Mektup uzakta bulunan insanların birbirleriyle yazışarak haberleşme aracıdır. PTT (Posta,Telefon, Telgraf) Devlet kuruluşunun adıdır. Günümüzde özelleşse de bireylerin haberleşmesinde ki ana omurgasıdır.

     Mektup silaya sevdiklerine yazı ile sevinçleri, umutları, iyi ve kötü haberleri zarfın içine konan, postacı tarafından ulaştırılan haberdir. Günümüzde hızlı iletişim ağına ulaştıgımızdan şimdiki gençlik mektuplaşmayı bilmiyorlar. Askere gidenle, gurbete çalışmaya gidenler, uzaktaki akrabalar, hısımlar hep mektupla haberleşilirdi.

     Mektubun kendine göre bir yazılış kuralı, anlatımı vardır. Mektup, insanların düşüncelerini, duygularını, sorunlarını, çevresiyle ilğili haberleri, olayları yakınlarına bildirme yazı türüdür.Mektup iki bölüme ayrılır. Özel mektuplar, iş mektupları. Özel mektuplar; anababaya, arkadaşlara, kardeş ve akrabalara yazılan mektuplardır. Özel mektupların temel özelliği, kişisellik niteliği taşımaktadır. Teşekkür mektpları, başsaglıgı mektupları, özür dileme ve kutlama(tebrik) mektupları,  çağrı( davatiye) kartları da birer özel mektuplardır. Sevgili Anneciğim, Değerli Arkadaşım, Canım Babacığım, Saygıdeğer Öğretmenim... Mektupta seslenişle başlanır. Giriş, gelişme, sonuçla bağlanır.

      İş mektupları resmi kurum ve kuruluşlara yazılır.  Beyaz kağıdın sağ üst köşesine yer-tarih yazılır. Altına sesleniş . Alt tarafa duygu ve isteklerini giriş,gelişme ,sonuç olarak yazılır. En alt sol tarafa adres, sağ tarafa imza atılır. Zarfın üst sol tarafa gönderenin adı, soy adı adresi yazılır. Zarfın ortasına alıcının adı soyadı, adresi yazılır. Üst sağ tarafa pul yapıştırılıp postaya verilir.

       Mektup yazmak edebiyat gelişimini güçlendiren bir olgudur. Duygu, düşüncelerini kagıda yazıyla aktarırken yazım kurallarına uyman gerekir. Okuyan, yazdıklarınla senin duygularını, hislerini bire bir yaşamalıdır. Mektuplar yastık altlarında saklanır, hatırlandıkça okunup hasret giderilirdi. Yıl başların da, bayramlar da, önemli günler de kart gönderilirdi. Bir yüzünde manzara resmi, arkasında günün anlam ve önemini belirten dileklerinle tarih, imzan bulunurdu. Evin bir köşesine asılırdı. Gelip geçtikçe bakılıp hatırlanırdı.

         Eski günlerde dostluklar, arkadaşlıklar, hatır sorma aracı günümüzde kaybolmayla yüz yüze kaldı. Günün en etkili araçları telefonlar, mesaj yazmalarla anında iletişim kuruluyor. Mektuplar da bir çok meslek kuruluşları gibi zamana yenik düştü. Mektup gönderme fiyatları astarı yüzünden pahalıya mal olmaya başladı. Bir çok meslek dallarında olduğu gibi mektup da tarihte ki tozlu raflarda yerini şimdiden almaya başladı.

         Süleyman Erkan 11-02-2023 Cumartesi Bedesdenlioğlu-Tokat