Dün Eren, ana baba olarak bizi ve onun yeğeni, bizim torunlarımız Doğa ve Ada Canbolat’ları ara tatil hediyesi niyetine Topçam’daki piknik alanına götürdü. Daha önce de giderdik, Topçam’a piknik yapmaya. Mangal yakardık, uzaklardan su taşırdık, alkol alırdık. Eğlenirdik. Türkü şarkı söyler, dinlerdik.   Eyy, söylemesi ayıp. Bu kadar yiyip içtikten, eğlendikten sonra haliyle sıkışır, kuytularda birer çalı dibi arardık, ihtiyaç gidermeye…

Sert rüzgâr yüzünden fazla kalamadığımız Çamdere’ de gözüme ilk çarpan yapı, erkek ve kadın WC’si oldu. Barbeküleri, kameriyeleri, çeşmeleri, sık aralıkla sıralanın çöp konteynırları,  ve daha niceleri yerli yerindeydi.

Sevgili Fatih Kılıç’ın yazdığına göre Çamdere piknik alanı ile Tokat Cumhuriyet Meydanı arası 14 km imiş. Burası, FUYAPI firmasına 1milyon 120 bin 018 tl bedelle ihale edilmiş.  Gördüğüm kadarıyla yine daha önce özel idarenin yaptırdığı Gümenek’teki yapıların aynısı buraya taşınmış sanki. İki yıllık çalışma sonunda inşa edilen Gümenek tesisleri belediyeye devredilince önceki yapıların hepsi yıkılmış, alanın giriş kapıları kapatılmış, yeni bir firma, Gümenek’i, yeni baharlara mesire yeri hazırlamak için kolları sıvamış.

Eren’in önceden hazırlatıp yanımızda götürdüğümüz Akçaabat köftesini yiyip kaçtık ama gördüklerimi aktarmadan olmaz. Bizden önce gelen aileler, sert esen ve de çevredeki poşetleri havalarda uçuran rüzgâra karşı yanlarında getirdikleri kilim ya da benzeri örtüleri kameriyelere sarıyorlardı. İnsanlar yiyecek hazırlamaya verdikleri emek kadar, rüzgârla savaşmaya da harcıyorlardı, enerjilerini…

Çeşme yapmışlar suyu akarsa, WC yapmışlar, kapısı açılırsa. Çöp konteynırları koymuşlar, toplanan çöpü belediye alırsa, güzel gidiş bu gidiş eğer sonu gelirse. Vatandaşlara çevre temizliği için istirham ediliyor ama ağzına kadar dolu çöpleri kimse almıyor.

Mayıs ayında Alaca’nın Küre köyü’ne, köyüme gitmiştik, eşimle. Bir hafta kaldığımız köyümüze sık aralıklarla konteynırlar yerleştirilmiş. 15 km uzaklıktaki Alaca’nın çöp kamyonu gelip çöpleri götürüyordu. Vatandaş, Yedi km uzaklıktaki Çamdere Piknik Yeri’ndeki çöpleri toplayıp tenekelere dolduruyor. Hatta çöpler taşıp etrafa dağılıyor. Onları alacak belediye aracı nerde? Tokat Belediyesi’ne ne diyeceğimi bilemiyorum.

Aynı umursamaz hali, Almus’un orman evlerinde de görmüştüm. Önemli olan yapmak değil, yapılan eseri korumak, temiz tutmak, adam gibi kullanmaktır. Bizim oralarda “Eski giyer yok gibi, yeni giyer b.k gibi” derler. Milyonlar harcamış uygar bir tesis yapmışsın ama kullanamadığın için Rahmetli Ali Kaya ağabeyimin dediği gibi “Sana vereyim on paraya…” Eğer böyle giderse korkarım ki, yüzümüze kara itler gülecek… Ondan sonra:

“Hasan Dağı arpalıktır, eğer saban yürürse,

Her derede bir değirmen, eğer suyu gelirse,

Her köylüden birer tavuk, eğer köylü verirse,

Güzel gidiş bu gidiş, eğer sonu gelirse!” de dur…