Dünyanın her yerindeki insanlar binlerce yüzyıldır ve iyi bir sebeple çay içiyorlar. Çok sayıda çalışma , çeşitli çayların bağışıklık sisteminizi güçlendirebileceğini, iltihaplanma ile savaşabileceğini ve hatta kanser ve kalp hastalığını önleyebileceğini göstermiştir. Fakat bazı bitkiler çeşitli hastalıkları tetikleyebileceği için bitki çaylarını doktora danışarak ya da az miktarda tüketmek çok önemli.

Beyaz Çayın Faydaları

Hassas bir tada sahip olduğu bilinen beyaz çay, Çin ve Hindistan'a özgü Camellia sinensis bitkisinden gelir. Aynı zamanda en az işlenmiş çay çeşididir.

Araştırmalar, yüksek düzeyde antioksidanlar sayesinde çeşitli kanser türleriyle mücadelede en etkili çay olabileceğini gösteriyor. Beyaz çay, dişleri güçlendiren, plakla savaşan ve asit ve şekere karşı daha dirençli hale getiren yüksek bir florür, kateşin ve tanen kaynağı içerdiğinden dişleriniz için de iyi olabilir.

Bu çeşitlilik aynı zamanda en az miktarda kafein sunarak, kafein tüketimini önlemek veya sınırlamak isteyen çay içenler için akıllıca bir seçimdir.

Bitkisel Çayın Faydaları

Bazen tisan adı verilen bitki çayları beyaz çaylara çok benzer, ancak çay yapraklarına ek olarak otlar, baharatlar, meyveler veya diğer bitkilerin bir karışımını içerirler. Bitki çayları kafein içermez, bu yüzden sakinleştirici özellikleriyle bilinirler.

Her biri benzersiz faydaları olan çok sayıda bitki çayı türü vardır. En popüler bitki çaylarından bazıları şunlardır:

Papatya çayı – Adet ağrısını ve kas spazmlarını azaltmaya yardımcı olur, uykuyu ve rahatlamayı iyileştirir ve stresi azaltır.

Rooibos – Kan basıncını ve dolaşımını iyileştirir, kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterolü artırır , saçları güçlü ve cildi sağlıklı tutar ve alerjilerden kurtulmayı sağlar.

Nane – Mide rahatsızlığını yatıştıran ve kabızlık, irritabl bağırsak sendromu ve taşıt tutması için bir tedavi işlevi gören mentol içerir. Bu çay çeşidi aynı zamanda gerilim tipi baş ağrıları ve migren ağrılarında da rahatlama sağlar.

Zencefil – Sabah bulantılarına karşı savaşmaya yardımcı olur, kronik hazımsızlığı tedavi etmek için kullanılabilir ve osteoartritin neden olduğu eklem ağrısını hafifletmeye yardımcı olur.

Hibiskus – Kan basıncını ve yağ seviyelerini düşürür, genel karaciğer sağlığını iyileştirir, sağlıksız tatlılar için açlığı azaltabilir ve böbrek taşı oluşumunu önleyebilir.

Yeşil Çayın Faydaları

Yeşil çay, yaprakların tavada pişirme veya kavurma yöntemi kullanılarak ısıyla işlendiği Çin'den ve yaprakların daha yaygın olarak buharda pişirildiği Japonya'dan gelir.

Yeşil çay, kötü kolesterolü düşürerek ve kan pıhtılaşmasını azaltarak kalp sağlığınızı artırmaya yardımcı olabilecek flavonoidler açısından son derece yüksektir. Araştırmalar, bu tür çayın kan basıncını, trigliseritleri ve toplam kolesterolü düşürmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Diğer araştırmalar yeşil çayın karaciğer, meme , prostat ve kolorektal kanserler üzerinde olası bir etkisi olduğunu bulmuştur . Bu çay çeşidinin ayrıca cildinizin temiz ve parlak kalmasına yardımcı olan anti-inflamatuar olduğu gösterilmiştir.

