Milletimizin acılarına neden olan Kahramanmaraş merkezli deprem afetinin üzerinden 43 gün geride kaldı. Vefat sayısı resmi kayıtlara göre 50 bini geçti. Enkazlarda yakınlarını arayanlar üzüntü içerisinde kayıplarını arıyor.

Depremin bugünkü haliyle yüz milyarlarca dolara sebep olduğu da açıklananlar arasında.

İmar planlarını yapmak, değiştirmek 3194 Sayılı imar yasasının 8. Mad. gereği Belediye meclislerine verilmiş görev.

Sonradan bazı kurumlara da imar planı yapmak, değiştirmek yetkileri verilmiştir.

Yetkililerin açıklamalarına göre yıkım ve imarla ilgili 298 kişinin tutuklandığı alt yazılarda, Adalet Bakanlığının açıklamalarında yer buluyor. Müteahhit var, İnşaatın sahibi var, yapı denetimi var. Güzel de işin yasal teknik sorumlusu olan, yapıları ruhsat ve eklerine uygun yaptırmakla görevli Belediyeler, görevlerini yapmamışlarsa, inşaatları dönem dönem denetlememişler, yasası gereği imara aykırı yapıları encümen kararı alıp yıktırmamışlarsa… İnşaat tamamlandığında da “Bu bina fen ve sağlık şartlarına, ruhsatına uygun yapılmıştır” diyerek 3194 sayılı yasanın 30. Maddesine göre yapı kullanma belgesine imza koyanlar (İmar Md; Daire Başk.) gibi. Bunlardan sorumlu tutulanın olmayışı, İmar planını mevzuata aykırı değiştirilmesinde oy kulanmış Belediye Başkanları, Belediye meclis üyeleri, hangi partiden olursa olsun felaketin asıl sorumlusudurlar. Ne var ki siyaset unsuru suçu kabullenmez, adeta koruma altına alınırlar. Sonuç ortada. Maraş depremi milat kabul edilip suçluları, sorumluları hesabını vermedikçe benzer felaketlere davetiye çıkarılmış olmaktadır.

            Turhal’da görev yaptığım dönemde, 1999 depremi yaşanınca Belediye olarak, rahmetli hemşerimiz Prof. Dr. Baki CANİKLİ hoca ve ekibine, Turhal’ın depremsellik çalışmasını yaptırmıştık. Özellikle Yenişehir bölgesinde 5 kat izin verilen bölgelerde kat adeti 3 olmuştu.

Şehrimiz de bugün bir dönüm noktasındadır.

Tokat’ımızın depremsellik durumu, hiçbir müdahale olmaksızın en yetkili uzmanlara incelettirilip, sonucuna göre geleceği belirlemek acil bir görev kabul edilmelidir.

Bu sütunlarda İmar uygulamalarıyla ilgili çok eleştirilerimiz olmuştur. İmar affı; felaketin temelini oluşturmuştur. Bu yasaya, el kaldıran milletvekilleri de felakete zemin hazırlamışlardır.

Olanlar, yaşananlardan herkes üzerine düşen görevi hakkıyla yerine getirmelidir.

Binlerce bina yerle bir olup en az 50 bin insanımızı kaybetmişsek gerekenler acilen yapılmalıdır.

Deprem değil, kontrolsüz binalar, inşaatlardır felaketin gerçek nedeni.

Zararın neresinden dönülse, fayda getirecektir.

Dersler çıkarmak ise iyi niyetli, ciddi, çıkar, rant gözetmeyenlere görevidir.

Sevgi ve saygılarım ile.