Milli Bayram Kutlamalarımıza Neler Oluyki?

Milletlerin kendilerine özgü özel günleri vardır. Dini veya milli anlamda, değişik koşullarda, değişik şekillerde kendi kültür yapılarına uygun olarak kutladıkları bu özel günler, birçok dünya ülkelerinde karnaval, yortu, milli gün vs. adlarıyla yaşatılır.

Biz Türk Milletiyiz...! Türk Ulusuyuz...! Ortak geçmişimiz, gelecek içindetak ülküleri olan bir toplumuz. Renkler, diller, dinler mozaiğinden oluşan köklü bir kültürün de fertleriyiz.

Tasada, kederde acılarımıztaktır. Sevinçte, coşkuda duygularımız tavan yapar, milletçe şevk duyarız. Çünkü kanımız sıcaktır.

Büyük ve saygın bir millet olma özelliklerini kazanmış, bu uğurda büyük acılar yaşamış, çok ağır bedeller ödemiş olan bu büyük milletin de özel günleri olacaktır tabii ki... Bu özel günler tarihin her döneminde, her sayfasında hatırlanmak için dünyaca da tescillenmiştir. Bunlar bizim bayramlarımızdır. Milli bayramlarımızdır. Milletimizin coşkuyla kutlaması gereken bayramlarımızdır.

Zira; Türk Ulusunu birbirine bağlayan en güçlü, doyurucu, iz bırakıcı unsurlar bayramlarımızdır.

Otuz beş yıllık öğretmenlik hayatımda çocuklarıma daima milli bayramlarımızın özelliklerini, güzelliklerini, sebep ve sonuçlarını bir kanaviçe gibi işledim hep.

Onlara Cumhuriyetin ışığında 23 Nisanları, 19 Mayısları, 30 Ağustosları, 29 Ekimleri anlattım. Anlatırken de Gazi Mustafa Kemal Atatürk'le taçlandırdım. Çok da iyi etmişim ki, o çocuklarımın birçoğu güzel yerlerde milletine hizmet için varlar. Hepsinin gözlerinden, yanaklarından öpüyorum...

Rahatlıkla söyleyebilirim ki, Milli bayramlarımızı dolu dolu, coşkuyla yaşayan, önemini anlayan bir kuşak yetiştirdiğimiz kesindir.

O bayramlar ki; kuşaktan kuşağa devredilen bir bayrak yarışıdır. Her defasında, her aşamasında ehil ellere o bayrağı teslim etmek, Çanakkale'ye, Dumlupınar'a, Sakarya'ya, doğru hesap vermektir.

Geçmişte bu duygularla coştuk her bayram. Lakin şimdi gelecekten kaygılarım var! Bir eğitimci olarak, bir anne olarak, ülke sevdalısı olarak kaygılarım var!

Yeni kuşak milli bayramlarımızın önemini, özelliğini, tarihimizdeki yerini hatta adını bilemiyor, ilgi de duymuyorsa kaygılarım var!

Coşkuyla, şevkle kutlanan milli bayramlarımız, özentisiz, bir güne bile değil, birkaç saate sığdırılacak kadar basit kutlanıyorsa kaygılarım var!

Kaygılarım var dağlar kadar! Kutlayacağımız bayramın adını sorduğumuzda altıncı sınıf öğrencisi "Turizm Bayramı" diyorsa kaygılarım var ağlamaklı...!

Belli ki, okullardaki, sınıflardaki o bayram coşku ve heyecanları o görsel güzellikler gerilerde kalmış. Evler de, caddeler de, kurum ve kuruluşlar da bu statüye uymuşlar...!

Ne oldu bayramlarımızın coşkularına? Heyecansız, sıradan bir hafta geçiriyoruz. Nerede sabaha dek uyuyamayan bayram çocukları? Nerede o heyecandan kıpır kıpır öğretmenler!

Bu görüntüleri arıyve özlüyorum. Arayıp özlerken de bazı şeyleri anlatıp yazmaya hakkımın olduğunu düşünüyorum.

Şöyle ki:

*Milli bayramlarımız; ülke geleceğine referanstır. Yol haritasıdır. Çünkü her biri bağımsızlık ruhuyla taçlandırılmışlardır...!

*Milli bayramlarımız; Milletin gururu, şerefi, onurudur. Namus mücadelesinin de görsel anıtlarıdır...!

*Milli bayramlarımız; Tarihin derinliklerine gömülmek için değil, tarihten ders almak için vardır, olmalıdır ve kutlanmalıdır...!

*Milli bayramlarımız; Emperyalist güçlere, mazlumların indirdiği en büyük tokatın sembolleridir...!

*Milli bayramlarımız; Dünya tarihine yön veren, hatta değiştiren bir milletin kurtuluş mücadelesinin destansı abideleridir...!

*Milli bayramlarımız; İmandan-imkan yaratan mucize bir milletin "makus talihi"nin dönüm noktalarıdır..!

*Milli bayramlarımız; Büyük Türk Milletinin Atatürk ışığında şahlanışının tescillenmiş göstergeleridir...!

*Milli bayramlarımız; Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebed payidar kalabilmesi için yaşatılması gereken büyük birlikteliklerdir...!

*Milli bayramlarımız; Çocuklarımızla, gençlerimizle, yetişkin ve yaşlılarımızla, askerimizle, polisimizle top yekün birlik ve beraberlik ruhunun her durumunda canlı kalmasını sağlayan toplumsal güç birliğidir..."

İşte bunların göz ardı edilmesidir beni kaygılandıran. Bu duygu ve düşüncelerin yok olması yaşatılamamasıdır beni kaygılandıran...!

İnşallah yanılırım...!

Yarınlarımızın umudu sevgili çocuklar...! Ulusal ve kutsal değerlerinize sahip çıktığınız müddetçe, aydınlık yarınlar sizleri daima ödüllendirecektir. 23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramınız kutlu olsun..!

Esen Kalın...