Belediyeler; belde sakinlerinin, mahalli, müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve kararganı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişisi olarak yasaca tarif edilmiştir.

Belediyelerde de 2021 yılına ait bütçe ve yatırım programlarının görüşülüp karara bağlandığı oturumlar sona ermiştir.

Belediyecilik hiçbir görev anlayışına benzemez. Hayatının 40 yılını belediyecilikle geçirmiş, çok kısıtlı zdönemlerde görev yapmış biri olarak bazı tespitlerimi siz değerli okuyucularımla paylaşmak istiyorum.

Belediye hemşerilerine ana-baba gibidir. Hemşerilerinin her konudaki sorunları ile ilgilenir, çözmeye çalışır. Bir söz vardır, "Başı ağrıyan belediyeye koşar" diye. Belediye öylesine sahiplenilir.

Seçilen başkan parti rozetini çıkarır. Oy versin veya vermesin herkesin belediye başkanı olduğu gerçeğini peşinen kabul etmiştir. Uygulamalar bu şekilde olunca kucaklaşılır. Başkan gerektiğinde muhalif partinin meclis üyesinden encümen de seçer, başkan vekili de seçer. Geçmişte bu güzellikler yaşanmış, yaşatılmıştır. Eskiden üst siyasi gerginlikler belediyelere yansımazdı. Şimdilerde üzülerek şahit oluyoruz ki partizan düşünceler hizmetin önüne geçiyor. Heyecan ve hizmet aşkı yok ediliyor. Örneğin Mersin'de metro yatırımına karşı çıkılabiliniyor. İstanbul'da belediyenin ekmek büfelerini çoğaltma talebi yakışıksız, çirkin iftiralarla reddedilebiliyor. Ekmek kuyrukları kilometrelerce uzuyor, İstanbullular çile çekmeye adeta zorlanıyor. Bunlar ülkemizde demokrasi anlayışının nasıl kötü noktalara getirildiğinin açık örnekleridir.

Belediye muhtaç hemşerisine her türlü yardımı yapar. Bunlar yasa ile verilmiş görevlerdendir. Çeşitli sebep ve bahanelerle yardımları engellemek o şehir insanına hakaretin, saygısızlığın ta kendisidir.

Hele hele "Biz bize yeteriz" kampanyalarıyla on liralık telefon mesajları atılır hale gelinmişse, belediyelerimize herkes her siyasetçi destek olmalıdır.

Her engelin sandıkta bedeli daha da ağır olacaktır. Belediyelerin işlevlerinin, yetkilerinin siyasal amaçla kısıtlanması siyaseten de çirkinliktir.

Belediye başkanı hemşerilerini memnun edememişse sonucuna katlanır. Hizmete engel olanlarda sandığın dibine yapışır kalır. Yasa ne diyor; BELEDİYE İDARESİ MALİ VE İDARİ ÖZGÜRLÜĞE SAHİPTİR

Belediyelerimiz halkımızın can simidi gibidir.

Sevgi ve Saygılarımla...