Geçim derdi milletin 1. derdidir. Hayat pahalılığı insanların huzurunu, mutluluğunu tehdit eder boyutlara geldi. Gülmeyi seven milletimiz sıkıntı içerisinde.

Beyler yeni uyanmışlar. Pahalılığa çareler aramaya başladılar. Kimse hatayı kendisinde aramıyor. Suçlu, yanlışı yapan mutlaka başkaları olur.

Mübarekler gökten zembille indiklerini varsayıyorlar. Allah akıl ihsan eylesin.

Pahalılığa market zincirlerinin neden olduğu açıklanıyor. Bu market zincirlerinin çoğu yandaşlardan oluşmakta. Bu market zincirleri küçük esnafı yok etmeye başladığında ülkeyi yöneten zihniyet uyarıları dikkate almadı. Küçük esnaf adım adım yok edilmek üzere kaderine terk edildi.

Çiftçiler üretimden uzaklaştı. Üretim her geçen yıl daha da azaldı.

Birkaç yıl öncesine kadar her tarlada, bahçede kamyon, tıra rastlanırdı. Domates, biber, fasulye, patlıcan başta olmak üzere şehir dışına başka illere götürülüyordu. Şimdilerde tarlalarda kamyona rastlamak mümkün değil. Üretim gittikçe azalıyor. Köylerin çoğunda sadece yaşlılar yaşıyor. Şehirlere göç bütün hızıyla sürüyor.

Çiftçinin üretimde kullandığı temel girdiler, tohum, ilaç, elektrik, mazot, ulaşım maliyetleri tahminlerin çok üzerinde.

Hani bir Bakanımız vardı, "maaşı dolarla mı alıyorsun" diye karşısında oturan yandaş gazeteciye soruyordu.

Evet sayın eski Bakan, maaşını dolarla alanlar da mutlaka vardır ama elektrik, ilaç, tohum, makine, gübre, üretilen bütün ürünlerin fiyatları dolara dayalı. Dolar başını almış gidiyor. Kimin umurunda?

Hayat daha da pahalansın. Dolar zenginlerinin işine geliyor.

Yerliyiz milliyiz diye kendilerini tanımlayanların bütün işleri dolar ve euro ile gerçekleşiyor.

İnşası halen devam eden Çanakkale köprüsünden geçiş ücretleri şimdiden açıklandı. Araç başı 15 euro imiş. TL'yi ihalelerinde kullanmayıp şartnameleri dolar, euro ile düzenleyen zihniyet ne milliyim demeli ne de yerliyim demeli. Hazırlanan bu milli olmayan ihale şartnameleriyle milletimiz büyük zararlara maruz bırakılmaktadır.

Ülkenin 40-50 yıl geleceği bu şartnamelerle ödeme taahhüdüne maruz bırakılmaktadır.

Bu sistem adeta geleceğimize ipotek vasfını taşımaktadır.

Yap-İşlet-Devret belli yatırımlarda ülke için yararlı olabilir. Ekonomik şartnameler içerebilir. Dolar, euro bazında milletin geleceğini ipotek altına koyan şartnameler kamuya zarar verendir.

Yap, işlet ve devret! Ne zaman? Posası çıktıktan, birkaç misli pahalı bedel ödendikten sonra...

Piyasada pahalılığa çözüm bulacağını iddia edenler önce pahalılığa temel neden elektrik, doğalgaz, mazot, gübre, ilaç zamlarını derhal durdurup zamları geri almalı.

Herkes hatayı kendi uygulamalarında aramalı, başkalarını suçlamak hastalığından acilen kurtulmalıdır.

Maşallah esnaf kuruluşlarının suçlamalara seyirci kalmaları yanlışların tuzu biberi olmuştur. Esnafın sahibi kimdir acaba?

Sevgi ve saygılarımla...