Son yıllarda, bir yeşil çay türü olan matcha, popülaritesini artırdı. Matcha, gölgede yetişen çay çalılarının tüm yapraklarından yapılan çok ince, yüksek kaliteli bir yeşil çay tozudur. Yaprakların yutulduğu tek çay şekli olduğu için matcha, normal yeşil çaydan daha fazla antioksidan içerir. Aslında, bazıları bir fincan matcha'nın 10 fincan normal yeşil çaya eşdeğer olduğunu öne sürdü.

Siyah Çayın Faydaları

Siyah çay, yeşil çay yapmak için kullanılan aynı bitki olan Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından yapılır. Bununla birlikte, yapraklar kurutulur ve fermente edilir, siyah çaya daha koyu bir renk ve daha zengin bir lezzet verir.

Diğer birçok çeşidin aksine siyah çay kafeinlidir, bu nedenle alımınızı izlemek önemlidir. Kendinize bir fincan siyah çay döktüğünüzde, iltihapla mücadele eden ve sağlıklı bağışıklık fonksiyonunu destekleyen flavonoidlerden faydalanırsınız.

Bununla birlikte, sağlıklı özelliklerinden yararlanmak için sadece siyah çay içmeniz gerekmez. Ağrıyı hafifletmek ve şişmeyi azaltmak için buharda pişirilebilir, soğutulabilir ve daha sonra küçük kesikler, sıyrıklar ve morluklar üzerine bastırılabilir. Siyah bir çay banyosu, cilt döküntülerinin ve zehirli sarmaşık gibi durumların neden olduğu iltihabı da hafifletebilir.

Oolong Çayı Faydaları

Oolong çayı, yeşil ve siyah çay yapmak için kullanılan aynı bitkiden yapılan geleneksel bir Çin çayı çeşididir. Fark, çayın nasıl işlendiğidir: Yeşil çayın fazla oksitlenmesine izin verilmez, ancak siyah çayın siyahlaşana kadar oksitlenmesine izin verilir. Oolong çayı ikisi arasında bir yerdedir, bu nedenle kısmen oksitlenir. Bu kısmi oksidasyon, oolong çayının renginden ve karakteristik tadından sorumludur.

Oolong çayı, kaygıyı azaltan ve uyanıklığı ve dikkati artıran bir amino asit olan l-theanine içermesiyle dikkat çekicidir. Bilim adamları, l-theanine'in Parkinson ve Alzheimer hastalıkları gibi bilişsel hastalıkların önlenmesine yardımcı olabileceğini bulmuşlardır.

Oolong çayı ayrıca iltihabı azaltmak, kanserlerin büyümesini önlemek ve tip 2 diyabet riskini azaltmakla bağlantılı polifenollerde de yüksektir.

Kaçınılması Gereken Çaylar

Çayların çoğu sağlığınız için faydalı olsa da, şu çeşitlerden uzak durmak isteyebilirsiniz:

Şok diyetler için hazırlanmış detoks çayları, hızlı kilo vermenizi sağlıyor. Bu çaylar genellikle sağlığınıza zararlı olabilecek müshillerle birlikte gelir.

En sevdiğiniz zincir mağazadan süslü çay latte ve içecekler. Yeşil çay latte gibi bu içeceklerin bazıları sağlıklı görünse de şeker yüklüdür.

Aynı zamanda şeker, kalori ve karbonhidrat yüklü olan ve besin değeri çok az olan veya hiç olmayan son moda kabarcık çaylar.

Alerjileri tetikleyebilecek bitki çayları. Birçok bitki çayı, bazı insanların alerjisi olduğu farklı türde meyveler, otlar, baharatlar ve çiçekler içerir. Alerjiniz varsa, yeni bir bitki çayı tüketmeden önce daima paketin üzerindeki malzemeleri okuyun.