Önceki yazımda Tokat Belediyemizin 1965 yılındaki durumunu siz değerli okuyucularımla paylaşmıştım.

Hatırlayabildiğim kadarıyla konumuza devam ediyorum.

Görevimiz teknik personeldi. Fen Ve İmar İşlerinde göreve başlamıştım. Çok kısıtlı 5-6 personelle hizmet yürütüyordu.

Şehrin ilk imar planı 1948 yılında yapılmış, eski yerleşim yerini kapsıyordu. Karşıyaka'da yerleşim yoktu. Birkaç ahşap bağ evi bulunmaktaydı. Bölge bağ ve tarlalardan ibaretti.

Yeni imar planı Prof. Gündüz Özdeş tarafından yapıldı. 1948 planının da hazırlayacılarındandı. Yeni plan 1967 tarihliydi.

1948 imar planı sol sahil sulama kanal altı, Uzunburun'dan başlayarak sanayi dahil Yeşilırmak'a kadar "YAPI YASAĞI AFET BÖLGESİ" olarak ayrılmıştı. Bölgede yapılaşma olmamıştı.

1968 imar planı ile yapı yasağı konulmuş alanlar ile Karşıyaka bölgesi de kısmi olarak imara açılmıştı.

Dönem itibari ile bütün şehirlerimizde olduğu gibi şehrimize de köylerden göçler hızla yayılmaktaydı.

İmar Ve İskan Bakanlığınca Ankara'da açılan bir yıl süreli harita ve imar plan tatbikatı belediyecilik ve yasal düzenlemeleri içeren kursa iştirak etmiş bu nedenle de yasa gereği bakanlık personeli statüsüne geçmiştim.

İmar Ve İskan Bakanlığı mesken genel müdürlüğünde görevli değerli hemşehrimiz Mimar Sayın Tayyar Şahin belediyemize Fen Ve İmar İşleri Müdürü olarak atanmıştı. Ben de yardımcısı idim.

Şehrimizde ilk defa kooperatifler vasıtasıyla yapılaşmayı ev sahibi olmak isteyenlere imkan verilmişti. Düzenlediği yeni imar planı ile Kızıltepe'de Belediye evleri, (DSİ) evleri, yse evleri, afet evleri ve şoför evlerinin yerleşimini gerçekleştirmişti.

Ayrıca gecekondu önleme bölgeleri çalışmaları vardı.

GOP SpBirliği Kulübü başkanlığına seçildiğinde Fen Ve İmar İşlerinde durumları uyan futbolcu kardeşlerimize iş imkanı verilmişti. Daha sonrası askerlik nedeniyle ayrılmış, Belediye Meclisi Üyeliği görevinde bulunmuştu. Bedestenlioğlu semtinin planlayıcısı ve kurucusudur. Kendilerine sağlıklı uzun ömürler diliyorum.

Çok kısa süreli mühendis arkadaşlarımız görev alıp ayrılmışlardı.

Mesrur Gürgenç hocamız yeniden başkan seçildiğinde şehrin çok önemli sorunlarına çözüm arayışına girmişti. Şehrin içme suyu ve kanalizasyon alt yapı projelerini hazırlatıp; İller Bankasınca alt yapı inşaatlarını başlatmıştı. Bugün bu hizmetlerden yararlanılmaktadır. 600 Evler Yapı Koop. Başkanı rahmetli Belediye Başkanımız İsmet SARAÇOĞLU'NUN yoğun takipleri sonucu 600 Evler için imar ve inşaat gerçekleştirildi. 99 dükkanlı sebze meyve hali inşaatı yapıldı.

Devam edecek...