Atık Piller Çevre Kirliliği Oluşturuyor

 

Günlük hayatımızda birçok alanda kullandığımız piller, kullanım ömrü dolduktan sonra veya herhangi bir şekilde hasar görmesiyle atık haline gelmektedir. Pil atıkları içerdikleri  karbon, çinko, demir, mangan, nikel, lityum, kobalt, kadmiyum, bakır, alüminyum vb gibi zehirli metaller nedeni ile doğayı tehdit eden önemli bir kirletici unsurdur. Bu kimyasal maddelerin çevremizi ve doğamızı kirletmemesi için çevreye veya çöpe atmamalıyız, toprağa gömmemeliyiz; akarsulara, göllere, denizlere atmamalıyız ve yakmamalıyız.

Atık pillerin bilinçsizce doğaya terk edilmesi veya çöpe atılması sonucunda; içerdikleri zehirli kimyasallar toprağa, yer altı ve yerüstü su kaynaklarına karışmakta, besin zinciri yoluyla insan vücuduna ulaşarak, birikmekte ve sağlığımızda geri dönüşü mümkün olmayan izler bırakmaktadır.

Belediyemizce şehrimizde birçok noktaya kırmızı renkli plastik atık pil toplama kutusu yerleştirilerek Toplama Noktaları oluşturulmuştur.

Toplama Noktaları:

  • Muhtarlıklar,
  • Kamu kurum ve kuruluşları,
  • Camiiler, kuran kursları,
  • Anaokulları, İlkokullar, ortaokullar, liseler,
  • Öğrenci Yurtları,
  • Süper Marketler vb.

KADMİYUMLU BİR PİL 600.000 LİTRE SUYU KİRLETMEKTEDİR!

Kadmiyumlu bir pil 11 kişinin bir yılda tüketebileceği kadar suyu kirletme kapasitesine sahiptir. Atık pilleri doğaya atmak yerine toplama noktalarına bırakarak geri dönüşümünü başlatabilirsiniz. Toplanan bu atık piller çevre lisanslı atık işleme tesisine gönderilerek çeşitli fiziksel ve kimyasal proseslerden geçirilerek kobalt,lityum,çinko, mangan gibi geleceğin en önemli ve stratejik öneme sahip madenlerini geri dönüşümden sağlayıp Ülkemizin ekonomisine sunmaktadır.

Gelin bu bilgilendirmeden sonra atık piller hakkında bir farkındalık oluşturalım ve cihazlarımızı uzun süre kullanmayacaksak pili cihazdan çıkartıp öyle saklayalım. Çevre dostu şarjlı pil kullanmaya özen gösterelim ve atık pillerimizi toplama noktalarına bırakalım. Bu arada unutmayalım her yıl okullar arası atık pil toplama kampanyası düzenlenmekte, bu kampanyayı da destekleyebiliriz. Yaşadığımız çevre hepimizin, doğanın pili bitmesin!