Yağsiyan, Tokat'a 117, Reşadiye'ye 30 kilometre uzaklıkta iki yüz iki yüz elli hane civarında Reşadiye'nin bir köyüdür. Ancak bugün köyde kış aylarında 30 hane kadar bulunabilmektedir. Birçok Anadolu köyü gibi, çoğunluğu İstanbul'a olmak üzere Yağsiyan da göç vererek boşalmıştır.

Hayvancılığın ötesinde bir gelir kaynağı olmayan köyde, bir irkilme bir toparlanma oldu şu günlerde.

Küçükbaş hayvancılık 15-20 sene öncesinde yerini büyükbaş hayvancılığa bırakmıştı.

Köyde kalıp da büyükbaş hayvancılık yapanlar bir peynir türü ürettiler kendi bilgi birikimleriyle. Üretilen peynir, 15-20 günlük bir süre sonra öylesine bir hal alıyki sanki Kars'ın kaşar peyniri.

Tamamen katıksız ve doğal. Damak tadı çok güzel. Ben 15 senedir o peyniri tüketiyorum.

Yağsiyanlılar, 11.04.2019 tarihinde Bodrum'da yapılan ve 13 ülkenin buluştuğu bir peynir festivaline katıldılar. Yarışmada uluslar arası birincilik ödülünü aldılar.

Daha sonra kendilerine öncülük eden bir akademisyenle, kooperatifleşmeye yöneldiler.

Tokat'ta Valimiz Dr. Ozan Balcı ile görüştüler. Vali Bey destek sözü verdi. 24 Temmuz'daki Reşadiye Kuyucak Köyü ziyaretinde bu köye de uğradı Vali Bey. Yerinde gördü üretilenleri. Her türlü yardımı yapacağı sözünü yineledi.

Köy halkı muhtar Sinan Meydan ve bu işin önderliğini yapan İlker Bekdemir'in çabaları ile Eylül ayı başında Yağsiyan Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kurdular ve resmileştirdiler.

Yağsiyan Köyü bir atılımın öncülüğünü yaptı. Bölge tarımında öne çıkarılacak başka ürünler de var. Bölgede üretilen bir mercimek türü var ki bugün aranıp da bulunmayacak kalitede. Çok ekilir ve çok üretilirdi. Şimdi tarlalar boş, mercimeği de ithal ediyoruz.

Yağsiyan, bu atılımı ile bölgeye örnek olacak ve diğer tarım ürünlerinin ve hayvan ürünlerinin değer kazanmasını sağlayacak.

Yağsiyan bu çıkışla göçü durduracak, hatta göç veren değil, göç alan bir köy olacaktır.

Bana öyle geliyki kısa sürede çoğunluğu İstanbul'da oturan Yağsiyanlı gençler köylerine dönecektir.

Kutluyorum sizi Yağsiyanlılar. Bahtı kararan yöre köylerine geleceği parlak bir çoban ateşi yaktınız.