Sevgili Kişisel gelişim Yolcusu,

İnsanın kendisini yazılı ve sözlü ifade etmesi çok önemli bir kişisel gelişim  aşamasıdır. İnsan düşünce ve duygularını yazılı ve sözlü olarak ne kadar güzel ifade ederse toplum tarafından anlaşılması ve kendisini kanıtlaması o kadar kolay olur. Sıradan insan için önemli olan bu  aşama yönetim kademesinde bulunan insanlar için daha çok önem arz eder.

Sevgili Kişisel Gelişim Yolcusu,

Bunu bildiğimden  Üniversite giriş sınavlarında, lise giriş sınavlarında derece yapan  gençler ile  Üniversite okuyan gençler ile kendilerini ifade etmelerine yardımcı olmak için röportajlar yaparak  bunları yerel basında  ve internette yayınlamaktayım. Yerel gazetede çıkan röportajlarından sonra  gençlere gazete vererek bunu sevdiği insanlara hediye etmelerini tavsiye ederim. Gençlere sonradan bu davranışlarını çevrelerinin nasıl karşıladığını  sorduğumda “ Yakınlarımız ve arkadaşlarımız çok şaşırdılar ve  bize ‘yav be’ diye hayretlerini  belirttiler ve sevindiler” diyerek  geri dönüşümleri aktarmaktalar.  Bu  röportajların kendilerine özgüven kazandırdığını ve kendilerine olan güvenlerinin arttığını söyleyerek bize teşekkürlerini sunmaktalar.

Sevgili Kişisel Gelişim Yolcusu,

Kişisel gelişimi farklı algılayanlar veya röportajlara önyargı ile yaklaşanlar veyahut da  röportajları farklı algılayanlar ise  genelde “fotoğrafım iyi çıkmamış”, “ röportajımı iyi yere koymamışlar” , “ röportajda çok imla hatası var” diyerek  gelişimin böyle olmadığı zannına kapılarak  bizlere mesafeli davranmaktalar. Önyargılı insana bir şeyi kabul ettirmenin ne kadar zor olduğunu tecrübelerimle bildiğimden  bu konuda sesimi hiç çıkarmam ve onlar mesafeli olursa ben de mesafemi korurum her zaman.

Değerli Kişisel Gelişim yolcusu,

Önyargılı olmanın ne kadar kötü olduğunu ve  önyargıyı yıkmanın zorluğunu anlatmak için Eistein “ Önyargıyı yıkmak atomu parçalamaktan zordur ” diyerek bu zorluğa  vurgu yapmıştır.

Değerli Kişisel Gelişim Yolcusu ,

“Ben kendimi geliştirme istiyorum” diyerek yola çıkan bir kişisel gelişim yolcusunun önce önyargılarını yıkarak kendisini ifade edebileceği her ortamdan faydalanması gerekiyor. Yani bu röportaj örneğinde olduğu gibi,  fotoğrafım olmamış, röportajımı iyi yere koymamışlar gibi basit şeylere takılmadan “ ne güzel kendimi ifade eden bir röportaj yaptım. Gazetede kendimi yazılı sözlü anlattım. İnsanlar  benim düşüncelerimi okuyarak  benim farkıma vardılar. Bu da benim özgüvenimi artırdı. Bu röportajı yapan arkadaşla arkadaşlığımı  geliştireyim de ilerde benim gelişimime katkı sağlayacak röportajlar yapmaya devam etsin” diye düşünerek  mevcut  dostluğun gelişmesine katkı sağlamaya çalışır.

Sevgili Kişisel Gelişim Yolcusu dostum,

Hayat bize zor geliyorsa eğer, insan bu zorlukların sebebini  hemen çevresinde aramayı bırakarak kendisine bakmalıdır. Çünkü belki de o zorlukların sebebi önüne çıkan fırsatları tepmesinden oluyordur  belki de. İnsan fikir anlatan  bir röportajda  o düşüncelerinin anlatılmasına değer vermiyor da fotoğrafının güzel çıkıp çıkmadığına bakıyorsa  deyim yerinde ise o  fikirlerinin diğer insanlar tarafından . okunmasına önem vermiyor, fotoğrafına bakarak  artistlik yapıyor” dur. Kişisel gelişim de ise artistliğe yer yoktur. Kişisel gelişim fikir ve  duyguların  topluma güzel anlatılması  ve insanlar tarafından daha çok sevilmek ve anlaşılmak için önce kendimizin farkına varmamız,  sonra bu farkına varmayı  bize öğretecek insanlar ile  daha sağlam dostluklar geliştirmek ile başlar. Bu dostluğu kuvvetlendirdikçe kendimizi geliştirdiğimizin de farkına varmamız aynı zamanda olur.

