Yeşil Tokat olarak isimlendirildiği döneme ait güzel şehrimizin öncelerini hatırlamaya devam ediyoruz. Saygıdeğer okuyucularımdan unutmalarımız için de peşinen özür dilerim.

GOP. Bulvarımız 1960’lı yıllar öncesi tarihi Taşhan önünü takiben kuyumcular çarşısı, mahkeme önü, belediye önünü takiben eski halkbank binası kuzeyini takiben Yüksek kahve önü, Behzat Camii önü, Behzat deresini takiben Adliye arkasından Kemer Köprü’de Sivas karayoluna kavuşuyordu. Taşhan sonrası Bulvar aynı zamanda Karayolları geçiş yolunu oluşturuyordu.

Yeri gelmişken, tarihi Taşhan’ımız o dönemlerde sebze ve meyve hali olarak kullanılıyordu. Taşhan’ın kuzey köşesinde akaryakıt istasyonu, çevresi dükkanlar genellikle kasap esnafından oluşuyordu. Sebze halimiz 1970’li yılların başında şimdiki Novada’nın yerleşik olduğu alana 99 dükkanlı işyeri olarak Belediyemizce nakledilmişti.

O dönemlerde saat kulesi şehrin merkezi konumundaydı. Bugünkü vergi dairesi ve güneyinde Hükümet Konağı, adliye, jandarma ve birçok il müdürlükleri de çevresinde yerleşik durumdaydı.

Tarihi Sulusokak Caddemiz baştan sona, bakırcı, kalayı esnafıyla doluydu. İki taraflı yerleşik bakırcı esnafımızın, bakırı düzelten, şekillendiren çekiç sesleri adeta bir müzik festivali gibi yansıyordu. Yolun ortasından devamlı AKSU kanalından gelen su şırıl şırıl akarak Dabakhane bölgesinde Behzat Deresine ulaşıyordu.

Küçük Sanayi Sitemiz bugünkü yerinde gerçekleşince sanayi ile ilgili tüm esnafımız sanayi sitesine taşınmıştı.

Yeşilırmak kenarlarında bulunan özel mülkiyetler rahmetli Başkanımız Hüdayi SAYIBAŞ döneminde kamulaştırılmış, Belediyeye ait olup çeşitli amaçlarda kullanılan Hızarhane, birikeçti, kumcu gibi meslekler kaldırılarak Yeşilırmak çevresi ağaçlandırılmış, yeşillendirilmiş parklar haline getirilmiştir. Sonraki başkanlarımız da parkları daha da güzelleştirmişlerdir. Burada Belediyemiz yönetimine eleştirimiz de olacaktır. Parklar içerisinde gereğinden fazla özel satış yerleri, kulübeler, parkı işgal eden masa, sandalyelerle doludur. Burada amaç Tokatlının Yeşilırmak kenarı parklara aileleriyle gelip beraberinde getirdiklerini yeme içmeleridir.

Parklar adeta iş yerleriyle işgal edilmiş durum arz ediyor.

Tarihi taş köprünün Kümbet cihetine sonradan yaptırılan ticari amaçlı yerleşmeler tarihi eseri engelleyen, ona yakışmayan durumdadır.

Üst yoldan geçenlerin, köprüyü görme şansı da yok edilmiştir. Doğal yerleşimine de aykırıdır.

Yeşil Tokat kaybedilmiş durumdadır. Yapılaşmalarla bu sonuç ortaya çıkmıştır. Blok inşaat sisteminde hiç olmasa belli ölçülerde ön ve yan bahçe, arka bahçe kuralları uygulanır. Bazı yapılar için Blok nizam iptal edilerek bitişik nizama döndürüldüğü, yeşilin iptal edildiğine dair şikayetlere rastlıyoruz. Eğer varsa yanlış bir uygulamadır. Birisi bina yapacak diye nizamı asla bozulmamalıdır.

Sevgi ve saygılarımla…