“ Kimsesizlerin kimi CUMHURİYETTİR.” Sessiz çoğunluğun sesi olmak için yaşayan toplumun düşüncelerine, duygu ve hayallerine tercüman olmak gerek. Yoksulluk kader değildir. Bilimden sanattan, akıldan, birlik ve beraberlikten uzaklaşmanın sömürünün adıdır yoksulluk. Biliniz ki vücudunuzun bir yerinde sancınız varsa o vücudunuzun her yerini etkiler.

   Turhal şeker fabrikası endüstri bitkilerinden pancar, büyük bir sanayi kuruluşuna çevirmişti. Köy görünümlü ilçeyi fabrika büyüttü, geliştirip tanıttı. İş arayan Anadolu insanına ekmek kapısı oldu.

     Yusuf Şahin 1965 yılında Turhal’a gelir Yavşanlık mahallesine yerleşir.  Mahalleye güneşin ilk ışıkları vurur. Köy kökenli insanlar güneşle çalışmaya başlar, akşam güneşi batımına evlerine sığınırlardı. Yusuf Şahin gibi yüzlerce ailenin barındığı mahallenin tamamı yoksul, emekçi insanlarla dolup taşmaktadır. Yusuf gençtir, yeteneklidir, güçlüdür ama mesleği yoktur. Köy çocuğudur. Baltasıyla mahallenin odununu kırarak geçimini sağlar. Zamanla halk arasında “oduncu, baltacı “ Yusuf olarak anılır. Bazıları da pala bıyıkları olduğundan “ pala Yusuf” lakabını takmışlardır. Odun işi bulamadığı günlerde ırgatlık, amelelik işleri ile uğraşırdı. Evine haram lokma götürmeden geçimini sağlardı. İçkisi, sigarası, gezip tozması yoktu. Nasıl olsun ki? Yaşam dört eliyle yakasına sarılmıştı. Yusuf Şahin’in tek eğlencesi düğünlerde pala bıyığıyla harika halay çekmesi olurdu. Güreşte kimse karşısına çıkıp güreşemezdi. Çalışmaktan kasları güçlenmiş, heybetiyle göz dolduruyordu. Rakip bulamadığı zamanlar eğlence olsun diye boş sandalye ile güreşip gösteri yapardı. İtikat ve inanışından zerre kadar taviz vermez, hak yolundan ayrılmazdı. Cemlerde semah çeker, tarikatta boynu kıldan inceydi. 1937 doğumlu Yusuf, Sivas, Yıldızeli’nden Saliç (1947) ile evlidir. Dört erkek, üç kız çocukları vardır. (Nermin,  Turan, Mercan, Salih, Özgür, Orhan, Aysel’dir.) Baltacı (pala) Yusuf 2011 yılında, eşi Saliç 2022 yılında hakka yürümüşlerdir.

        Bir adam sekiz nüfusu geçindirmek, emek ister. Kendisiyle beraber dokuz cana bakmak, beslemek zorundadır. Turhal’a Çarşamba günleri kurulan pazardan aldığı kavun karpuzu dilimleyerek komşularına, çocuklarına dağıtırdı. Bir lokması varsa yarısı yanındakilerle paylaşırdı. Çocuklarına elbise ayakkabı, çorap almakta zorlanırdı. Her çocuk eve girerken mutlaka ayaklarını yıkar, eli yüzü temiz olmalıydı. İnsanin insan olma özünü geleneklerinden, töresinden, atasından gördüğü inançlarından alıyordu.” Eline, beline, diline sahip çık” kültürüyle ailesini yetiştiriyordu.

        Turan Şahin 28. Dönem CHP’den İzmit milletvekili aday adaylığını koydu. Neden mi? Bu ülkede sanayici, işçi, memur, sanatçı, esnaf, iş adamı, bürokrat vb mecliste bizi temsil edecektir. Birde gerçek hayatın zorluklarıyla mücadele etmiş, toplumda yer edinmiş halk çocukları bizlerin sesi olsun. Turan Şahin gibiler... Yoksulluğu yaşamış, eğitim öğretimin anlam ve önemini beynine kazımış, insan sevgisini yüreğinde taşıyan, Cumhuriyet ilke ve devrimlerini benimseyen insan bulunduğu bölgeyi kalkındırıp geliştirir. Haksızın, pirsizin, nursuzun karşısında dik ve onurlu durmayı bilir.

