Günlük hayatın koşuşturmacası içerisinde kullanılan birçok ürünün pratik olması tercih sebebi oluyor. Bu ürünlerden biri de pet şişeler. Pet şişeler, ucuz olmaları, su ya da farklı içecekler için satın alınması kolay, taşıması hafif ve tek kullanımlık ambalajlarıyla sıkça tüketilmeleri nedeniyle çevre kirliliğine neden olan en büyük faktörlerden biri sayılıyorlar. Bu şekilde günlük hayatta pet şişeler ve tek kullanımlık plastikler oldukça fazla yer tutuyor.

Plastikler hayatımızın her alanında karşımıza çıkıyor. Pet şişelerden, biberonlara; saklama kaplarından, gıda ambalajlarına kadar vücudumuza aldığımız tüm gıdaların plastik ile etkileşimi var. Yani plastik biz her ne kadar kaçınmak istesek de hayatımızın her yerine yayılmış vaziyette.

Plastiklerin sera gazı salımlarının artışında payı olmaktadır. Son yıllarda iklim krizi ve geleceği tehdit eden çevre sorunları pet şişelerin kullanılmasının olumsuz etkilerini gündeme getiriyor. Tüm bu çevresel faktörlerin yanında plastiğin sağlığa olumsuz etkileri de son yıllarda herkes tarafından konuşuluyor. Pet şişe kullanmak yerine onlara alternatif olan mataraların veya cam şişelerin tercih edilmesi öneriliyor. Gündelik hayatta matara kullanmanın faydaları arasında plastik kullanımını azaltması, matara seçiminde etkili oluyor.

Plastiğin geri dönüşümü; seracılık, giyim ve otomotiv gibi sektörlerinde fayda sağlıyor. Plastiğin doğada kendi kendine yok olma süresi 1.000 yılı bulabiliyor. Ve denizlere, okyanuslara atılan bu plastikler bir çok deniz canlısına zarar veriyorlar. Geri dönüştürülemeyen tüm bu atıkların büyük bir kısmı ise okyanuslara, denizlere, ormanlara karışarak canlı hayatını ve ekosistemi tehdit ediyor. Aslında bu durum plastikler içinde büyük bir yer kaplayan pet şişe kullanımının çevre için ne kadar zararlı olduğunu göstermeye yetiyor. Pet şişe kullanımını azaltmak, pet şişe yerine matara kullanmak tek başına çevreye verilen zararı daha aşağılara çekebilir.

Dünyayı korumak için yapabileceğimiz bazı ufak değişiklikler var. Pet şişe yerine kendimize ait bir matara alarak hem çevre kirliliğini önleyebiliriz hem de sağlığımızı tehlikeye atmadan su içebiliriz. Alacağımız bir matara, sürekli pet şişede su alarak para harcamamızı önleyeceği gibi plastik atık sayısını da azaltır. Seçtiğimiz mataranın koku yapmamasına, sızdırmamasına, doğa dostu malzemelerden üretilmesine, taşıma kolaylığı açısından hafif olmasına, sağlıklı ve kolay bir kullanım sunmasına dikkat etmekte fayda var. Pet şişe yerine matara seçmek dünyayı kurtarmak için iyi bir başlangıç olabilir!