Tokat son yıllarda ülkemizde göç veren 3 il içine katılmıştır.

Geçmişte bu, doğurduğunu doyuramayan illerin yaptığı bir şeydi. Ama Tokat, kendi doğurduğunun birkaç katını doyuracak üretim alanlarına sahip bir ildir.

Ülkemizde 5 tane sulanan ovası, üretiminden yararlanılacak ormanları, geniş hayvansal üretimini karşılayacak mera ve yaylakları olan bir ildir Tokat.

Ülke değerlendirilmesinde öne çıkan tütün üretimi yok edilmiş, şeker pancarı ‘sembolik’ hale getirilmiştir.

25. yıl önce yalnız İstanbul kesimhanesine 70 bin büyükbaş, 150 bin küçükbaş hayvan gönderen ve ilin tamamını içeren hayvancılık yok olma durumuna düşmüştür.

Günümüz dünyasında sanayisiz hiçbir şeyin olamayacağı gerçeğini önümüze koyarsak, özelikle ilimiz için sanayileşmiş tarımı öne çıkarmak zorunluluğu vardır.

Bununla ilgili bazı çabaları görüyoruz ama yeterli değil.

Valimiz Cevdet Can’ı ilimize geldiğinden bu yana Tokat’ın verdiği göçü durdurma ve Tokat’ın doğurduğunu Tokat’ta doyurma potansiyelleri arayışı içinde görüyoruz.

Özelliklede ‘bakir’lere el atmayı güncelleştirme çabasında. Yaylaları turizme açmaya öncelik verir görünüyor.

Tokat’ın yaylaların bir kısmını gezmiş. Çok olumlu görüşleri var Vali Beyin,

Geçtiğimiz günlerde Tokat Damızlık Keçi Ve Koyuncular Birliğinin düzenlediği bir toplantıda Vali Bey, hayvancılığa ağırlık vereceği işaretini verdi.

Geçmiş yıllarda valilerimizden rahmetle andığımız Çetin Birmek ve Recep Yazıcıoğlu’da konuya el atmış, Tokat’ta ‘entegre’ hayvancılık tesisleri kurulması gerişiminde bulunmuşlardı ama gerçekleşemedi.

Günü geldi de geçiyor bile. Tokat’ta hayvan borsası kurulmalı ‘entegre’ tesisler gecikmeden yerini almalıdır.

Hayvan Üreticisi kasap ve simsarın iki dudağı arasından çıkarılmalı, Et Balık Kurumu tipli kuruluşlara yer verilmelidir.

Sayın Valimiz, arayıp ta bulduğunuz potansiyellerden biri çöküntüye uğramış, Tokat hayvancılığıdır.

Tokat hayvancılığını ayağa kaldırın da (O günki toplantıda söylediğim söz) sizi Tokat hayvancılığını tokat’lıya bağışlayan vali olarak analım.

Bu tavır Tokat’tan göçü durduracak atılımların en etkeni olacaktır.

Allahın Tokat’a verdiği nimetlerden birisi olan meralarımızı ve yaylaklarımızı iyi değerlendirebilirsek Tokat’ta göçün bir kanadını kırmış oluruz.