Hayatta hiçbir şey tesadüfi değildir.
Alışveriş için seçtiğimiz market, yürümek için seçtiğimiz kaldırım, suyuna eğildiğimiz çeşme, yerleşmek için taşındığımız ev, okumak için seçtiğimiz okul…
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin son yıllarda yaşadığı köklü değişim de elbette tesadüf değil… 
Tıp Fakültesi mezunu bir doktor olarak kariyerine başlayan Sayın Bünyamin Şahin’in üniversitemize rektör olarak atanması da öyle… Bu köklü değişime tanıklık ederken, “bir yönetici ve bir mekân ancak böyle bütünleşebilirdi, doğru insan-doğru mekân” diye düşünüyorsunuz. Çünkü bırakılan her eserde inceliğin, asaletin ve sadeliğin izleriyle birlikte, detayları ‘sorumlulukla’ perçinlenmiş imgelere rastlarsınız.
Edison’un güzel bir sözü var. ‘Başarınızı neye borçlusunuz?’ diye sorarlar. O da 'Yüzde 95 çalışmak yüzde 5 zekâ’ der. Zekâ kişi için şanstır. Ve başarı; zekânın tecrübeyle “akıl”a dönüştüğü yerde ancak çok çalışmayla perçinlenirse elde edilebilir. İşte TOGÜ çok çalışmanın ete kemiğe bürünmüş eserdir.
Son derece profesyonelce hazırlanmış logosundan tutun da kurumsal kimliğinde yaşadığı değişime varana değin TOGÜ, başlı başına bir başarı hikâyesidir. 35 bini aşan öğrencisi, 4 bine yakın akademik ve idari kadrosu ile devasa bir üniversiteden bahsediyoruz. 30’uncu yaşını kutlayan üniversitemizi dünyadaki 83 ülkeden 3600 yabancı öğrencinin tercih ettiğini söylesem, ne demek istediğimi anlarsınız sanırım.
TOGÜ’de yaşanan değişim anlatmakla biter mi… Elbette bitmiyor.
Misal, 25 Mart 2022’de açılışı gerçekleştirilen Güneş Enerji Santrali ile üniversitenin elektriğinin yaklaşık yüzde 40’ı sağlanıyor. Üniversite, yenilenebilir enerji kapsamında kendi elektriğinin önemli bir bölümünü kendisi üreterek tasarruf sağlıyor. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Taşlıçiftlik Yerleşkesi’nde kurulan GES ile 19 dönümlük kampüs arazisinde yaklaşık 1 megavat gücünde elektrik üretimi yapılıyor.
Yatırımlar hız kesmiyor; rektörlük hizmet binası, tıp fakültesi amfi binası, muhteşem bir cami (Mehmet Emin Saraç Camii), TÖMER binası, katı atık tesisi, yemekhane, hukuk fakültesi ve hastane ek binaları, Sulusaray’a fizik tedavi ve iyileştirme hastanesi ve daha birçok proje yapım sürecinde. Modern binaların yükseldiği, “insanı yaşat ki devlet yaşasın” ilkesinin vücut bulduğu anlayış TOGÜ’de egemen. 
Dolayısıyla bu ve benzeri yatırımlarla yalnız bugüne değil, geleceğe de kalıcı imzalar atılıyor.
Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının listelerinde üst sıralara yerleşen bir TOGÜ karşımızdaki. Yalnız Türkiye’nin değil, dünyadaki üniversitelerin arasında yükselen bir yıldız.
“Eğitim kıvılcımla ateş yakmaktır. Boş bir kabı doldurmak değildir.” diyor Sokrates. TOGÜ’de yapılan güzel işler arasında bir tanesi var ki yüreklerimizi ısıtan bir iyi niyet meşalesine dönüşmüş. Kampüste “Öğrenci butiği” adı altında bir mağaza var ve buradan gelir seviyesine bakılmaksızın isteyen herkes faydalanıyor. Giysi, ayakkabı, kitap ve değişik eşyalardan oluşan butik gönüllere dokunuyor, içimizi ısıtıyor ve umutlarımızı daim kılıyor. Kıvılcımı, ateşe dönüştürenlere; bu akademik dünyayı empati, iyi niyet ve sevgiyle harmanlayıp tam anlamıyla “eğitim yuvası”na çevirenlere; düşünenlere, gerçekleştirenlere, yaşatanlara minnettarız…
Bir yazımda, “Üniversitenin karınca hareketliliğiyle her alanda çalışması, başarılı olması ve adını duyurması gönülleri fethetti. Spordan akademik başarılara, öğrenci memnuniyetinden yerleşkedeki huzura, hemen her şey için yüreğini ortaya koyan Prof. Bünyamin Şahin ve GOÜ idaresi, gelinen noktada ayakta alkışlanacak işlere imza attılar” derken, ne kadar da doğru bir tespit yaptığımı her geçen gün daha iyi anlıyorum. Şahidim ve şahidiz ki bırakılan eserler tarihe geçecek türden destansı öyküleri barındıran kıymetlerdir.
Sözün özü: “Tesadüf diye bir şey yoktur; tevafuk vardır. Olması gereken her şey, olması gerektiği zamanda, olması gerektiği gibi olur; bize düşense sadece o an içinde elimizden gelen çabadır. Biz çabamızdan sorumluyuz, gerisi takdir.” anlayışıyla hizmet eden Sayın Bünyamin Şahin’i ve ekibini daha çok konuşacak, anlatacak ve tebrik edeceğiz. Onların en güzel hediyesi her sene seçimlerini TOGÜ’den yana kullanan öğrencileri elbette; ancak bizler de takdirlerimizi sunalım ki emek “tesadüf”e kalmasın, değerini bulsun, çoğalsın…