Ayla Bağ bir sosyoloji uzmanı. Bir sosyolog. Toplumun sosyal yapısını, özellikle kadınlar üzerinden ele alarak bir şeyler veriyor.

Son zamanlardaki yönü masallara doğru olmuş. Bir masal köyü yaratmak var çalışmaları içinde.

Masal toplumsal ve sosyal yapı ürünü bir yazın türüdür. Ayla Bağ Hanım da bu olgudan hareketle bir masal köyü kurmaya kadar gitmiş.

Son yılların masalcı dedesi Cemalettin Etli Kavaklıgil benim öğretmen okulundan sınıf arkadaşımdır. Çorum Öğretmen Okulu’nda aynı sırada iki sene oturduk.

4 sene önceki Tokat Kitap Fuarı’nda 60 yıl sonra bir araya geldik.

Cemalettin aynı zamanda tiyatrocu idi. Samsun’da oda tiyatrosunu kurdu ve orada çok güzel oyunlar sergiledi. Cemalettin aslen Kavaklıdır ve Samsun’da oturmaktadır. Şiir de yazardı. Bir şiirinde ‘Analar var yanar tarlada, Analar var yanar plajda’ dediği için sopa yemişti.

Cemalettin masal yazmaya başlamadan önce boynuna bir heybe geçirmiş, içine sabun doldurmuş, köy köy gezmiş, kendine masal anlatanlara sabun vermiş. Derlediği masalları kitaplaştırmış, okullarda çocuklara masallar anlatmış, TV’lere çıkmış, ödüller almış, ülkemizde ‘masalcı dede’ olarak isim yapmıştır. Halen de üretmeyi sürdürüyor.

Ülkemizde masal yazanlar çok olmuştur. Bunlardan en ünlüleri arasında Eflatun Cem Güney ve Naki Tezel’i sayabiliriz.

Masal iyi yazılır, iyi anlatılırsa çok tatlı bir yazın türüdür. Genç yaşlı herkesin ilgi odağıdır. Toplumun iyilerini ve çarpıklıklarını ortaya döker.

Ayla Bağ Hocamız bunu kavramış ki, daha önceki sunumlarında çoğunlukla kadınları ele alarak kitaplar yazdı.

Sosyal yaşantımızın arka bahçesine girmeye çalışıyor Ayla Bağ hocamız.

Kadınlardan başlayarak yürüdüğü yolda şimdi de bir masal köyü yaratma gayretinde.

Ayla Bağ’ın bu konudaki düşüncelerini yerel gazetede okudum. İşe yerellikten başlamayı, yani Tokat’tan başlamayı, Tokat’ın değerleri üzerine masallar yazıp sunmayı düşünüyor. Hatta bir masal köyü oluşturmayı düşünüyor.

‘Yerellikten, evrenselliğe’ diyor sevgili yazarımız. Çok iyi yerden tutmuş. Yerellik çok doğal alandır. Ancak aromayı iyi değerlendirmek gerekir. Dağıtmadan, tadı kaçırmadan, her gün yeni çekicilikte toplum karşısına çıkmakla başarı yolu açık tutulur.

Ayla Bağ’da bu var. Başaracağından hiç endişe duymuyorum. Tokat’ta da hammadde var.

Haydi Ayla Hocam! Yolun açık, başarın çok, uzayan kol bizden olsun…