Tokatlı şair, ozan hemşehrimiz Hüseyin Razi yeni şiir kitabını bastırdı. 2008 yılında 70 yaşında iken “Emek ve Hak” adlı ilk şiir kitabını çıkaran ozan Hüseyin Razı, bu kez 85 yaşında ikinci eserine imza attı. “VAR OLUŞUN HİKMETİ – ZEYTİN AĞAÇLARI” adı ile çıkarılan kitap için ilk kitabında olduğu gibi Tokat’ımızın kıymetli köşe yazarlarından Cemalettin Yarkın ile Gazetemiz Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Fatih Kılıç önsöz yazdılar.

Yazar Cemalettin Yarkın ile gazeteci Fatih Kılıç’ın “VAR OLUŞUN HİKMETİ – ZEYTİN AĞAÇLARI” şiir kitabı için ayrı ayrı kaleme aldıkları yazıları şu şekilde oldu:

VAR OLUŞUN HİKMETİ – ZEYTİN AĞAÇLARI

Emeğin ve Hakkın şairi Hüseyin RAZI’nın ikinci kitabı gün yüzüne çıktı. “EMEK ve HAK” adlı 1. Şiir kitabı 2008 yılında yayınlandı. Şiir yazmaya gençlik yıllarında başladı. Kamu hizmeti yaparken de şiir yazmaktan vazgeçmedi. 1985’de emekli olduktan sonra kendini iyice şiire verip hak, hakikat ve güzellik yoluna adandı.

            Şiirlerini Türk Halk Edebiyatı’nın en yaygın türü olan “KOŞMA” tarzında yazdı. Hüseyin RAZI’nın Koşma’ları, on bir heceli kalıp ve kafiye düzeni itibariyle “düz koşma” tipindedir. Ezgilerine göre de “Cem Koşması” çeşidindedir. İşin şekli, yani zarfı bu, “Zarfa değil, mazrufa bak” derler. Peki, Hüseyin RAZI’nın zarfının içinde ne var?

            “Hakka giden yol” var. “Kul hakkı yiyenlere isyan” var. “Gerçekleri can gözüyle görmek” var. “Adaleti özünde bilmek” var. “Yurtta sulh, cihanda sulh için çalışmak” var. “İş yapmak, üretmek” var. “Silahsız bir Dünya özlemi” var. “Ömür sevgi ile yaşansın, taş yürek olunmasın” var. “Ağaçları, ekinleri, arıları, kuşları, toprağı, sarı ineği sevmek” var. “Kimse aç-açık kalmasın, kimse kimseye muhtaç olmasın” var. “YUNUS EMRE gibi ilâhî aşkı terennüm etmek” de var. “Mazlumun âhını yürek özünde duymak ve zalime boyun eğmemek” var.

            Bütün bu temaları, örnek nitelikle bir Türkçe ile şiire döken Hüseyin RAZI’nın şiirleri, âdeta coşkun bir çağlayan gibi akar da akar. Meselâ ne diyor Ozanımız:

            …………

            “Himayalar’dan aşar gelirim

            Sina çöllerinden koşar gelirim

            Sevgi yeli ile uçar gelirim

            Dayanmaz o dağlar az gelir bana.”

            …………

            “Coşkun bir çağlayan gibi” işte böyle olunuyor.

            Ozan Hüseyin RAZI şiirlerinin zarfı da güzel, mazrufu da. Zaten sanat da budur. Eser sizde bir güzellik duygusu, bir estetik etkileşimi yapıyor mu? Buna bakılır.

            Ozanımızın ikinci kitabının adı: “VAR OLUŞUN HİKMETİ / ZEYTİN AĞAÇLARI.” Çok anlamlı değil mi? Zaten asıl mesele var oluşun hikmetini anlayabilmektir. Zeytin ağaçları da ölümsüzlüğün simgesidir.

            Kalemine de yüreğine de sağlık koca yürekli OZAN…

            Cemalettin Yarkın

**

BİR İÇ DÖKÜŞTÜR OZAN GÖNÜLDEN DÖKÜLENLER

Her yüz yüze göz göze geldiğimizde, “-bir şiir okuyayım mı?” diye söz başlayıp, “Haksızlık başını almış gidiyor / Onların yanında olanlara yuh / Bak zebanilere Dünyayı yiyor / Fakirin cebinden çalanlara yuh / Görmeyen gözler artık açılsın / Hak ve adalet yerini bulsun / Hırsızların boynu altında kalsın / Soysuzluğa şakşak vuranlara yuh / Birlikten doğacak yüce kuvvetler /  Zalimin önüne çekilsin setler / Yayılsın Dünyaya tüm faziletler / Senin benliğini çalanlara yuh” diyebilen bir dilden, dolu gönülden dökülen mısraları duymak nasip oldu.

            2008 yılında, 70 yaşına varmış iken onca yılın birikimini imbik imbik damıtıp ‘EMEK ve HAK’ kitabında okurlarına sunan ozanımız Hüseyin RAZI, bugün 85 yaşına geldi ve ikinci eserini çıkarmak/okumak nasip oluyor. “Adalet gelir sefalet giderse / Bütün insanlığı mutlu ederse / Hüseyin de o günleri görürse / Hak konuşur ben dinlerim ey dostum.” diyende, ozanımızdan geriye kalacak bir eser daha doğdu. Bir asra yakın ömründe haktan hukuktan, doğruyu her fırsatta gür bir sesle dile getirmekten geri kalmamış bir ozanın eserinde pay sahibi olmanın mutluluğu yeter bana. Ve aynı şekilde fikir ve emek ürünü şiirlerini okumanın yaşatacağı hissiyatları tatmak da eminim ki ‘iyi ki okumuşum’ dedirtecektir okuruna. Çünkü bir iç döküştür ozan gönülden dökülenler. Set vurulamaz hissiyatlardır.

            Emri hak bir gün vaki olduğunda hem Ondan hem bizden gök kubbede hoş nice sedalar bırakmış olmanın şükrü ile “VAR OLUŞUN HİKMETİ / ZEYTİN AĞAÇLARI” eserinin hayırlı uğurlu olmasını dilerim.

Gazeteci Fatih Kılıç