Sanayi devrimi ile birlikte teknolojik gelişmeler, nüfus ve şehirleşme artırmıştır. Bunun yanında Sosyoekonomik seviye yani yaşam standartları artarken tüketim alışkanlıkları değişmiş ve eskiye nazaran daha çok atığın ortaya çıkmasına neden olmuştur. Dünyamızda sınırlı kapasitede bulunan başta doğal kaynaklarımız; mineraller, metaller, ham maddeler tükenme noktasına gelmiş;  toprak, hava ve su gibi kaynaklarımız da kirlilik artmış ve iklim değişikliği gibi canlıların tümünü tehdit edecek boyutlara ulaşmasına neden olmuştur. Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları yaygınlaşmıştır.

“Sıfır Atık”, israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanan bir hedeftir.

Sıfır atık ile amaçlanan nedir?

  • Temiz bir ortam yaratarak performansın ve verimliliğin artırılması
  • İsrafın önüne geçilerek tasarruf edilmesi,  maliyetlerin azaltılması
  • Ekonomik kazanç sağlanması
  • “Duyarlı tüketici” bilincinin aşılanması
  • Çevresel risklerin azaltılması

 

Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır.

Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için atıklarımızı kontrol altına almalı, geri dönüşümünü sağlamalıyız. Öncelikle bir ürünü alırken “bu benim için ihtiyaç mı yoksa heves mi ?” sorusunu kendimize sormamız gerekmektedir. Eğer ihtiyaç olarak belirlemişsek alacağımız ürün yeniden kullanıma veya geri dönüşüme uygun olmalıdır. Doğal kaynaklarımızı korumak ve çevre kirliliği oluşturmamak için işimizin bittiği ürünleri farklı amaçlarla yeniden kullanabilir, bir başkasına hediye edebilir veya bu ürünlerin geri dönüşümünü sağlayabiliriz. Böylece sıfır atık felsefesini hayata geçirmiş olacağız.  

Kazanımlar Nelerdir?

  • 1 ton kağıt/karton atığın geri dönüşümü ile 17 ağacın kesilmesi önlenmektedir.
  • Geri dönen her 1 ton cam için yaklaşık 100 litre petrolden tasarruf edilebilmektedir.
  • Sadece 1 metal içecek kutusunun geri dönüşümünden tasarruf edilen enerji ile 100 Watt’lık bir ampul 20 saat çalışmaktadır.
  • 1 ton plastik atığın geri dönüşümü ile % 95 oranında enerji tasarrufu sağlanmaktadır.

 

Gelin daha temiz  ve yaşanabilir bir Tokat için birlik olalım ve atıklarımızı ayrıştırarak doğru toplama noktalarına atalım. İlerleyen yazılarımızda hangi tür atıkların geri dönüşümü olacağını ve toplama noktalarının nereler olduğunu anlatacağım.