Değerli Kişisel Gelişim Yolcusu dostum,

Gelişim Yolculuğuna önyargılarımızı azaltamasak da  onları azaltarak  ve olumlu duygu ve düşüncelerimizi çoğaltarak  başlamamız bu yolculuğun daha kolay olmasına sebep olacaktır mutlaka.

Sevgili Kişisel Gelişim yolcusu,

 Hayatta “ ben gelişmek istemiyorum” diyen insana pek rastlamadım. Rastladıklarım da bir amaçları olmadan rast gele yaşayan insanlardı.  Hakiki manada gelişen insanlar ise önyargılarını azaltmış, olumlu duygularını  çoğaltmış ve  sabrederek faydalanacağı insanlardan en fazlasını almaya çalışan ve bu insanlara karşı dürüst davranan insanlardı çok zaman . Gelişmenin sevincini yaşayan ve gelişen insanların bunlardan çıktığını görerek  hep sevindim.

Değerli Kişisel Gelişim yolcusu,

Çevremize baktığımız zaman göremediğimiz veya görmek istemediğimiz özgüvenimiz olmadığı için belki de  korkularımıza  gem vuramadığımızdan faydalanamadığımız çok insan ve  fırsat vardır ama biz “ merhaba fırsat nasılsın, merhaba  beni geliştirecek insan nasılsın , senden faydalanmak istiyorum ve gelişmek istiyorum “ deme cesaretinden yoksun olduklarından gelişemezler. Halbuki bu ilk adımı atarak  bu basit kelimeleri söyleme cesaretini gösterenlerin çoğu  fırsatları   güzel değerlendirerek gelişimlerini hızlandırabilirler. Bu bir hayal değildir. Önyargılarımızı yıkarak ve   korkularımızı yenerek  çevremize içten ve samimi olarak bir merhaba  demek bu güzel gelişimin başlangıcı olur çok zaman.

Sevgili Kişisel Gelişim Yolcusu dostum,

Hayatta tanıdığım çok insan gelişme potansiyeli olduğu halde, önyargılarının ağır basması, çevresinin olumsuz yorumlarından hemen etkilenmesi ve olumsuz tutum  takınan ve olumsuz yorumlar yapan insanlar ile arkadaşlıklarına sınır koyamamaları sayesinde gelişemezler. Bazen  önlerine bizim gibi onları geliştirmek isteyen insanlar çıktığı zaman da   “ çoğunluk doğru söyler” yanlış inancı ile çoğunluğa kaptırarak kendilerini gelişebilecekleri alanda öğrenilmiş çaresizliklerinin kurbanı olarak  hayatlarına devam ederler. Ancak senin gibi  aniden silkinerek “ ben gelişeceğim ve önyargılarımı yıkacağım” diyen ve kendisine yol gösteren insanlara  hemen  saygı ve sevgi ile bağlanan insanlar bu yolculuktan “ gelişmiş insan” olarak çıkacaklardır.

Sevgili kişisel Gelişim yolcusu dostum,

Hayatta gelişmiş insanlara baktığım zaman  çoğunun önyargılardan arınarak insanlar ve olayları doğru analiz eden, olumlu   tutum davranış ve düşünceler ile  insanlara yaklaşan onlara  güvenerek onlara sevgi ve umut aşılayan insanlar olduğunun farkına vardım. İnsanları iyi tanıdıklarını ve onlardan nasıl faydalanabileceklerini  bildiklerini gördüm. Yani bilgi olarak faydalanabilecekleri insanlardan  maddi beklentilerde  bulunmazlar ve bu tutumları da onlara   uzun vadeli manevi kazançlar sağlar anlayan için.

Değerli kişisel  gelişim yolcusu dostum,

 Gerçek manada  “ ben  gelişmek istiyorum” dersen güvendiğin bir arkadaşınla konuşarak veya tek başına  önyargılarını tespit ederek bunlardan kurtulmak için  bir çaba içine girersen ve  bu konuşa mesafe kat ettiğini görürsen kişisel gelişim yolculuğunda başarıyı elde edeceksin demektir bence. “her şeyi ben biliyorum” havasından  sıyrılarak bildiklerinden çok bilmediklerine odaklanarak bu yolculukta daha çok mesafe kat edersin. Zaten  “ ben bilmiyorum, daha çok şey öğrenmek gerek “ diye düşünen insan  gelişime hazır insandır bence.

Değerli Kişisel Gelişim yolcusu,

Sana Kişisel Gelişim alanında bildiklerimi anlatmak, bilgimi paylaşmak da benim için bir kişisel gelişim yolculuğu demek. Bu yolculuk sadece öğrenmek değil, aynı zamanda öğretmek de demek . Öğrenen insan öğretmekte isteyecek mutlaka. Bende sana öğreterek  mutlu oluyorum işte .