Son günlerdeki yağışların yoğun olması, birçok sıkıntıyı da beraberinde getirdi.

Beş ilimiz için (Batı Karadeniz) kırmızı uyarı yapılıyor.

Dükkanlarınızı açmayın, zemin kat – bodrum katları terk edin, üst katlara çıkın uyarıları oluyor.

İTÜ Meteoroloji Profesörü sayın Mithat Kadıoğlu açıklamalarda bulunuyor: “Derelerin, ırmakların yatakları vardır. Sel afeti ve taşkınlarda bu yataklarda ne varsa siler götürür. Dere yataklarına, sel havzalarına kesinlikle yerleşim olmamalı, bu bölgelerde bodrum kesinlikle yapılmamalı, zemin katlara da birkaç basamakla çıkılmalı.” Ne kadar doğru tespitler.

Şehrimizden örnekler vermek gerekirse: Behzat deresinden gelen sel felaketinde Orman Dairesi altında bulunan yerleşimlerde can kayıpları yaşanmıştır. Behzat deresinin 20 cm. kalaya kadar dolduğu, kayaları, ağaçları söküp götürdüğüne şahit olanlardanım. Düz köprü ve kavşaklar tehlikeye davetiyedir.

Yeşilırmak’ın yatağına gelince; Allah korusun Batı Karadeniz’de yaşanandan çok daha ağır sonuçları getirebilir.

Yeşilırmak’ın, kuzeyde bazen Dedeman Oteli gibi bitişiğinden aktığı, güneyde ise askeri kışlanın altındaki Çeçenistan Caddesi dahil sular altında kaldığını yaşayanlardanım.

Sanayi Sitesi 1966’da kamulaştırma yapılırken bahçelerin tamamının sular altında kaldığını görenlerdenim.

Bütün bunlar değerlendirildiğinde Devlet Hastanemizin, terminalin, sanayi sitesinin ve otel güneyinde kalan yerleşimlerin tehlike altında olduğu görülmektedir.

Bir de Yeşilırmak’ın yatağının ortasında bulunan bir ara hobi bahçesi kullanılan alanda, yeni resmi inşaatları görünce bu kadar da vurdumduymazlıktır, diyebilirsiniz.

Keyfe keder, afeti dikkate almadan yapılan yerleşimler, verilen izinler, büyük veballeri getirir. Sorumluluktur.

Afetler geliyorum demiyor. Yüz yılda bir olsa sonuçları felaket getirebiliyor. Yetkililer, sorumlular gelecek tehlikeler için gereken önlemleri almalıdır.

Üzüntümüz büyük, evler, arabalar gidiyor, insanlar can derdi yaşıyor, zararların hesabı da yok.

Tokat’ımız için doğru kararlar alınmalı. Rant asla ön planda tutulmamalıdır.

Sevgi ve saygılarımla…