Yeryüzünde insanlar kadın ve erkek olarak ikiye ayrılıyor. Birinin noksanlığı ile ötekinin de olmayacağı belli. Demek ki kadın-erkek aynı değerdeler. Allah’ın verdiği bu hakkı, eşitliği nasıl bozuyorsun. Böyle insanlık olmaz.
İran devleti, Osmanlı Devletinden daha eski. İran, şah Rıza Pehlevi döneminde, İranlı kadınların modern bir yaşamı vardı. Demokrasi olmasa da, bugün ki sıkıntılar yoktu. Atatürk’ün yakın arkadaşıydı. Atatürk’ü örnek alıp demokrasiyi getirseydi, bugünün bir İngiltere’si olurdu. Şahlıkta hâlâ yaşardı. Dünyanın önemli ülkeleri arasına girerdi.
Mollalar, solcularla birleşerek, şahlığa son verdiler. Sonra da solcuları yok ettiler. Kadınlarda bugün ki duruma getirildi. Ey dini yaşatıyorum diyen zavallılar. Kadına dini kıyafeti ile değil, gerekli kültürü vererek; kalbi, ahlakı, adaletiyle yaşatınız. İnsanların şahsi davranışlarına yasak getirerek Müslümanlık olmaz. İnsanla Allah arasına girmeyiniz. İnsanları dinden uzaklaştırdığınızı düşünemiyorsunuz. Müslüman olmak isteyenleri uzaklaştırıyorsunuz.
Dünya hızla her konuda değişiyor. İnsanlar yaşamlarına bu değişimi uydurmak zorunda. Bırakın insanlar kendilerini yaşasınlar. Başını açtı diye insan öldürülür mü? Bırak günah işleyen adamın cezasını Allah versin. Kendini Allah yerine koyduğundan bihabersin. Senin görevin adaletle ülkeyi yönetmek.
Atamız olmasa bizde bugün bir İran olabilirdik. Atatürk 5 Aralık 1934 tarihinde kadına seçme ve seçilme hakkı getirdi. Fransa ve İtalya on bir, Romanya on iki, Bulgaristan on üç, Belçika on dört, İsviçre otuz altı yıl sonra kadına bu hakları verdi. 1935 yılında yapılan milletvekili seçiminde 17 kadın meclise girdi. O zaman dünyada 2. sırada iken bugün 129. sıradayız.
Kadına yönelik her türlü ötekileştirme, baskı ve şiddete karşı durmalıyız. Kadınlarımıza bugün yapılan şiddet, her gün kadın öldürülmesinden utanıyorum.
İran’dan daha kötü olan Afganistan yönetiminden bahsetmek istemiyorum. Onlar orta çağ veya başka bir dünyada yaşıyorlar. Evdeki çocuğun ilk öğretmeni annedir. Geleceğimizin garantisi için, ailede annenin en kültürlü kişi olması gerektiğinden habersizler.
Saygılarımla 21.01.2023