Bu bir kitabın adı. Tokat Belediyesi bir ‘kültür hizmeti’ olarak düşünmüş ve bu katabın basımına destek olmuş.

Kitabın hazırlayıcısı ve yazarı Sırrı Demirci. Sırrı Demirci Tokat’lı bir resim öğretmeni. Konuyla çok ilgilendiği ortaya çıkan kitaptan anlaşılıyor.

Tokat’ın geçmişinde dericilik, ipekçilik, dokumacılık, bakırcılık ve yazmacılık gibi el ürünleri yer alır. Bunlardan büyük bir kısmı yok olmaya yüztuttu. Ancak yazmacılık kendini koruyor güngeçtikçede gelişiyor.

Elvan Yazmaları Diyarı Tokat kitabı yalnız yazmacılığı içermiyor. Tokat tarihini ve kültürünü diğer el ürünlerini özelliklede İpek Yolu üzerindeki Tokat’ın konumunu çok güzel işlemiş.

Sıradan bir kitap olmamış Elvan Yazmaları Diyarı Tokat kitabı. Üzerinde çok durulmuş çok geniş araştırma yapılmış, kaynaklar çok geniş tutulmuş ve Tokat yazmacılığı en ince yerlerine kadar araştırılmış ne varsa gün ışığına çıkarılmış.

Kaynaklar çok iyi taranmış, Tokat’ın tarihi ile kültür doksusu bütünleştirilmiş kitapta.

Alıntılar, Halil İnalcık, Evliya Çelebi ve konuya duyarlılık gösteren, konularında söz sahibi yabancılardan da belgeli olarak yapılmış.

Tokat yazmacılığı dünüyle bugünüyle ayrıntılı olarak işlenirken yazma boyacılığı ve boya üretimindeki incelikler ayrıca yer almış.

Tokat’ta bugüne kadar benzeri yayınlar oldu. ‘Önsöz’ övgüleri ile bezenmiş, dışı hoş içi boş-sözde-kitaplar yayınlandı. Büyük çoğunluğu resmi kurumların desteğinde.

Bir gerçeği vurgulamak zorundayım. Böylesi hiç olmadı. Elvan Yazmaları Diyarı Tokat kitabı kitap gibi katap olmuş.

Doyurucu bir bilgi donanımı, çok güzel yapılmış bir baskı, kitaba konulan resimler Tokat tarih ve kültürünün aynası olarak parlamış kitapta.

Böylesine bir kültür hazinesini Tokat’a kazandıran değerli hocamız Sırrı Demirci’yi yürükten kutluyor kendine sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Bir teşekkürümde Belediye Başkanımız Av. Eyüp Eroğlu’na. Tokat kültürünün öne çıkmasında ki katkı ve desteği için.

Bu kitap Tokat Belediyesi’nin basılı ilk kültür hizmeti imiş. Bundan sonrasının geleceğini umarım.

Katıbın dizayeni ‘resim defteri’ gibi değil, normal kitap yönteminde, resim altı yazıları daha kolay okunur olsaydı çok daha iyi olurdu diye düşünüyorum.

Bu güzelliğin ortaya çıkmasında arşivlerini açarak yardımcı olan M. Ali Cinlioğlu, Burhan Günesen ve özelliklede kitabın ortaya çıkmasında hem arşiviyle hem bilgi birikimiyle katkıda bulunan Hasan Erdem’in bu tavırlarını da bir Tokat severlilik olarak değerlendiriyor, ayrıca teşekkür ediyor böylesine çalışmaların devamını diliyorum.

Tokat kültüründe gün ışığına çıkmamış daha çok ilgi bekleyen ürünler var.