Belediyeye gitmek için evden çıktım. Karşıya geçip otobüs bekleyecektim. Yaya geçidine girmeden sola baktım, gelen giden yok. Ortaya ulaşınca sağa baktım yine kimse gelmiyor. “Allah Allaah, bu gün neyin yıldönümü ya da devlet büyüklerinden biri mi teşrif etti ki ilimize, anayolu trafiğe kapatmışlar.” diye düşünerek karşıya geçince genç bir hanıma sordum. “Yol neden kapalı acaba?” “Kim bilir kimin aklına ne geldi? Birinin aklına esiyor hemen yolu kapatıyorlar. Otobüs bekliyordum gelmeyince dönüyorum.”

Durağın yanındaki sabit kestane satıcısına sordum yolun neden kapatıldığını. “Tam bilmiyorum ama kavşakta bir kalabalık oluşmuştu. Belki o yüzden kapatmış olabilirler” yanıtını aldım.

Bir şeyler aldım bu arada. Aldıklarımı eşime verirken “Yolu trafiğe kapatmışlar. Neden acaba? Sorumu “Belki bayrak geliyordur” dedi.

Hah, hatırladım. Eskiden genç atletlerin Samsun’dan teslim aldıkları bayrağı, elden ele, ilden ile Atatürk’ün yolundan taşıyarak “19 Mayıs Atatürk”ü anma, Gençlik ve Spor Bayramı” töreninde Ankara’da Cumhurbaşkanı’na teslim ederlerdi.

Yol güzergâhında olduğu için bayrak, bir gece Tokat’ta misafir edilir, atletler de sabaha kadar başında nöbet tutarlardı. Amasya il sınırında valinin başkanlığındaki Amasyalı atletlerden törenle teslim alınan bayrak, Sivas il sınırında yine törenle Sivas valisinin başkanlığındaki Sivaslı atletlere teslim edilirdi.

Bayrağın geliş ve gidişi, Tokat’ta bayram havası yaşatırdı. Bayrak, önde polisin eskortu ve bolca motosikletli gençlerin katılımıyla karşılanır ve uğurlanırdı. Her iki halde de cadde boyundaki evler, bayraklarla süslenir kortej coşkunca alkışlanırdı.

İkinci hamlemde yol açılmış, otobüsler çalışıyordu.

Cumhuriyet meydanına ulaştığımda toplanan kalabalıkta konuşmalar bitmiş özel kıyafetli kız çocukları oyunlar oynuyorlardı. Bir grup, eski Türk kıyafeti dediğimiz bol renkli üç etekle oynarken diğer grubun yeşil önlüğü ve sarık benzeri beyaz başlığı dikkat çekiyordu.

Kimseye bir şey sormadım. Yalnız anıta sunulan iki çelenklerin fotoğraflarını çektim.. Çelengin birinde (TÜRKİYE BEYAZAY DERNEĞİ TOKAT ŞUBESİ), diğerinde (41.BÖLGE TOKAT ECZACI ODASI 2003) yazılıydı. Bebelli bu kuruluşların günleri kutlanıyormuş.

19 Mayıs Atatürk’ü anma gençlik ve spor bayramı ve ATATÜK’Ü unutalı çok oldu, çoook…