Sevgili dostum,

Ayhan Diril, Üniversitemizden  emekli bir öğretim görevlisi kardeşimiz. Daha önce İngilizce kitapları yayınlanmıştı. Bu seferde  “Kitty Kitty Tokat’ta”  adlı kitabını yayınladı. Ben kitabın  İngilizce basıldığını zannetmiştim. Kendisi bana takdim edince Türkçe olduğunu anladım. Böylece kitabın adına bakarak  içeriği konusunda fikir yürütmemek gerektiğini de anlamış olduk.

Sevgili dostum,

Ülkesini ve memleketini seven, ülkesi ve memleketinin tanınması için canla başla çaba harcayan insanları severim. Ayhan Diril Hoca bunların yanında samimiyeti ve hoşsohbet tavrı ile güzel dostumuzdur.

Sevgili dostum,

“Kitty Kitty Tokat’ta” kitabı ilk bakışta yabancı birinin Tokat’ta gezmesini anlatan bir hikâye hissi veriyor. Kitabı okuyunca bunun aslında Tokat’ta Üniversite okumak için gelen Emre’nin sevimli kedisi olduğunu anlıyoruz. Bir kedinin gözünden Tokat’ın anlatılması gerçekten ilginç ve güzel. Kitabı okuduktan sonra aslında kitabın Tokat’ta okuyan özellikle yabancı öğrenciler için yazılmış bir rehber olduğunu anlıyoruz. Tokat ağzı ile konuşmalara da yer verilmiş ve günümüz Türkçesi ile karşılıkları da anlatılmış  konuşmaların. Tokat’lı olmayan insanların rahatça anlayacağı bir kitap. Hem Türkçe hem Tokat ağzı öğreniliyor.

Sevgili dostum,

Kitap rahat okunsun diye kısa tutulmuş. 50 sayfa. Bir oturuşta okunuyor. Kısa bir seyahat esnasında okunup bitecek kadar kısa ve etkili bir kitap. Kitabı okurken Tokat’ı yeniden yaşıyoruz.  Ali Paşa Hamamında, Ali Paşa camiinde, saat kulesinde, Kervansaray ’da, Ballıca Mağarasında Taşhan’da   bir kedi ile gezmek ilginç yani. Kedinin duyguları ustaca ve insanlara ders vererek anlatılmış.

Sevgili dostum,

Kitabın kahramanı Kitty’in ssahibi Emre’nin nereli olduğu, hangi bölüm okuduğu ve hangi yurtta kaldığı yazılmamış. Ama dindar bir genç olarak anlatılmış. Kendi halinde bir öğrenci Emre. Her gün rastladığımız Üniversite öğrencilerinden...

Sevgili dostum,

Kitabın Tokat’ı yabancı öğrencilere tanıtan özelliğinden dolayı Yabancı öğrencilerin Türkçe öğrenmelerine ve Tokat’ı tanımalarına yardımcı olacağını düşünüyorum. Ancak kitap yabancı öğrencilerden ne kadarına ulaşır ve ne kadarı okur faydalanır bilemiyor insan. Ama okuyana faydalı olacağı da kesin.

Sevgili dostum,

Kitap seri kitap olarak düşünülüp tasarlanmış. Niksar, Zile, Reşadiye , Sulusaray ve Almus’tan   bölüm yoktu kitapta. Sanırım yazar serinin yeni kitaplarında yer verecek. Tüm il genelinin tanıtılması ile  kitap daha zenginleşecek sanırım. Kitapta resim yoktu. Güzel ve renkli resimler ile daha güzel tanıtılır sanırım Tokat.

Sevgili dostum,

Yabancı öğrencilerin iletişim konusundaki yanlış anlama, tercüme hatalarının gülünçlüklerine de epey güldük. Tabii ki fıkralara da. Kitapta daha çok yabancı öğrenci anısı ve fıkrası olsaydı keşke” dediğimiz de  oldu kitabı okurken. Kısa olması da daha etkili olmuş açıkçası. Çok hikâye dikkat dağıtabilirdi. 

Sevgili dostum,

Kitap okumak, okuduklarımı da beni sevdiğine inandığım dostlarımla paylaşmak ve  “bilgi  paylaşınınca çoğalır” misali bana zevk veriyor.  “Güzel kitaplar da mutlaka  tanıtılmayı ve  okumayı ve kitabı sevenlere anlatılmalı” diyesi geliyor okuyunca insanın.

Sevgili dostum, kitapsever kardeşim,

Sevimli kedi Kitty, konuşan bir kedi ve susması gereken yerlerde susmayınca insanların “kedi de konuşur mu?” hayretleri ortaya çıkınca hemen ortadan kayboluyor. “En büyük korkulardan bir tanesi kuyruk acısıdır” derler. Kitty de kuyruğuna basılmasından çok korkuyor ve çocukların kuyruğundan çekiştirmesinden. Çocuklarda kedileri kuyruklarından tutarak oynamayı severler ya hani. Kedilerde tabii bundan hoşlanmaz. Onu da ustaca anlatmış hoca.

Sevgili dostum,

Kitty kedi ama o da aşık olup insanlar gibi dostluklar kurabiliyor. Kervansaray da bayan  arkadaş bulup sohbet dahi edebiliyor. İnsanlara hep iyilik aşılamaya ve iyilikte bulunmaya gayret ediyor. İnsanlar da Kitty ‘in bu yönünü örnek almalılar. “İyilerden aç, kötülerden tok görmedik” misali. Haline şükrediyor Kitty.

Sevgili dostum,

Başka şehirlerde olmayan ama Tokat’ta olan sık dişini helası müzesi, kurulacak olan hamam müzesi, şehir müzesi ve belediye müzesi kitapta daha güzel de anlatılabilirdi. Müzeler yabancılara o şehri en güzel anlatan mekânlar. Hele bir kaç yıl Tokat’ta kalacak gençler için de güzel gezi mekânları.

Sevgili dostum,

Her eserde eksiklikler olur. Dostlar  bu eksiklikleri söz ve yazılarla tamamlamaya bakarlar. Bu yazı da bir dost tavsiyesi. Yeni baskısı yapılırsa daha güzel daha zengin bir kitap ortaya çıksın diye. Bu hali ile de zengin bir kitap. Hani derler ya küçük dev kitap.

Sevgili dostum,

Kitabı sadece okumayalım. Okumayı sevenler ile de yazılı sözlü paylaşalım ki güzel bilgiler ve sevgiler çoğalsın.”Marifet iltifata tabidir” misali de yazarı daha güzel eserlere sevk etsin.  Yazarlarında  motive edici söz ve yazılar ile zenginleştiğini bizzat  bu mektubun yazarı da bilir.

Sevgili dostum,

Ayhan hocamızı senin adına da okurları adına da bir kere daha tebrik ederken, güzel eserlerin güzel yüreğinden çıkmasına devam etmesini tavsiye ediyoruz.