Mart ayının bu yıl çok soğuk geçtiği doğru olsa da, Nisan ayında daha hafif akşamlar, daha uzun günler ve gündüz güneş ışığının parlaması, bahçede vakit geçirmeyi cazip kılıyor. Ilıman günlerde dışarı çıkmak, toprakla uğraşmak, yavaş yavaş büyüyen tomurcukları kontrol etmek ve doğanın yeniden canlanmasını izlemek harika. İşte bahçede yapılabilecek bazı aktiviteler;

EKİP BİÇME

Kıştan sonra çimleri biçme ve yamaları doldurma açısından inceleme zamanıdır. Ay sonuna kadar parlak yeşil yeni sürgünleri karşılayabilmeniz için şimdi çim tohumu ekin. Çimleriniz yetersiz büyüyorsa, bunun nedeni uzun çalıların, ağaçların veya sarkan dalların gölge yapması olabilir. Yaz sonunda onları budamak için not alın.

BESLEME

Gübre, bahçenizdeki toprağı verimli ve sağlıklı hale getirir, bu önemlidir çünkü bitkileriniz besinlerini o topraktan alır. Mümkünse organik gübreler kullanın ve ambalaj üzerinde belirtilen miktarlara uyun. Nisan ayında büyümeye veya çiçek açmaya hazır olan dış mekan bitkilerinizle birlikte şimdi çimlerinizi beslemeye başlayabilirsiniz.

BUDAMA

Budamanın çiçeklenmeye yol açtığını ve ayrıca bitkilerinizi ve çalılarınızı güzel bir şekilde formda tuttuğunu söylüyorlar. Nisan, yıllık büyümede açan sarmaşık gülleri, lavanta ve ortancaları budamak için iyi bir zamandır. Keskin, temiz budama makasınız olduğundan emin olun ve düşünceli ama cesurca budama yapın.

İÇ MEKAN BİTKİLERİNİ GÜNEŞLE BULUŞTURUN

Serin bir odada veya kulübede kışı geçiren dış mekan bitkileriniz varsa, şimdi onları düzenli bir sulama noktasıyla kış uykusundan yavaşça uyandırmanın ve güneşli olduğunda birkaç dakika dışarı çıkarmanın zamanı geldi. Bu şekilde, koşullar biraz daha ılıman olduğunda geri dönmeleri için onları nazikçe dış mekana hazırlarsınız.

KORUMA

Ufukta don olduğunda, meyve ağaçlarının narin çiçeklerini koruduğunuzdan emin olun. Bir çözüm, onları naylona sarmaktır, böylece soğuğa rağmen güzel çiçeklerin tadını çıkarabilirsiniz.

SEBZE YETİŞTİRİN

Süper taze maruldan sulu domateslere kadar kendi bahçenizde yetiştirmek istediğiniz bitkilerle bir sebze bahçesi düzenleyin. En çok güneşi nereden alıyorsun? İdeal olarak, bahçenizin en güneşli bölümünü seçin. Çoğu sebzelerin günde 6 ila 8 saat doğrudan güneşe ihtiyacı vardır! Evinizin güney, doğu ve batı taraflarının kuzeyden daha fazla güneş alacağına dikkat edin.

Su ne kadar uzakta? Bir hortum veya su kaynağına kolay erişiminiz olduğundan emin olun!

Evin yanında bir yer var mı? İdeal bahçe, kapınızın veya pencerenizden görebileceğiniz bir yerdir, bu nedenle sulanması ve takip edilmesi daha kolaydır!

Güzel bir açıklık var mı? Yakınlarda çok sayıda çalılık veya ağaç varsa, güneş ışığı yanı sıra besin ve nem için bahçeniz için uygun olmayabilir.

Bahçenizi ne kadar büyük? Küçükten başlamak daha iyidir! Sebze bahçeciliğinde yeniyseniz, 10 ‘x 10’ bahçe (100 metrekare) başlamak için yeterlidir.

Domates ve biber gibi yumuşak bitkileri arsanın en sıcak, en güneşli kısımlarında büyütün, bu nedenle bunları planınıza ekleyin. Sonra, çok fazla alana ihtiyaç duyan kabak gibi bitkileri düşünün. Bunları yatak kenarlarına ekleyin, böylece komşu bitkileri boğmasınlar. Bezelye ve direk fasulyesi gibi uzun boylu yetişen tırmanıcılar, daha az büyüyen sebzeleri solmayacakları bir yere yerleştirilmelidir.

Özellikle sıcak iklimlerde, marul ve ıspanak gibi serin mevsim mahsulleri yetiştirmek için potansiyel gölgeden yararlanmak isteyebilirsiniz. Düzenli olarak hasat edilen ve otlar ve salata yaprakları gibi ekin rotasyonuna dahil edilmesi gerekmeyen bitkiler mutfağa en yakın yataklara yerleştirilmelidir.