Odası'na kayıtlı şirket sayısını artırdık.

SEYİR TEPE TESİSLERİ

Odalar Borsalar Birliği kanuna göre ticaret odalarının yapamayacağı 3 şeyden 1 tanesi restoran işletmeciliği. 2014 yılında yapılan protokol ile yap işlet devret modeli ile 10 yıllık bir anlaşmayla Seyir Tepe Tesisleri yapılmış. O dönem misafirleri ağırlamak için doğru düzgün bir alan olmadığı için iyi niyetle düşünülüp yapılmış da olabilir. Fakat bir önceki yönetimin ekonomik çöküşünün altındaki en büyük nedenlerden biri ayda 100 bin lira zarar eden Seyir Tepe. Bugünün rakamıyla çok daha yüksek bir rakam. İşlemediği için zarar ediyordu. Özel İdare ile yapılan protokolde kesinlikle ikinci, üçüncü şahıslara kiraya verilemez, devredilemez, satılamaz hükmü var. Bu sebepten dolayı kimseye de kiraya veremedik. Giden Valimiz Ozan Balcı’ya dedik ki biz burayı kapatacağız yani size devredelim. O dönemde Sayın Valimizin sosyal hizmetlerle ilgili bir projesi vardı. Kendisi kabul etti ve biz üç sene sonra ceketimizi alıp çıkacaktık. Sözleşme öyleydi, içerisindeki bütün eşyaları her şeyiyle beraber ki o eşyalar da biliyorsunuz hep speküle edildi. Biz orada özel idarenin envanterine girmeyen birkaç eşyayı satıp odanın parası kasasına üç beş kuruş nasıl koyarız diye düşündük. Bunu da yaparken şehrin bütün bu eşyalara alabilme kabiliyeti olan işletmelerine 9 tane işletmeye yazı yazdık. Dedik ki bizde bu eşyalar var. Bunları alabilir misiniz? Sıfır fiyatının yüzde 70'ine çatal, bıçak, masa, sandalye. Yani bugün gidin ve yarı fiyatına veya yüzde 30-40 fiyatına hiç kimse satmaz. Yani çok iyi rakamlara sattık. Buna rağmen sanki satıp parayı cebimize koymuşuz gibi speküle edildi. Ben onlara Allah'a havale ediyorum. Seyir Tepe ile ilgili söyleyeceklerim bunlar.

YENİ TSO BİNASI PROJESİ

2020 yılı Aralık ayında projesini çizdirdiğimiz ve lansmanını yaptığımız, yer tahsisini beklediğimiz yeni oda binamız içerisinde toplantı ve eğitim salonları (üyelerin kullanımına açık e-ticaret ofisi, ihracat ofisi, finans ofisi, proje ofisi, hukuk ofisi, marka, patent ofisi oluşturarak iş insanlarımızın tüm sorunlarına çözüm üretecek dönüşümü sağlayacağız.”

SORULARA YANITLAR

            TSO Başkanı Dr. Ali Çelik açıklamasının bitiminde basın mensuplarına her tür soruyu çekinmeden sorabilirsiniz diyerek sözü bıraktı. Basın mensuplarının sorularına yanıtlar verildi.

MECLİS ADAYLARI

            Dr. Ali Çelik’in açıklama yaptığı ortamda 9 komiteden aday olarak girecek iş insanları da vardı. 1. Komitede Gökhan Muratdağı ve Murat Şahin, 2. Komitede Ali Çelik, Bülent İşeri, Fatih Gökdere, 3. Komitede Rahmi Sarı, Hasan Şanlı, Halil Bayır, 4. Komitede Sinan Gökçe, Murat Tosun, 5. Komitede Dursun Sansar, Aydın Çopuroğlu, 6. Komitede Selahattin Giden, Yunus Siler, Furkan Ülker, 7. Komitede Hakan Dol, Halil Coşar, Özcan Albaş, 8. Komitede Erdal Polat, Erkan Haykır, Mutlu Koç, 9. Komitede Naci Altun ve Yalçın Asan yer aldılar.