Gazi Osman Paşa Tokat’ta doğmuş, Tokatlı bir ailenin çocuğudur. Her ne kadar Plevne savunmasıyla dünya tarihinde yer almışsa da o, Osmanlı Ordusu içinde kendine verilen tüm görevlerde üstün başarı göstermiş bir Generaldir.

Plevne savunmasındaki başarısı ve uyguladığı strateji dünya harp okullarında ders olarak okutulmuştur.

Kendisi tarih kitapları sayfalarında yer alırken kahramanlığına düzenlenen türkü güncelliğini ve coşkusunu hiç yitirmeden günümüzde bile dillerde dolaşmaktadır.

O’nu Türk Ulusu’nun tarihe armağan ettiği büyük bir kahraman olarak bir kez daha anıyoruz.

Gazi Osman Paşa’nın ölümünün 113. yıldönümünde adını paşamızdan alan İstanbul Gazi Osman Paşa Belediyesi’nin düzenlediği etkinliklere Valimiz, Belediye Başkanımız ve bir grup öğrencimiz katılarak Paşamızı mezarı başında anmışlardır.

Bunu çok yerinde bir gelişme olarak görüyorum ve diyorum ki, bundan sonraki anmalarda Tokat’ın her ilçesinden belirli ölçüde bir öğrenci katılımı ile Gazi Osman Paşa torunları tarafından İstanbul’da mezarı başında anılsın.

Bir çok ilk’e adını koyan Valimizin bu konuya da duyarlılık göstereceğinden hiç kuşkum yok.

Hatta diyorum ki Çanakkale Zaferi’nin yıldönümüne, Dumlupınar Zaferi’nin yıldönümüne ve 10 Kasımda Anıtkabir’e Tokat’tan belirli bir ölçüde bir öğrenci grup’u katılarak şehit dedelerinin ve Ulu Önder Atatürk’ün ruhunu onurlandırsınlar.

Ziraat Bankası’nın önündeki belediye gişesinin arka yüzünde Gazi Osman Paşa’nın bir tanıtım panosu var. Bence bu ora da olmaması gereken bir pano. Onu daha güzel bir yere taşımalıyız.

Sayın Valimiz bu konularda bazı eksiklikleri görmüş olmalı ki kutsallarımıza gereken değerin verilmesi yönünde çabaya girmiştir.

Danişment Ahmet Melik Gazi ve Gazi Osman Paşa’yı tanıtan çizgi romanı şeklinde gayet kaliteli kağıtlara basılmış okunması ve anlaşılması kolay kitaplar hazırlatmış.

Bu gösteriyor ki Vali Bey ilimizin tarihini ve kültürünü daha kolay yoldan daha geniş kitlelere yansıtmayı amaçlamış hem de en güzel şekliyle. Arkasının daha geniş ölçü de geleceğine inanıyorum.

Çok geniş bir tarih ve kültür zenginliği içinde “kültür zebunu” olmaktan çıkmalıyız. Kendi tarihimizi ve kültürümüzü kendimiz yaşamalıyız.

Eğer Tokat’taki lise öğrencileri bile Gazi Osman Paşa’yı tanımakta ve tanıtmakta zorlanıyorsa onun ayıbını biz geçmiş kuşaklar sırtlanmalıyız.

Büyük kahraman Gazi Osman Paşa’nın ölümünün 114. yıl dönümünde anısı önünde saygıyla eğiliyorum.