01-Nisan-2023 günlerden Cumartesi, saat 20,00 de Tokat Kültür Sanat merkezinde Hacivat –Karagöz köftecisi Kemal Atan Gür’ün oynayıp yönettiği tiyatroyu izledim. ” Hastalık, hastası” yazarı; Moliere. 15-Ocak-1622 yılında Fransa’nın Paris şehrinde doğdu.  Jean – Baptiste Poguelin’in takma adı Moliere’dir. Mesleği yazar, türü komedidir.  51 yaşında, 1973 yılında öldü. Günümüzde 400 yıl sonrasında bile eserleri okunuyor, izleniyor insanlara ders veriyor. Moliere’nin eserleri; ( Kaçan Doktor, Lalelerin Kıskançlığı, Şaşkın yahut beklenmedik engeller, Kedi Sevmek, Âşık Doktor, Gülünç Kibarlar, Sganarelle veya Hayalde Aldatılmış Koca, Kocalar Okulu, Talihsiz, Kadınlar mektebi, Zorla Evlenme, Elide Prensi, Dom Juan, İnsandan Kaçan, Komik Pastoral, Cimri, Kibarlık budalası, Muhteşem âşıklar, Bilgiç Kadınlar, Hastalık Hastası v b ş.) eserlere vardır. Günümüzde de eserleri ilgiyle okunup, tiyatrolarda izlenmektedir.

       Fransa’da geçmişte yaşanan zengin ama cimri bir ailenin yaşam kesitini anlatırken güldüren, düşündüren harika bir oyundu. Oyunun konusundan çok oynayan oyuncuların sahnede ki performansı oldukça yüksekti. Molie’nin eseri( Hastalık hastası) oyununu günümüze ve yöremize uyarlayarak oynadılar. Yöneten; Kemal Atan Gür ( Argon), Gizem Altın gövde ( Toner), Ufuk Ertekin ( Mösyö Purgon), Sevgi Tekin ( Madam Berin), Teoman Alpay ( Fizgerıld Purgon), Zeynep Ardahanlı ( Anjelik) hastalık hastası oyununu sahnede başarıyla sergilediler.

      Oyunda insanın insana değer verirken paranın ne kadar önemli rol oynadığını izleyicilere anlattılar. Argon ikinci eşine hizmetçisinin teklifiyle ölüm rolü yapar. İkinci eşi öldüğünü duyunca sevinir, servetine konduğunu sanır. Ama Argon söylenen lafları duyar, eşini evinden kovar. Hizmetçisinin teklifiyle kızına da aynı oyunu oynar. Kızı üzülür, ağlar. Babasının sözünü tutmadığı için manastıra kapanarak babasının sözünü tutacağına söz verir. Argon yaptığı ölüm rolünden uyanır kızının kendisini sevdiğine kanaat getirir. Kızını zengin şöhretli doktorun oğluna vermez. Kızının istediğine vermeyi kabul eder.

     Hastalık hastası oyununun başlamasıyla bitmesi bir nefes arası kadar kısa ve akıcı geçti. İzleyicileri güldüren, yorum yaptıran, düşündüren genç dinamik oyuncu ekibi konuşmasıyla, mimik, jest hareketleriyle dinamik hareketleriyle sahneyi dolduruyorlardı. İzlendiği salonda izleyicileri de yalnız bırakmadılar. İzlemeye doyamadığımız tekrar, tekrar izlemek istediğimiz oyunu mutlaka herkesin izlemesi gerekir. Becerikli yetenekli oyuncuların ufku acık, yolu uzun, şansı bol olsun.

       Tiyatro insanlığın var oluşundan günümüze kadar yerini, anlamını, önemini yitirmedi. Cumhuriyet kurulduktan sonra ülkenin dört bir tarafında halk evleri açıldı. Halk evlerinde okuma yazma seferberliğinin yanı sıra tiyatro oyunları da oynanırdı. Her mahallede, köyde halk kendi aralarında bir araya gelerek tiyatro ekibi kurup oynarlardı. Tokadımız da Hacivat- Karagöz Tiyatrosundan başka özel tiyatronun adını şu ana kadar duyamadık.

        Tiyatro oynayanlara tiyatro maddi imkândan başka şunları kazandırır; Bireyin toplumu iyi izlemesi,  gözlem yeteneğini kazandırır. Kelime haznesi gelişir, kelimeleri doğru söyler. Okuduğunu ezberler, ezberlediği metni canlandırdığı bireyin özelliğini topluma yansıtır. Konuşması gelişir, öz güveni artar. Toplum karşısında sevilen sayılan bir birey olur.

       Tiyatro izleyenlere tiyatro ne kazandırır? Zamanını iyi geçirmesine, eğlencesini artırır. Tiyatroda ki konulara gülerek, üzülerek, korkarak kendince hayatından ders çıkartır. Tiyatroda edebi eserlerin oynayanları izleyerek kültürünü geliştirir. Kendi yaşamında göremediği eksikliği sahnede görür hayatını düzeltme girişiminde bulunur.

      Tiyatro insanın yaşamını gözlemleyen sanatçılar tarafından, sahnede izleyenlere yansıtılmasıdır. Güldüren, düşündüren, eğlendiren tiyatro günleriniz bol olsun.

 

      Süleyman Erkan 02-03-2023 Pazar Bedesdenlioğlu-Tokat