Siyasi partilerin ve STK’ların kahvaltı ya da yemek etkinliklerine ‘zorunlu olmadıkça’ katılmıyorum. ‘Zorunluluk’ kriterim ise ilgili kurumların başkanlarıyla olan muhabbetim ve ‘atadan/babadan gelen’ saygım…

Dün yine bu zorunluluk kriterim gereği ata/baba dostu, oturduğu makamın hakkını veren, garibanın, fakirin ve fukaranın dostu, Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan’ın kahvaltılı basın toplantısına katıldım. “Basın toplantısında Ahmet Hamdi Aydoğan ne dedi?” diye soracak olursanız, “denebilecek her şeyi söyledi” diyebiliriz. Daha detaylı açıklamalarını Pazar günü öğreneceğiz ayrıca…

Başkan Aydoğan göreve geldiği günden bu yana esnaf ve sanatkârların lehine olan her gelişmenin öncü ismi olarak yer aldı. Yenilediği hizmet binasıyla üyelerine modern bir mekânda hizmet vermeye devam eden kooperatif, şehrin esnaf gündemini belirleyen ve çözüm odaklı işler gerçekleştiren bir kurum oldu. Ahmet Hamdi Aydoğan’ın ekibiyle birlikte ortaya koyduğu bu başarı, öncelikle kooperatif için, esasında ise Tokat için büyük önem taşıyor.

Pazar günü gerçekleşecek Olağan Genel Kurul öncesi basın mensuplarıyla kahvaltıda buluşan Ahmet Hamdi Aydoğan, kooperatifi ile ilgili bazı bilgileri paylaştı. İşleyen, düzenli çalışan, bölgede performansı ve hacmi doğrultusunda lider olan Tokat Esnaf ve Sanatkârları Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin bazı icraatlarını kamuoyuna değerlendiren Aydoğan, açıklamalarında esnafların sorunlarına da değindi.

Esnaf ve sanatkârların “toplumun belkemiği” olduğuna dikkat çeken Aydoğan’ın her bir cümlesi kayıtlara, son derece önemli bilgiler içeren açıklamalar olarak geçti. “3 milyon esnafın yanında 1 işçi çalıştırdığı takdirde 3 milyon istihdamın bir anda gerçekleşebileceği” örneği güzeldi. Gerekli altyapı sağlandığında, esnafa istihdam desteği verilerek böylesine bir adımın atılması halinde, bir anda 3 milyon insanın işe kavuşması adeta bir ‘devrim’ oluşturur.

“Olmayacak bir iş” ya da “imkânsız” olarak değerlendirilmeden, bu ve benzeri örneklemeler üzerinden formüller üretilerek Türkiye’nin kalkınmasına öncülük edilmelidir. BAĞ-KUR primlerinin yüksek olmasının da önüne geçilerek primlerin makul bir seviyeye indirilip, esnafın yanında çalıştıracağı işçiye de SGK desteği verildiğinde bu öneri hayata geçirilebilir.

EYT Yasası’ndaki esnaf lehine beklentiye de değinen Ahmet Hamdi Aydoğan, SSK-BAĞ-KUR arasındaki prim eşitsizliğine ve yaşanan mağduriyetlere dikkat çekti. BAĞ-KUR primini devlete yük olmadan kendi cebinden ödeyen esnaf, yanında çalıştırdığı işçi 5 bin gün ile emekli olabiliyorken kendisi 9 bin gün ile emekli olabiliyor. Bu adaletsizliğin esnaf örgütleri aracılığıyla dile getirilmesi çok önemli. Bu konuda da ilk adımı atan Ahmet Hamdi Aydoğan ile daha önce soruna dikkat çeken Bakkallar Odası Başkanı Şaban Kaya, umarız ve dileriz ki diğer STK Başkanlarına da örnek olurlar.

Esnaf ve sanatkârların kredilere sorunsuz ulaşmasının önünü açan Tokat Esnaf ve Sanatkârları Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin başarılı performansı karşısında hepimiz gurur duyuyoruz. Tokat’ın böylesine önemli işlere imza atan STK’ları olduğu müddetçe, daha güzel günlere kısa sürede ulaşacağımızdan hiç şüphemiz yok.

Ahmet Hamdi Aydoğan’ın aynı zamanda bu şehrin uzlaşmacı, birlik ve beraberlikten yana olan tavrı bütün STK Başkanlarına ve siyasilere de örnektir. Toplumun her kesimiyle barışık, inancı-siyaseti-ideolojisi ne olursa olsun herkesle uzlaşabilen, bütün toplumun sorunlarını tek bir potada eriterek çareler üreten bir isimdir Aydoğan. STK’ların siyasetten arındığı, hizmet kültürüyle yoğrulduğu bir seçeneği olduğunu herkese gösteren Ahmet Hamdi Aydoğan ve ekibini, bu manada da kutluyoruz.

Bu vesile ile bu Pazar günü gerçekleşecek olan Tokat Esnaf ve Sanatkârları Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin 2022 yılı Olağan Genel Kurulu’nun hayırlara vesile olmasını diliyor, Ahmet Hamdi Aydoğan’ın bu şehre kattığı ve kazandırdığı her şey için şükranlarımı sunuyorum.

Allah, Ahmet Hamdi Aydoğan gibi insanların sayısını artırsın, bu şehrin etkili ve yetkili yerlerinde Aydoğan’ın gösterdiği feraseti gösterebilecek kişilerin önünü açsın.