Tokat Valiliği'nin Türkiye'ye örnek olan "KÖYÜMDE KALMAK İÇİN BİR SÜRÜ NEDENİM VAR" adlı küçükbaş hayvan projesi tam gaz ilerliyor.

En önemli aşamalardan biri Gökhöyük TİGEM Çiftliği'nden alınan Bafra ırkı damızlık 80 KOÇ sahiplerine dağıtıldı.

Ülkemizdeki 'Tokat Modeli' olarak anılan bu çalışmada Valimiz Sn. Dr. Ozan Balcı'nın olayı üst düzeyde tutmasının yanında Tokat Tarım İl Müdürlüğü personelinin konuyu benimsemesi, bu konuda deneyim sahibi olmasının hatta konuya duyarlılık gösteren diğer illere önderlik yapar hale gelmesinin katkıları da çok büyük.

Proje uyarınca şuanda dağıtılan koyun sayısının 40 BİN'i geçtiğini ilgililerden duyuyoruz. Tokat Tarımı ve Hayvancılığı için çok hayırlı bir işin yapıldığından hiç kuşkumuz yok.

Bu konunun hiç gevşetilmeden yürütülmesine çaba gösteren sn. Valimize ve konuya duyarlılık gösteren Tokat Tarım İl Müdürlüğü personeline candan gönülden teşekkür ediyoruz.

Ancak bir endişemiz, bu güzel projeye bölgede Erbaa, Niksar, Reşadiye'de yapılmak istenen Altın İşletmeciliği çabalarının gölge düşüreceği korkusudur.

Altın arama ve işletme alanı Erbaa, Niksar, Reşadiye'de meraların, otlak ve yaylaların çoğunluğunu kapsıyor.

Bilimsel açıklamalar çok kötü. Bölgede maden işletmeciliğinin doğayı yok edeceği şeklinde. Eğer sonuç böyle olursa ve maden işletmeciliğinin önü kesilemezse meralarımız gider, doğa yok olur. Yazık olur bu güzelim Tokat Modeli Koyunculuk Projesi'ne de.

Maden işletmeciliğinin durdurulması için Erbaa, Niksar ve Reşadiye'de yüksek dozda toplumsal tepki var. Sonuç nereye varacak bilemiyoruz ama tek isteğimiz bu doğa katliamlarına son verilmesi. Çünkü toprağın üstü altından değerli.

(Hayrettin Koyuncu)