Fatma Şahin Hanımefendi'nin Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı olarak adını duyarız. Hatta başarılı belediye başkanları arasında değerlendiririz.

Ancak doğma büyüme Tokat'ın olan bir projeyi kopyalayıp, kendine yapıştırmasını da hiç hoş karşılamayız.

Tokat bir tarım ilidir. Hem de ülke ölçeğinde tarımda adı geçen bir ildir. Tarım Tokat'ın olmazsa olmazıdır.

Tokat Valisi Sayın Dr. Ozan Balcı Tokat'ta birçok projeler üretmiş, bunlardan tarıma daha ayrıcalıklı bir yaklaşım göstermiştir. Yani olması gerekeni yapmıştır.

Hayvancılık tarımın bir koludur. Tokat'ın yaylaları birer küçükbaş hayvan barınağıdır.

25-30 yıldır boş yatan yaylaları, geniş meraları gören Tokat Valisi Sayın Dr. Ozan Balcı "köyümde yaşamak için bir sürü nedenim var" adı altında bir proje üretmiş, boş kalan yaylaların, meraların koyunla doldurulmasını hedeflemiştir.

Bununla, ilgili birimlerle çok yönlü çalışmalar ve toplantılar yapılmış, boş kalan meralara beş yılda beş yüz bin koyun salınması hedeflenmiştir.

Adına "Tokat Modeli" denilen projenin temeli 24 Temmuz 2019'da Selemen Yaylası'nda atılmıştır. Asıl amaç köyden göçü durdurmak ve gidenleri geri getirmektir.

Çok uzun süreli çalışmalar sonucu proje rayına oturtulmuş ve ülke genelinde adına "Tokat Modeli" denilmiş, kırktan fazla il bu çalışmayı örnek alarak uygulamaya koymuştur.

Tarım İl Müdürlüğü personeli konuya çok duyarlı yaklaşmış, deneyim sahibi olmuş ve bu modeli benimseyen birçok ile de yardımcılık ve önderlik etmiştir.

Şuanda Tokat'ta 35 binin üzerinde koyun çiftçiye dağıtılmıştır. Bu demektir ki proje tutmuş ve hızla ilerlemektedir.

Hal böyle iken, Gaziantep'ten bir ses yükselmiş. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de bu projeyi ilinde uygulamaya başlamış ve adını da "köyümde yaşamak için bir sürü nedenim var" koyarak konuyu kendine mal etmiş.

Bu bir kopyadır. Hem de tamı tamına bir kopyadır.

Başkan Hanımefendi! Valiliği, Tarım İl Müdürlüğü, T.C. Ziraat Bankası, sivil toplum kuruluşları ve Tokat çiftçisi ile bütünleşmiş, emek verilerek oluşturulan bir başarıyı kendinize özgü 'taklit' bir proje uyduracağınıza, Tokat Valiliği, Tokat Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri, sivil toplum örgütleri ve de Tokat çiftçisin bu birlikteliğine -verilen emeğe saygı duyarak- alkış tutsaydınız, saygınlığınız artardı.

Fatma Şahin Hanımefendi BU PROJE TOKAT'INDIR. ADI DA "TOKAT MODELİ" DİR. LÜTFEN BAŞKA KAPIYA. NOKTA...

Aydın Belediye Başkanı Topuklu Efe Özlem Çerçi de üç sene öncesinde bir koyunculuk projesi başlattı. Yöresindeki sakız koyunlarının üretimini sağlayarak, çiftçisine dağıtmaya başladı. Ama hiç kimsenin projesinin adını kendisine yafta yapmadı.