Görev yaptığımız kırk yıl süre içerisinde, binlerce yapım, kira,  satın alma ihalelerinin birçoğunda görev aldım.

Bu ihalelerle ilgili şartnameleri bizzat hazırladım veya hazırlığına nezaret ettim.

Bütün bu süreç içerisinde, 2490 sayılı ihale kanunu, 2886 sayılı devlet ihale kanunu ile 4734 sayılı kamu ihale kanunu ve uygulama yönetmeliklerine harfiyen uyulmuş; sonuç itibariyle gerek teftişlerle, gerekse Sayıştay denetimleriyle işlemlerin usulüne uygun yapıldığı kararları verilmiştir.

Yasaların tamamında, temel unsur veya şart “KAMU YARARININ” gözetilmesidir.

Kamu yararı gözetebilmek için de ihalelerin şeffaf ve rekabete imkan verecek şartlarda yapılmasıdır.

Yap-İşlet-Devret uygulamalarında da kamunun yararı sıkıntıdır. Araç ve hasta sayısı öngörüsü tutmamışsa felakettir. Zarardır.

Projesi, fizibilitesi, keşif özetleri önceden benzeri uygulamalardan da yararlanılarak ihaleleri gerçekleştirilir.

İhaleyi alan, harcadığı parayı kaç yılda çıkarabileceğini hesapla teklifini verir. O sürede tesisi, yapıyı kullanır. Ayrı bir ödeme olmaz.

Devlet hazinesinden, maliyesinden yapımcıya hiçbir bedel ödenmez. Süresi sonunda yatırım kamuya teslim edilir.

Son dönemde yap-işlet-devret sisteminin kamu yararı gözetilmeden, sonucunda hazinenin verilen şartname taahhütlerindeki rakama, sayıya ulaşılmadığında aradaki farkı öder olması hazineye yük getirmektedir. İmtiyaz gibidir.

Şartnamelerde tespit edilen rakamların da gerçeğe yakın olmadığı, örneğin köprüden geçen araç sayısı ile şehir hastanelerinde, hava alanlarında verilen sayıların yarısının bile sağlanamadığı gerçeği ortadadır. Vur milletin sırtınadır.

İhalelerde, gerek şartnameler hazırlanırken ve gerekse yapım sırasında kamu aleyhine değişiklikler ve zararlar sebep olanlardan tahsil edilir hükümleri de geçerlidir.

Yine son dönemde bazı işleri, denetimden, soruşturmadan kurtarmak amaçlı muafiyetlerinde, sonuçta kamu yararının gözetilmesine engel olduğu bir gerçektir.

Varsayımlar üzerine şartname, garanti, taahhüt doğrudan millete, geleceğe yüklenen büyük bir yüktür. Zarardır. Yanlıştır.

Sevgi ve saygılarımla.