Bir kitap yayınlandı bir süre önce. Adı: RÜZGARINI KENDİ YARATAN ADAM.
Vasfi Diren'i tanımlıyor kitap. Vasfi Diren'in yaşam öyküsünden, 8 çocuklu 10 kişiden oluşan Vasfi Diren ailesinin Dimes Gıda'yı nasıl yarattığından, ilkel tezgahtan bir holdingin nasıl oluşturulduğundan söz ediyor.
10 kişilik aile bireylerinin tümünün çabadaki iş bölümünü, çektikleri sıkıntıları, Dimes Gıda'nın bugüne gelişindeki katkılarını anlatıyor.
Dimes Gıda Vasfi Diren'le, ilkel bir atölyede üretime başlamış, o'nun direktifleri ve ilkeleri doğrultusunda bir dünya devi olmuş.
Vasfi Diren'in yarattığı holding Tokatlada özdeşleşmiş bir isimdir.
Vasfi Diren'in bir Dimes yaratıcılığının ötesinde, bir de Tokat sevdalılığı vardır.
Vasfi Diren Tokat'ın ekonomisinde, kültüründe, günlük yaşantısında hep olmuştur.
50 yıla yakın Tokat'tan ayrı kalmış 48. Piyade Alayı'nın Tokat'a dönüşünde iki rahmetli, Vahap Ayhan'la Vasfi Diren'in büyük çabaları vardır.
Günün Karakuvvetleri Komutanı Nazmi Karakoç'un makamına kadar gidip konuyu dile getiren ve ısrarcı bir çaba sürdüren bu iki Tokat sevdalısı bu işe hizmet verenlerin başında gelir.
48. Piyade Alayı 50 yıllık bir ayrılıştan sonra 11 Eylül 1980'de Tokat'a dönüşünde her ikisinin de katkısı ve payı büyüktür.
Tokat'ın dünyaca ünlü narince üzümünün hastalıklar nedeniyle yok oluşundaki kurtarıcılığını yine Vasfi Diren yapmış kendi kesesinden ödeme yaparak Tokat'ta sempozyum düzenlemiş, Tokat bağcılığını yok olmaktan kurtarmıştır.
Uzunburun da bir dut bahçesi kurarak Tokat ipekçiliğine dönüşe geçmiş ama orada elinde olmayan nedenlerden başarı sağlayamamıştır.
Dimes, Tokat meyveciliğinin destek kaynağı olmuş, fabrikalarında çalışan binlerce kişiye geçim sağlamıştır.
Vasfi Diren bir iş adamı olmak yanında bir karakter sembolüdür.
Dürüstlük çocuklarına bıraktığı en büyük ilke mirasıdır.
O, çocuklarına kul hakkı ve devlet hakkıyla karşıma gelmeyin, Tokat'tan kazandığınızı Tokat'a yatırın demiştir.
O ilke bugün aynen uygulanıyor. Dimes Tokat'ın hep vergi rekortmenidir. Dimes'in ürettiğinde kalite önde gelir. Dimes yatırımında Tokat'ı önde tutar.
150 civarında öğrenciye burs verir Dimes. Yardım elini Tokat üzerinden hiç çekmez.
Ordu'nun Mesudiye ilçesinde 20 yıldır Temmuz ayının ilk cumartesi Mesudiye Demokrasi Platformu diye bir forum düzenlenir.
Orhan Diren bu forma 4. kez çağırılmış. Bu yılkine bende katıldım.
Forma ülkede başarı sağlamış kurum ve kuruluşların yetkilileri çağırılır. Gelinen nokta hakkında sunum yaptırılır, ondan mesudiyelinin yararlanması sağlanır. Ayrıca demokratik tartışmalar yer alır, geleceğe yönelik projeler hazırlanır.
2023 yılında bu platform dünya çapında olacak. Şimdiden 400 000 TL lik bütçe bile hazırlanmış. Yani 2023'ün Davos'u Mesudiye olacak.
Prof Aziz Ekşi'nin yönlendirdiği platformda bir hayli konuşmacı vardı. Orhan Diren'de bunlardan biriydi.
Orhan Diren Dimes'in nereden nereye nasıl geldiğini sunarken hep Vasfi Diren ilkelerini, Vasfi Diren bakışlarını vurguladı. Alıntısını hep Vasfi Diren'den yaptı. Kürsüden inerken ayakta alkışlandı.
Rahmetli Vasfi Diren ağabeyi anlatmak çok zaman alır. Onun adının geçtiği yerde Tokat akla hep gelir ama, Tokat'ta onun adı neden akla gelmez?
Esnaf Odaları, Ticaret Odası, belediye meclis üyeleri konuyu dikkatinize sunuyorum.
Vasfi Diren adı Tokat'ta yaşatılmalıdır.