23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, adı ile bile ne kadar anlamlı ve ne kadar vurgulayıcı.

Hep ilklerin çağrımcısı. Dünyada ilk kez bir ülke istilada olan ülkesinin kurtuluşu için halkın temsilcilerini bir araya getiriyor. (23 Nisan 1920)

Kurtuluşa halkı ile yürüyor. Tüm yetkiyi halkının temsilcilerine veriyor. TBMM’yi kuruyor. “Egemenlik ulusundur” diyor.

Ulusal egemenlikle yürüttüğü savaşları bir bir kazanıyor, ülkeyi istilacılardan temizliyor. Yine bu halkın temsilcileriyle yönetim şeklini belirliyor. İnsanca yaşam düzeni olan Cumhuriyet’i getiriyor.

Unutmuyor kurtuluşunun belirli günlerini. Bayram coşkusu armağan ederek ulusunu onurlandırıyor.

23 Nisan’a Ulusal Egemenlik Bayramı diyor. 19 Mayıs’a Gençlik, 30 Ağustos’a Zafer, 29 Ekim’e Cumhuriyet Bayramı diyor.

Ayrıca bu bayramlar ülke bütünlüğünü temsil eden bireylere armağan edilerek yine dünyada ilklerin öncülüğü yapılıyor.  

23 Nisan Bayramı bugünün küçüğü, yarının büyüğü çocuklara armağan ediliyor. Dünyada ilk kez çocuklara bayram armağan eden ülke oluyoruz.

19 Mayıs’ı gençlerimize, 30 Ağustos’u ordumuza, 29 Ekim’i tüm halkımıza bayram olarak armağan ediyoruz. Milli bayramlarımız diyoruz bunlara.

Yıllarca büyük coşkularla kutladık bu günleri. Ama son yıllarda söndü bu coşku. Bulanık su katıldı berraklığa. Milli bayramlar ‘kerhen’ bile kullanılmaz hale geldi.

Şimdi bir dönüşüm bekliyoruz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile başlasın bu coşku. Milli bayramlarımıza yaraşan değeri verelim.

Çocuklarımız statlarda görkemli gösteriler sergilerken, anne-babalar onlara tribünlerden yine alkış tutsun.

Özümüze dönelim. Milli bayramlar Karacaoğlan’ın dediği gibi ‘bu ay olmazsa gelecek ay da’ bu bayram da olmazsa gelecek bayramda dönelim eski milli bayramlarımıza.

Samsun’da ateşlenmiş, Amasya’da millet iradesi haykırılmış, Erzurum kongresiyle kurtuluşa kenetlenmiş, Sivas kongresiyle geleceği şekillendirilmiş bir ulusun diriliş destanıdır 23 Nisan 1920.

Birçok ulusun örnek aldığı bu olgu ‘yok’ sayılmamalı. Her yıl üzerine konarak kutlanmalı, büyütülmeli, beslenmeli ve korunmalıdır milli bayramlarımız.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm ulusumuza kutlu olsun.