Kuva-i Milliye, ülkesinin yarıdan çoğu işgal edilmiş bir halkın ülkesini kurtarmak için ayağa kalkışıdır.

Kuva-i Milliye, ayağında çarığı, sırtında göyneği, elinde değneği olmayan bir ulusun, var olan iki şeyini, yani kanını ve canını vatanı içintaya koyuşudur.

Kuve-i Milliye, öleceğini bile bile İzmir'de işgalci Yunan Ordusu'na ilk kurşunu çakan Hasan Tahsin'dir.

Kuva-i Milliye, Antep'i Fransızlara karşı savunurken köprü başında 33 kurşun yiyerek şehit olan Şahin Bey'dir.

Kuva-i Milliye, kalede fransız bayrağı görünce bu bayrağın olduğu yerde ibadet yapılmaz diyen ve fransız bayrağını parçalayıp kaleden indiren Maraşlı Sütçü İmam'dır.

Kuva-i Milliye İnebolu'dan Polatlı'ya kağnı arabasıyla cephane taşıyan analardır.

Kuva-i Milliye çocuğunun üstündeki yorganı "Millet malıdır nem kapmasın" diyerek cephanenin üstüne örten, çocuğunu yağmura bırakıp cepheye götürdüğü cephaneyi koruyan Türk anasıdır.

Kuva-i Milliye, cepheye cephane götüren kağnısını taşıyan öküzünün biri yolda ölünce Mehmetçiğe cephane ulaştırabilmek için ölen öküzünün yerine kendini kağnıya koşan Elif Kadın'dır.

Kuva-i Milliye, Sakarya Savaşında Topal Osman yönetiminde savaşa katılan, cephanesi olmadığı için ucu eğri Karadeniz yapısı bıçakları ile hücuma kalkışıp, Sakarya Savaşı'nın kazanılmasında büyük katkısı olan, bu arada yüzde sekseni şehit olan Giresun Alayıdır.

Kuva-i Milliye, Kastamonu Nasurullah Camii'nde verdiği vaizlerle vatan savunması ateşi yakan Mehmet Akif'tir.

Kuva-i Milliye, Çukurova'da verdiği "dağlılar nutku" ile yüz binleri ayağa kaldıran Mehmet Emin Yurdakul'dur.

Kuva-i Milliye, Aydın, Manisa, İzmir yöresinde Galip Hoca takma ismiyle halkın arasına girip milli mücadeleyi körükleyen Celal Bayar'dır.

Kuva-i Milliye, Vardar Müfrezesi, Pazarcık Milliyesi, Aydın Taburu, Söğüt Hürriyet Taburu, Eskişehir Gündüzbey Taburu, Soma Müfrezesi, Boğazlıyan Ertuğrul Gurubu, Ayaş, Bala Süvarileri ve daha birçoklarıdır.

Kuva-i Milliye, Kurtuluş Savaşının binlerce şehidinin kanıdır.

Kuva-i Milliye, kutsal bir oluşumdur. Kuva-i Milliye Türk'ün kurtuluş çağrısıdır. O hiçbir şeye bezemez. Hiçbir şey de ona benzetilemez.