Dünya son dönemde iklim krizi, küresel ısınma, hava kirliliği gibi birçok sorunla yüzleşiyor. Bu sorunların yaşanmasında sanayileşme ve ekonomik faaliyetlerin yanı sıra insanoğlunun payı da bulunuyor. Isınma, aydınlatma, pişirme, ulaşım, hayvancılık faaliyetleri ve endüstriyel süreçler sonucu atmosfere salınan eşdeğer karbondioksit miktarı günden güne artmaktadır. Bir bireyin, bir ülkenin veya bir kuruluşun sürdürdüğü faaliyetler sonucu atmosfere saldığı sera gazlarının karbondioksit cinsinden karşılığı karbon ayakizi olarak adlandırılır. Bir nevi dünyanın doğal dengesini bozacak şekilde attığımız her adım, yani doğaya verdiğimiz zararlar karbon ayak izi olarak tanımlanır. İlk bakışta karbon ve ayak izi kavramlarının birlikte kullanımı soyut bir algı yaratsa da insan faaliyetlerinin doğada bıraktığı izler anlamını taşımaktadır.

İnsanların yaşamsal faaliyetlerini sürdürmeleri için ısınma, pişirme, ulaşım gibi fosil yakıt temelli faaliyetlerin sera gazı salımına neden olmaktadır. Bir bireyin karbon ayak izini azaltması için ulaşım alışkanlıklarını, beslenme şeklini, ısınma türünü ve doğalgaz kullanımı yerine biyoenerji gibi alternatif yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanması gerekmektedir. Yaşam tarzına bağlı karbon ayak izi çok ufak değişikliklerle azaltılabilir.

Alışkanlıklardaki ufak değişikliklerle karbon ayak izinde ciddi küçülmeler olabilir. Karbon ayak izini küçültmek için şunlara dikkat edebiliriz;

Geri dönüşüme önem verebilir ve geri dönüşümle elde edilen ürünleri tercih edebiliriz. İhtiyacımız olmayan ürünlerin almayabiliriz. Elektrikli ürün satın alırken üstünde bulunan enerji sertifikasından elektrik tüketim miktarını ve karbon salınımını kontrol edebiliriz. Suyu tasarruflu kullanabiliriz. Ambalajlı ürün tüketimini azaltarak daha az çöp üretebiliriz. Elektrik tedariğini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayabiliriz. Yerel üretim ürünleri tercih ederek, lojistikte üretilen sera gazlarını azaltabiliriz. Plastik poşetler yerine doğada çözünebilen biyobozunur poşetler veya kumaş çantalar tercih edilebilir. Kısa mesafe yolculuklar için özel araç yerine toplu taşıma, bisiklet kullanılabilir.

Yaşayabileceğimiz başka bir dünya yok! Doğada daha az karbon ayakiziniz kalsın…