       Turan Şahin Tokat-Turhal- Yavşanlık mahallesinde 1973 yılında dünyaya gelir. Yedi çocuklu ailenin ikincisidir. Baltacı yoksul bir babanın oğlu olarak ilkokul yıllarından itibaren aile bütçesine katkıda sağlamaya çalışır. İlkokul yıllarında, okula gitmeden önce kendi yoksul mahallesinde simit satar, sonra okuluna giderdi. Hayatın ağır yükü altında yaşarken, emsalleri gibi çocukluğunu, gençliğini yaşayamıyordu. Zor şartlar ortaokulda okumasına engel oldu. Kardeşleri küçük bakıma muhtaçtı. Çalışıp aile bütçesine katkıda bulunmalıydı. Turhal’da unlu mamul ürünlerinde yıllarca çalışarak usta oldu. Simit ve pide fırınlarında aranır ustaydı.

        1993 yılında vatani görevini yapmak için Manisa-Alaşehir’e gitti. Usta birliğini Konya 100 yataklı Hava Hastanesinde vatani görevini tamamladı. 1996 yılında can dost arkadaşı Fikret Aslan’ın yanına Almanya’ya gider. Dört yıl boyunca döner ve restoran sektöründe çalışır. 2000 yılında Türkiye’ye döner. 2001 yılında simit sarayı kuruluşunda ustabaşı olarak çalışır. 2004 yılında İzmit’e yerleşir. 2005 yılında Sinoplu Elmas Özdemir ile evlenir. On yedi yaşında Sıla adında kızı, Sekiz yaşında Ahmet Eren adında oğlu vardır.

       İzmit’te birçok firma ve şirkette alnının akı, üstün başarıyla çalıştı. Her çalıştığı firmada ailesinden aldığı ahlaki, manevi değerlerle başarıyla çıktı. Şu an toplu yemek organizasyonları işini yapmaktadır.

       2019 yılında İzmit Belediye Meclis Üyesi Fatma Kaplan Hürriyet başkanla çalışarak on beş yıl aradan sonra C H P Belediye yönetimini aldılar.

        Turan Şahin 2016 yılında kurulan Kocaeli Tokatlılar Yardımlaşma, Dayanışma Derneği’nin kurucu başkanıdır. Halen başkanlığını yürütmektedir.

     Başkent Tokatlılar Eğitim ve Kültür Derneği ( BAŞTEK) bir önceki yönetim kurulu üyesi.

     Orta Anadolu Eğitim ve Kültür Platformu üyesi.

     Kocaeli Başkanlar buluşmasının platform birlikteliği Alevi Kültür dernekleri Kocaeli şubesi üyesi.

     İzmit Kent Merkezi Esnaf Dayanışma Derneği ( İKM) yönetim kurulu üyesi.

     Türk Ocakları, Kocaeli şubesi üyesidir.

     Kocaeli Milli Kuruluşlar birliği üyesi.

     Kocaeli Aydınlar ocağının üyesi.

     Kocaeli bağımsız şairler ve yazarlar derneği üyesi.

     Derince Yeni kent Cem Evi Derneği kurucusu yönetim kurulu üyesidir.

     Kocaeli öğretim Gençliğine yardım derneği ( önceki dönem) yönetim kurulu üyesi.

     Atatürkçü Düşünce Derneği üyesi

     19. Tokat enlerinden Türkiye genelinde iyi sivil toplum başkanı ödülüne laik görüldü.

     Kendi yaşam mücadelesinin dışında Kocaeli sevdalısı Cumhuriyet sevdalısı, milliyetçi, laik halkın hakkını koruyan yürekli birisi Turan Şahin...

      İnsanı can bilip, özünden seven memleket sevdalısıdır. Şimdi 28. Dönem Kocaeli Milletvekili CHP ‘den milletvekili aday adayıdır. Bilgi, birikimlerini meclise taşıyacağını, toplumun sesi olacağına inanıyorum. Çünkü o bu günlere tırnaklarını hayata tutunarak geldi. Gerçekleri bilen, yoksulu koruyan, emekçilerle omuz omuza yaşayandır.

      Kocaeli Tokatlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği başkanı Turan Şahin’e başarılar diliyorum.

Süleyman Erkan 30-Mart-2023 Perşembe Tokat