Dini, milli bayramlar; sevinci, mutluluğu, maddiyatı, kazanılan zaferleri birlik içinde paylaşmaktır. “Sevinçler paylaşıldıkça çoğalır, acılar paylaşıldıkça azalır.”

Arife günü her evde hazırlıklar yapılır. Temizliktir, çevre düzeni, yiyecekler, içecekler önceden hazırlanır. Gelen misafirler, uzaktan gelen akrabalar ağırlanıp, nezaket görevi yerine getirilir. Bir atasözünde, ”herkes kapısının önünü temiz tutarsa o şehir temiz olur.” Sadece önemli günlerde göstermelik temizlik yerine, düzenli, sürekli temiz olmalıyız. Bayram süresi içinde sembolik kutlama yapılıp sonra unutulmamalıdır. Bayramın kural ve duygusunu her birey bir yıl boyunca taşırsa toplumun rahatı, gelişimi artar. Bayramlardan sonra yanışlıklar tekrarlanılıyorsa bayramları topluma iyi anlatamıyoruz demektir. İnsanoğlunun üç günlük ömrüne beş günlük eziyet ettirmek akıl kârı değildir.

Dini bayramlar; sevgidir, hoşgörüdür, paylaşmaktır. Var olanın, olmayana maddi manevi desteğidir. Bilgisiyle, davranışlarıyla, kişiliğiyle toplum önünde bir yıl boyunca yaşayışını bayram günü yakını, çevresiyle paylaşıp, sorup sorgulamaktır. Bayram günü dargınlar, küskünler barışır. Kendilerini teraziye koyup tartarlar. Bir daha aynı hatayı yapmaz, yapanları da engeller.

 

1-“Yürü bire yalan dünya,

Sana konan göçer bir gün.

İnsan bir ekin misali,

Seni eken biçer bir gün

 

2- Yeryüzünde yeşil yaprak,

Yer altında kefen yırtmak.

Bastığımız kara toprak,

Boyumuzu aşar bir gün.

 

3- Gör yastığa düşer başın

Gözlerinden kurur yaşın.

Belki de bir can yoldaşın, 

Mezarını kazar bir gün. 

            

4-Karacaoğlan der naşıma,

Çok işler gelir başıma.

Mezarımın baş taşına,

Baykuş konar öter bir gün.”

 Milli bayramlarda büyük küçük her birey sevinir, gurur duyar. Dini bayramlarda özellikle çocuklar, hastalar, yaşlıları sevindirmeliyiz. Yoksulların yoksulluğunu hissettirmeden, gönül sesimizle, ihtiyaçlarını gidermeliyiz. En önemlisi de bizlere emek verip bu dünyadaki varlığımıza sahip olan anne, babamızı incitmemeli, unutmamalıyız. Ölenlerimizi de dualarla anmalıyız. Her birey bilmelidir ki; “insanoğlu ekin misali, seni eken biçer bir gün.” Bayram barışık yaşamanın adıdır. Ben duygusunu bir kenara bırakıp, biz duygusunu aklımızda taşımalıyız. Hatamız varsa özür dilemeli, hatamız yoksa af etmesini bilmeliyiz.

Üç günlük dünyada güzellik, iyilikle, yardımlaşmayla yarışmak varken, neden kötülüklerle anılalım ki!

Her canın bayramını kutlar, gönül dolusu saygılarımı iletirim.

Süleyman Erkan 07-07-2022 Çarşamba Bedesdenlioğlu Tokat.