Hekim Birliği Sendikası Tokat İl Temsilcisi Kardiyolog Mehmet Fatih Aygün burada yaptığı açıklamada sendikanın kararı ile 14-15-16 Mart 2022 tarihlerinde iş bıraktıklarını söyledi. Mesleklerini yerine getirirken yaşadıkları olumsuz durumları aktaran İl Temsilcisi Aygün, zor koşullar içinde ön cephede savaştıklarını, ailelerini haftalarca görmemeye razı olduklarını ve her şeye rağmen devam ettiklerini ifade ederek, “Fedakarlıkları hiçbir dönem tartışılmaz olan ve içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde başarı ve özverilerinden dolayı tüm dünyanın örnek gösterdiği biz hekimler olarak, evlatlarının dahi bize bulaşmasın diye ilgilenmediği, refakat etmediği hastalara hizmet ettik, tedavi etmeye çalıştık. Kendi anne babalarımızı aylarca göremedik, çocuklarımıza hastalık taşımamak için doyasıya sarılamadık, yeri geldiğinde de canımızı verdik. Aktif çalışan 98 hekimimizi Covid nedeniyle kaybettik” dedi.

“ALDIĞIMIZ EĞİTİMİN BEDELİNİ FAZLASIYLA ÖDEDİK”

Hekimlerin yıllarca kendi çabasıyla ve ailelerinin maddi manevi desteği ile Cumhuriyetin kurucu değerlerinin sağladığı eğitimdeki fırsat eşitliği sayesinde en zorlu sınavlarda başarılı olarak eğitim hakkını elde ettiklerine vurgu yapan Aygün, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“Eğitim hayatımız boyunca sevdiklerimizin ve kendimizin hayatından ödün verdik. Aynı özveriyi hekimlik hayatımız boyunca yapmaya devam ettik ve ediyoruz. Bizim gibi, bu devletin üniversitelerinde eğitim görenlerden farklı olarak aldığımız eğitimin bedelini yüksek harç miktarları, stajyer ve intörnlük dönemlerinde tutulan bedelsiz nöbetler ile ve sonrasında hiçbir meslek grubunda olmayan mecburi hizmetler ile defalarca, fazlasıyla ödedik.

HER ŞEYE RAĞMEN VAZGEÇMEDİK…

Günden güne itibarsızlaştırılan mesleğimizi yerine getirirken tehdit edildik, şiddet gördük, tükendik ve hatta öldürüldük. İçinden geçtiğimiz zorlu koşullara rağmen zaman kavramı gözetmeksizin, etik ve vicdani değerlerimizden başka bir şeyi düşünmeden, pandemi döneminde de çalışmaya devam ettik.

Her şeye rağmen ülkemizden, halkımızdan ve haklarımızdan vazgeçmedik. Halkımıza hak ettiği kalitede sağlık hizmeti sunmak ama bunun karşılığını da almak istiyoruz. Biz tükendik, hastalandık ve ölüyoruz. Önce zarar verme, zarar görme ilkesi doğrultusunda kendimizi tedavi etmek, sonra bu sağlık sistemini halkımızın yararına olacak şekilde iyileştirmek istiyoruz. İsteklerimizin sadece maaş artışı gibi bir kavramın içine sıkıştırılmasını da asla kabul etmiyoruz. Hak ettiğimiz insana yakışır çalışma koşulları ve halkımızın hak ettiği sağlık hizmeti için çabalıyoruz.”

HEKİMLER BİRLİĞİ SENDİKASI’NIN TALEPLERİ SÖYLE OLDU;

“Diyoruz ki:

 ‘Buradayız; hep birlikte HEKİMLER VE HEKİMLİK için yan yana mücadele etmeye devam ediyoruz…’

Bu yolda kan kaybetmeye devam eden Biz Hekimler için pansuman olabilecek, acil çözüm bekleyen ve öncelikli HAKLI Taleplerimiz;

1- Hastane, ASM, ADSM' lerde güvenliğin gerçek anlamda sağlanması için güvenlik görevlileri ve gerekli araç, cihaz gibi donanımın yeterli sayıda bulunması ve kurumlara kontrollü giriş sağlanması. Şiddete karşı mücadelede daha etkin, caydırıcı yaptırım ve usullerin TCK ve CMK’ da yer alacak şekilde düzenlenmesi, cezası kesinleşen faillerin sağlıkla ilgili sosyal güvenlik hakkından mahrum bırakılması.

2- Malpraktis davalarında hekim ve diş hekimlerinin, hakimler gibi güvence altına alınması. Kast unsuru olmadıkça, hekimin hapis cezası ile yargılanmaması ve tazminatın hekime rücu edilmemesi.

3- Tüm hekim ve diş hekimleri arasında eşit işe eşit ücret anlayışı sağlanarak, aynı eğitim düzeyindeki hekimlerin statü farklılıklarından doğan ücret ayrımların kaldırılması. Genel bütçeden ödenen ve emekliliğe yansıyan tek kalem maaş düzenlenmeli ve bu maaş en az kıdemli tabip albay veya 1’inci dereceye ayrılmış 10 yıllık hakim ve savcı maaşı düzeyinde olmalı.

4- Aile Hekimliğindeki sözleşme ve ödeme yönetmeliğinin derhal geri çekilmesi. Aile hekimliğinde hak ediş ücretlendirmesinde 2700 nüfusa düşülse dahi aile hekiminin sorumlu olduğu nüfus 4 bin gibi hak ediş alması için katsayıların artırılması. Son 5 yıldaki cari gider kaybının yerine konması ve cari giderin yıllık hesaplanması, gider kalemlerine göre yapılması. Aile hekimliği için açılacak tüm binaların idare tarafından kamu binası olarak tedarik edilmesi ve aile hekimlerine tahsis edilmesi.

5- Asistan hekimlere 24 saati aşan mesai uygulamalarına son verilmesi. Asistan hekimlerin nöbet ücreti tehdidi ile fazla mesaiye zorlanmaması ve borçlanma senetlerinin kaldırılması. Özellikle uzmanlık ve yan dal eğitimi sonrası mecburi hizmetin kaldırılması.

Unutulmamalı ki sağlıklı, mutlu ve refah bir toplumun yolu sağlıklı hekimlerden geçer.

Bu haklı sebeplerle sendikamız kararı ile 14-15-16 Mart 2022 tarihlerinde iş bırakıyoruz.”