Komşu ilimiz Sivas’ın Yıldız Beldesi sınırlarında yer alan 2 bin 552 metre yüksekliğe sahip YILDIZ DAĞI birçok türküye, şiire ilham kaynağı olmakta. Hal böyle olunca şair ve yazarların buluşmasına da vesile oluyor. Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği (TOŞAYAD) Başkanı, araştırmacı yazar Hasan Akar, aslen Yıldız doğumlu olmasından da hareketle Yıldız Dağı’nın tarihini, güzelliklerini gün yüzüne çıkarmak için araştırmalarda bulunmaktaydı. Hasan Akar’ın çalışmaları ve yönlendirmesi, gayretlendirmesi ile Yıldız doğumlu hemşehrisi Mustafa Akkaya, Yıldız Dağı’nı konu alan ilk kültür yayını olarak “Türkülerle, Şiirlerle Yıldız Dağı” kitabını yayınladı. Mustafa Akkaya’nın kitabı çıkınca, Yıldız Beldesi Belediye Başkanı Mustafa Öztürk, hem beldenin hem de Yıldız Dağı’nın tanıtımı için şair ve yazarları beldeye davet ederek 04 Eylül 2021 günü Yıldız Beldesi’nde “Yıldız Dağı Halk Aşıkları Ve Şairleri Kültür Sanat Şöleni” tertip etmişti.

BU KEZ 28 NİSAN’DA TOKAT’TA TOPLANILDI

            İlki 04 Eylül 2021 tarihinde Yıldız Beldesi’nde tertip edilen şölenin ikincisi 28 Nisan Cuma günü Tokat’ta gerçekleşti. Yıldız Belediyesi-Tokat Yıldız Beldeliler Derneği Yıldız Dağı 2. Halk Âşıkları Ve Şairleri Kültür Sanat Şöleni için Tokat’ta Yeşilırmak kenarında Tokat Belediyesi Hıdırlık Sosyal Tesisleri’nde buluşuldu. Sunumu Şengül Özler yaptı. Yıldız Beldesi Belediye Başkanı Mustafa Öztürk, Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Hasan Akar, Tokat GOP. Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Demir, Tokat Yıldız Beldeliler Derneği Başkanı Mustafa Güller, Sivas Merder Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yüce selamlama konuşmalarıyla Yıldız Beldesi ve Yıldız Dağı ile Tokat’ın güzelliklerini, dostluk, kardeşliğini dile getirdiler. TOŞAYAD Başkanı Hasan Akar, Yıldız Beldesi tarihi ve kitap çalışmalarıyla ilgili bilgilendirmesinde “Yıldız Belediye Başkanımız Mustafa Öztürk’ün çok değerli destekleriyle ilk kitabımız yazar Mustafa Akkaya’nın kitabı oldu. İkinci kitabımız da şahsımın hazırladığı Sivas Yıldız Beldesi Tarihi kitabı oldu. Diğer çalışmalar devam ediyor. Emir Mahmut Çelebi adındaki vakıf kuran ve bu vakfın uzantıları Merzifon, Amasya, Kazabad, Tokat’a kadar uzanan şahsiyetin de çalışmalarını inşallah bu sene sonuna kadar tamamlayıp yayınlayacağız. Muğla Üniversitesi Edebiyat Fakültesi eski dekanlarından, şuanda da öğretim üyeliğini sürdürüyor Hale Akar’ın hazırladığı Sivas Yıldız kitabı çıkacak. Bir diğer çalışmayı da Doğan Kaya ile birlikte yapıyoruz, 1937-1939 tarihleri arasında 10 sayı çıkmış olan Yıldız Dağı Mecmuası var, onun araştırmasını çıkaracağız.” Dedi ve tüm katılımcılara teşekkürlerini dile getirdi.

YILDIZ DAĞI'NDAN YÜKSELEN SESLER

"BU ŞEHİT BİZİM HEEEY" DEDİLER

Yıldız Dağı 2. Halk Aşıkları Ve Şairleri Kültür Sanat Etkinliği'nde birbirinden kıymetli şairler dörtlüklerini dile getirirken, Tokat Niksarlı J. Astsubay Üstçavuş Mehmet Gündüz’ün şehit olduğu güne denk geldiği için şehidimiz saygıyla anıldı. Güne özgü hissiyatları Samsunlu şaire Nermin Eker ‘Şehit Mehmedim’ şiiriyle seslendirdi. Sivas’tan Hakan Göksun, Muhsin Aksakal, Osman Çınar, Mustafa Akkaya, Tokat’tan Ayla Bağ şiirlerini, duygularını, hislerini kelimelere, dile döktüler.

ŞİİRLER VE AŞIK ATIŞMALARI

Yazar Mustafa Akkaya’nın Yıldız Beldesi ve Yıldız Dağı için hazırladığı sinevizyon gösteriminin izlendiği gecede Sivas’tan gelen hal ozanları Âşık Kaptanî (Mehmet Köşe), Âşık Eserî (A. Turan Bülbül) ve Âşık Âlimî (Süleyman Erdiç) sazları ve sözleri ile geceye ayrı bir renk kattılar. Atışmaları alkış topladı.

KİTAP TANITIMI VE İMZA

Etkinlikte Sivas Yıldız Beldesi Tarihi-/Hasan Akar, Türkülerle ve Şiirlerle Yıldız Dağı-Mustafa Akkaya kitapları ücretsiz olarak katılımcılara imzalandı. Günün anısına hatıra fotoğrafı ile etkinlik sonlandırıldı.