Eczacılar Odası başkanlığının ilaç temini konusundaki basın açıklamasını gazetemizden okudum.
Eczacılarımız sağlık sektörünün temel direğidir. Hekim muayenesini yapar, reçetesini yazar. İlacı eczaneden temin eder, ilacın nasıl kullanılacağını da hasta ve yakanına anlatır. İlaç üzerine de yazarlar. Sağlımızın ta kendisidir eczacılarımız.
Hastanelerde muayene olabilmek için randevu alabilmek adeta bir mücadeleyi gerektirir halde.
Önceleri hastalar hastaneye gider, ilgili poliklinik önündeki masaya kimliklerini sırayla koyar, sırası gelince de o günün içerisinde muayenesini olur, eczaneden ilacını alıp tedaviye başlardı. Gününde muayene, gününde tedavi.
O günlerimizi geri istiyoruz.
Arkadaşlarımızın eczanelerinde şahit olduğumuz durumlar içler acısıdır. Hasta reçetesi gelir, eczacı raflara bakar, ilaç kalmamış. Depoyu, depoları sırayla arar ilacı bulmak için çırpınır. Yeri gelir Samsun, Sivas depoları yoklanır, ilaçların bir kısmı bulunamaz. Özellikle kalp, tansiyon, göz, kanser başta olmak üzere özellikle ithal ilaçlara ulaşmak mümkün de değildir.
Devletin ilaç anlaşmaları, 2009 tarihli olduğu için günümüzdeki döviz değerlerinin yarısından daha düşüktür. Mevcut şartlarda ilacın getirilmesi zaten imkansız gibidir.
İlaç fiyatlarının zamanında güncellenmeyişi de ilaç sıkıntılarına başka bir nedendir. Depolar, büyük depolar ilaca zam bekleyebilirler.
Bu sıkıntılarda en büyük zararı hastalar görmekte, eczacı kardeşlerimiz de, hastalarına ilacı temin edemediklerinde üzüntü içinde kalırlar. Devletimize en yüksek oranda vergisini ödeyen de eczacılarımızdır.
Eczacılarımız hastaların dert ortağıdır.
İlaca acil çözüm, sağlık için hayati önemi haizdir. Savsaklanacak bir konu da asla değildir. Hastalarımıza Cenab-ı Allah’tan acil şifalar niyaz ediyorum.
Sevgi ve saygılarımla.