Tokat Ticaret Borsası Başkan Adayı işadamı Ali Bıçakçı’nın babasının Kabataş Lisesi’nden mezun olduğunu öğrendiğimde çok şaşırmıştım… 1900’lü yılların başında İstanbul’da kurulan ve süreç içerisinde marka bir okul haline gelen Kabataş Lisesi’ne Tokat’ın Artova ilçesine kayıtlı bir ismin giderek okuması, bugün için bile başlı başına önem arz eden bir durum.

 

Bıçakçı ailesinin bu eğitime önem veren tutumu, yenilikçi teknolojilere açık olmaları ve yaşadıkları toprakların güzide insanlarına hizmette yarışmaları, bölge insanlarının gönlünde kuşkusuz derin izler bıraktı. Tokat Ticaret Borsası Başkan Adayı Ali Bıçakçı işte bu müthiş manevi mirasla, yalnız ticarette değil, siyasette ve sivil toplum kuruluşlarında da önemli işlere imza attı.

 

Her şeyden önce çok sevildi. Ve Ali Bıçakçı bugün toplumda özgül ağırlığı olan, karşılığı bulunan ve her hanede sevilip sayılarak sözü dinlenen bir isim olarak Ticaret Borsası Başkanlığı için yola çıktı. Çiftçiye - üreticiye verdiği destek, iş - istihdam oluşturarak ekonomiye kattığı değer ve bölge insanlarına olan vefasıyla, Tokat Ticaret Borsası’na başkan adaylığını ilan etti.

 

Ali Bıçakçı isminin verdiği güven, adaylığını açıklamasıyla birlikte heyecana dönüştü. Kendisinin; “Bizler geçmişten bugüne ailemizden şahsımıza kalan sektör tecrübesi ile tarımın her kademesini bilir, çiftçinin ve esnafın halinden anlar ve her daim ona göre hareket ederiz.” sözü, bence amacını tek cümlede özetleyen bir manifestodur. Borsaya çok şeyler katacağına inandığımız birikimini harekete geçiren Ali Bıçakçı’nın ekibiyle oluşturduğu sinerji, bugün eğer Tokat’ta konuşuluyor ve heyecana vesile oluyorsa, buradaki realiteyi çok iyi anlamak gerekir.

 

27 yıl üye olarak katkı sunduğu Tokat Ticaret Borsası’na şimdi de başkan olarak hizmet etmek isteyen Ali Bıçakçı,  “mavi” renkli oy pusulasıyla seçimlere katılacak. Söyledikleri, geçmişe dair yaptığı analizler ve geleceğe yönelik sarf ettiği açıklamaları çok önemli ve bir o kadar da değerli. Ali Bıçakçı’nın aile olarak 75 yıllık ticari geçmişleri ile Tokat Ticaret Borsası Başkanlığı’na aday olması zaten başlı başına önem arz ediyor; 75 yılın bilgi ve birikimini idareci ve yönetici olarak Borsa üyelerine aktarmak istemesi, bu önemin temel dinamiği.

 

Adaylığını açıklarken söylediği “Tokat’ı her platformda en yüksek, en şeffaf ve en anlaşılır bir şekilde temsil etmek için 27 yıldır üyesi olduğum Tokat Ticaret Borsası Başkanlığı’na aday oldum” sözü, anlatmak istediklerimizin de ana fikri aslında. Bu ana fikir üzerinde yükselen başkanlık adaylığı hareketi, etrafındaki birbirinden değerli ekibiyle de taçlanmış durumda. Sebati Cansu, Cuma Giden, Eyüp Turan ve Murat Çalışkan gibi isimler ve diğer yol arkadaşları, başlı başına birer değer ve Tokat için kıymet taşıyan isimler.

 

Ekibinin özgül ağırlığı ve sevilir – sayılır insanlar olmaları, elbette kayda değer bir durum. Ali Bıçakçı’nın toplumdaki tartışmasız karşılığıyla harmanlanan ekibi, şimdi Ticaret Borsası’nın yönetimine talip. Üyelerin takdiri ne olur bilemiyorum, ancak Ali Bıçakçı ismi ile hareketlenen seçim süreci, 1 asra yaklaşan ticari birikimin, ahilik ahlakının ve dürüstlüğün tezahürü.

 

Bu tespitime, Ali Bıçakçı ile ilgili bir yazımdaki şu ifadelerimi örnek göstermek isterim:

 

“Ali Bıçakçı ismi bu şehirde karşılığı olan, sevilen, saygı duyulan bir isim. Yaşadığı coğrafyaya artı değer katarak, üreten ve etrafına faydası dokunan Ali Bıçakçı, gerek işadamı kimliğiyle gerekse de geçmişte siyasi arenadaki tarafsız, hak ve hakkaniyetle olan bakış açısıyla kendini sevdirdi. Toplumun bütün kesimleriyle olan ‘sürekli ve kesintisiz’ iletişimi, Bıçakçı’nın popüler bir isim olmasının önünü açtı. Ali Bıçakçı’nın makama, mevkie, etikete ihtiyacı olmadığı herkesin malumu. Fakat köklü bir aileden gelerek, kazancını bu topraklara yatırması, işe - istihdama öncülük eden bir iş adamı olması ve hayatının temeline koyduğu ‘vefa’ duygusu, bu göreve talip olmasına vesile oldu. Zamanı yokken Borsa Başkanlığı için zaman ayırmaya, deyim yerindeyse ‘ağrımamış dişine kerpeten vurmaya’ hazır artık.”

 

Evet, Tokat Ticaret Borsası Ali Bıçakçı’nın “Neyime lazım demeden, çözüm odaklı anlayışımızla bayrağı daha ileriye götürmeye talibiz.” Hedefiyle, çok daha ilerilere gidecektir.

 

Allah utandırmasın.