Son günlerde işi çarşıya düşen herkes görmüştür bankaların önünde uzanan kuyrukları. Pandemi döneminde bankaların kısıtlı süre zarfında çalıştığı zamanlarda da bazen böyle kuyruklar oluşuyordu. Fakat bu sefer bu yoğunluk yüzde 90 amca ve teyzelerden oluşuyor. Yakıcı yaz güneşinin altında saatlerce sıra beklemelerinin sebebi ise biraz daha fazla promosyon ödemesi almak. Avrupa’da ve Asya’daki emekliler ülke ülke kültür ve turistik geziler yaparken, ülkemizdeki emekliler banka banka promosyon için dolaşıyor.

Emekliler yüksek promosyon ödemesi almak maksadıyla kamu bankalarındaki maaşlarını özel bankalara çekmeye başladı. Maaşları açlık sınırının altında kalan milyonlarca emekli çalışmak zorunda kalmanın haricinde gelirini arttırıcı yollar arıyor.

Araştırmaya göre, Türkiye genelinde 8 milyon 615 bin işçi emeklisi, 2 milyon 718 bin esnaf emeklisi ve 2 milyon 389 bin memur emeklisi olmak üzere toplam 13 milyon 722 bin kişi emekli aylığı alıyor. Buna karşılık, yalnız 25 milyon 29 bin sigortalı çalışan var. Sosyal güvenlik kurumlarının dengeyi sağlayabilmesi için öne sürülen ideal orana göre, her bir emekliye dört sigortalı çalışan düşmesi gerekiyor. Ancak ülkemizdeki durumda bu oranın yarısı bile yakalanamıyor.

Türkiye’deki emekliler, sayısal olarak başka ülke nüfuslarıyla karşılaştırıldığında ise tablo daha da netleşiyor. Türkiye’deki emeklilerin toplam sayısı, bazı ülkelerin nüfuslarından daha fazla. Türkiye’deki yaklaşık 14 milyon emekli maaşı alan kişi, Belçika’nın toplam nüfusundan fazla ve Danimarka ve Finlandiya’nın nüfuslarının iki-üç katı.

Türkiye, Küresel Emeklilik Endeksi 2021 raporunda 43 ülke içinde 39. sırada yer aldı. Emeklilik şartlarının her geçen yıl daha da kötüleştiği Türkiye sadece, Tayland, Arjantin ve Hindistan gibi ülkeleri geride bırakabildi.