Elektronik eşyalar; ev, okul ve ofis gibi gündelik hayatın her alanında yaygın şekilde kullanılmaktadır. Gündelik işlerimizi kolaylaştırmaktadır. Bozuk, kırık, hasar görmüş, kullanım ömrünü tamamlamış ve artık tamir edilemez durumda olan elektrikli ve elektronik eşyalar atık haline gelmektedir. Son yıllarda özellikle teknolojinin hızla gelişmesi ve teknolojik ürünlere artan taleple birlikte elektrikli ve elektronik eşyalar kısa sürede kullanılıp atılmakta, gezegenimizde elektronik atıkların miktarı günden güne artmaktadır.

Elektronik cihazlar tehlikeli ve toksik maddeler içerdiği gibi; plastik, metal ve cam gibi birçok değerli maddeyi de içermektedir. Elektronik atıklarımız ayrı toplanmadığında ve geri dönüştürülmediğinde içerdikleri zararlı maddeler (kurşun, kadmiyum, civa gibi) toprağa, suya karışmakta ve kirliliğe neden olmaktadır. Yakıldıkları takdirde çıkardıkları zehirli gazlar atmosferimizi kirletmektedir. Aynı zamanda bu zararlı maddeler ekosistemde diğer canlılara geçerek besin zincirini bozmaktadır.

Atık ampül/floresanlarda içerdikleri civa buharı nedeni ile ayrı toplanması gereken atıklar içerisinde yer almaktadır.

Örneğin, cep telefonları, bilgisayar ve televizyonlarda bulunan kurşun ve civa gibi ağır metaller insan sağlığına ve doğaya zarar vermektedir. Bu nedenle elektronik atıkların ayrı toplanması ve güvenli bir şekilde geri dönüştürülmesi gerekmektedir.

Çevre lisanslı işleme tesislerine sevk edilen elektronik atıklar; tesiste sökme, kırma, parçalama ve kimyasal yöntemler gibi bir dizi işleme tabi tutularak içerdikleri bakır, altın, alüminyumun yanı sıra; plastik, metal gibi aksamları da geri kazanılır. Geri kazanılan bu ürünler beyaz eşya, otomobil endüstrisi vb sektörlerde ana hammadde olarak kullanılır.

1 Kg demir elde etmek için 200 kg kayanın işlenmesi gerekirken, sadece 2 kg atık elektronik eşyanın işlenmesi ile aynı miktar elde edilebilir.

Projeye Destek Olabilmek İçin Yapmamız Gerekenler Nelerdir?

Yapmanız gereken elektrikli ve elektronik ekipmanları ömrünü tamamlamadan atmamalı, bozulduğunda tamir ettirerek yeniden kullanımını sağlamalısınız. Atığın oluşması durumunda ise çöpe veya doğaya atmak yerine toplama noktalarına bırakarak geri dönüşüme kazandırılmasını sağlayabilirsiniz. Taşıyamayacağınız büyüklükteki elektronik eşyalar için 153 arayarak belediyeden destek isteyebilirsiniz.

Toplama Noktalarımız:

•          Muhtarlıklar,

•          Okullar

•          Belediye Şantiyesi

Ayrıca okullarda “öğrenciler atık elektronik eşya topluyor” kampanyası ve muhtarlarda ise “muhtarlar atık elektronik eşya topluyor” kampanyasına da destek olabilirsiniz.