Tokat Ticaret ve Sanayi Odası bir ilki gerçekleştirdi geçtiğimiz cumartesi günü.

Belki ülkemizde bir ilktir. TSO Yönetimi ve TSO Meclisi bir araya gelerek, yaklaşan oda seçimi ile ilgili çok ilginç bir girişimde bulundu.

Yaklaşan seçimlere dala-dombala girmek yerine, bir nabız yoklaması ile girmeyi yeğlediler.

Çoğunluğu, Tokat’ın ticari, sanayi, tarımsal, kültürel alanında yer alan yaklaşık 100 kişilik bir grubu Büyük Otel’de bir akşam yemeğine çağırdılar.

Yemekte Ticaret Sanayi Odası’nı masaya yatırdılar. Göreve geldiklerinde ne vaadlerde bulundular, buna karşılık neler yaptılar. Eğer görevde kalırlarsa, ne yapmayı düşünüyorlar. -Eleştirisi açık- değerlendirmeler aldılar.

Çalışmaları özetledikten sonra da katılımcılara iki maddelik bir anket dağıttılar. Ankette, sunduğumuz çalışmalardan sonra bizim göreve devamımızı mı istiyor musunuz ? Yoksa sağolun yeter siz gidin, başkaları gelsin mi diyorsunuz?

Eğer devam denilecekse, önümüzdeki seçimlere katılacaklar. Yeter denilecekse çekilip hizmet vermek isteyenlerin önünü açacaklar.

Yani inatçı bir kör dövüşüne girmeyecekler. İşte bunun için bir ilk ve çok demokratça düşünülmüş bir girişimde bulunduklarını sanıyorum.

Seçimi yapacak olanlar oradakiler değil elbette. TSO üyeleri yapacak seçimi ama TSO kendileri yeterli görülmüyorsa, seçimi de seçmeni de rahatsız etmeyecek. Bu ekip seçime katılmayacak. Yetersiz görüldükleri yerden çekilecekler.

TSO Meclis Başkanı Orhan Gürgünoğlu, yaptığı açılış konuşmasında “bulunduğumuz topluma karşı sorumluluğumuzu, yetenek ve becerilerimiz ölçüsünde yerine getirmek amacıyla yola çıktık” dedikten sonra toplum olarak daha duyarlı olmamız gerekliliğine dikkat çekerken, Gürgünoğlu, bürokrasinin sadakat değil, liyakat esasına göre şekillenmesine, bireyselle birlikte sistemin de dürüst olmasına, birlikte düşünüp, birlikte hareket etme kültürünün geliştirilmesine vurgu yaptı.

Gürgünoğlu’nun ilgiyle dinlenen konuşmasından sonra TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Arat slayt görüntüleri ile dört yıllık çalışmalarının sunumunu yaptı.

Ben de bir zaman üyesi olduğum bu kuruluşun belirli ölçüde dar sokaklı bir hizmet alanı olmadığını bu sunumda öğrendim.

Ticaret, tarım, turizm, sosyal yapı, daha niceleri varmış bu kuruluşun çalışmaları alanı içinde.

TSO Tokat’ı almış ele, Tokat’ı öne çıkarmış hep. Bir hayli proje çıkarmış ortaya. Orta Karadeniz Ajansı Avrupa Birliği dağıtımlarından Tokat için pay kapmayı becermişler.

Tokat için büyük ihtiyaç olan Gıjgıj’daki sosyal tesislerin finansının büyük çoğunluğunu OKA’dan sağlamışlar.

Dört yıllık görevleri süresinde oturum başı paralarını (hakk-ı huzur) Oda’ya bağışlayarak, Oda’ya 65 bin lira gibi bir katkıda bulunmuşlar. Yeniliklerle dolu bir sunumdu. Seçime girerler, girmezler, kazanırlar, kazanmazlar bilemem. Ama cesur bir davranışla çalışmalarını ortaya koyup, kendilerini eleştiriye açmaları demokratik bir girişimdir. Örnek bir davranış, kendilerine güven vurgusudur. Benzeri çalışmalara da bir örnektir.